“Massavernietigingswapen? Een praline bevat 2 klontjes suiker en suiker is de aartsvijand van het hart.” De boodschap die de Belgische Cardiologische Liga deze week, tijdens de Week van het Hart, verspreidt, komt hard binnen. “Suiker verhoogt het risico op hart- en vaatziekten enorm.”
Al 50 jaar lang wil de Belgische Cardiologische Liga het grote publiek bewust maken rond hart- en vaatziekten en hun risicofactoren. Ze doen dat vooral tijdens de Week van het Hart, dit jaar van 23 tot en met 29 september. Da’s nodig, want in België sterven nog steeds jaarlijks 30.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Dit jaar ligt de focus op het gevaar van suiker voor het hart.
75 kilogram suiker per jaar
“Vroeger was suiker een echt luxeproduct”, vertelt dr. Luc Missault, al 25 jaar cardioloog bij AZ Sint-Jan Brugge en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de liga. “In de 18de eeuw consumeerde een westerling jaarlijks amper 1,5 kilogram. Tegenwoordig verslinden we elk jaar gemiddeld 75 kilogram suiker. Dat is gewoon hallucinant. Toegevoegde suikers vormen het grootste gevaar. In bereide gerechten, in yoghurt, zelfs in vleeswaren, zit tegenwoordig suiker. Check daarom als consument zeker de etiketten van elk product.”
Het eten van te veel suiker kan op termijn tot overgewicht en een te hoge suikerspiegel leiden. Hierdoor loop je dan weer een groter risico op diabetes type 2. “Van alle gekende risicofactoren op hart- en vaatziekten zijn obesitas en diabetes de voornaamste”, verduidelijkt Missault. “Ik zie ook bij mijn patiënten dat het aantal diabetici enorm toeneemt. Vandaag is één Belg op 12 diabetisch, en we verwachten dat dit cijfer tegen 2030 zal oplopen tot één Belg op 10. Verontrustend, aangezien 50% van de diabetespatiënten sterven ten gevolge van hart- en vaatziekten. Die toename is vooral te wijten aan een ongezonde levensstijl, overgewicht en een te hoge consumptie van suiker. Gelukkig zijn er sinds kort wel medicijnen die het risico op hart- en vaatziekten bij diabetici verminderen.”
Sluipend gevaar
De Liga richt zich dit jaar ook specifiek op jongvolwassenen. “In de media zie je vaak emotionele verhalen van kinderen met kanker. Da’s natuurlijk heel erg, maar voor hart- en vaatziekten is er minder aandacht omdat dit meer een sluipend gevaar is. Nochtans wordt de basis voor deze aandoeningen op jonge leeftijd gelegd. Wanneer je als kind ongezond eet, is de kans groot dat je dat ook als volwassene zal doen. Voor je het weet heb je op je 40ste dan je eerste hartinfarct. Omdat de gevolgen vooral op lange termijn groot kunnen zijn, valt dit minder op. Daarom zetten we zo sterk in op preventie bij jongvolwassenen.”
Hoe we onze inname van suiker dan het best kunnen inperken? “Eigenlijk is dat heel makkelijk hoor”, lacht dr. Missault. “Neem als dessert een stuk fruit in plaats van iets bereide nagerechten, trakteer niet op snoep als je jarig bent op kantoor of op school, maak zelf gezonde limonade en kook zoveel mogelijk zelf.”