Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het keto-dieet: wat je moet weten

Lore
4 min read

Je komt het ineens overal tegen: het keto-dieet. Maar wat houdt dit dieet nu precies in? En is het een aanrader? Je ontdekt het in deze gastblog van diëtiste en voedingsdeskundige Charlotte!

Wat is het keto-dieet?

Het keto-dieet, voluit ketogeen dieet, is een dieet waarbij je weinig koolhydraten eet en veel vetten. Het is gericht op ketose. Ketose houdt in dat je lichaam vetten gebruikt als energiebron. Dit kunnen de vetten zijn die je eet, maar uiteraard ook lichaamsvet, zodat je afvalt.

Koolhydraten, die normaal gesproken onze primaire energiebron zijn, worden bij ketose juist nauwelijks gebruikt als energiebron.

Het keto-dieet heeft veel overeenkomsten met andere koolhydraatarme diëten. Een belangrijk verschil is echter dat eiwitten een grote rol spelen bij veel koolhydratarme diëten, terwijl bij het keto-dieet de hoofdrol juist naar vetten gaat.

Is het keto-dieet effectief?

Het keto-dieet is ondertussen verschillende keren onderzocht en uit die resultaten blijkt dat het, tenminste op korte termijn, wel effectief is. Zo zou je sneller gewicht verliezen met het ketogeen dieet dan met bijvoorbeeld een dieet met minder vetten, een Mediterraans dieet… Dat verschil in gewichtsverlies blijkt niettemin wel te verdwijnen na verloop van tijd.

Ander onderzoek toonde aan dat het keto-dieet diabetes type 2-patiënten kan helpen hun bloedsuikerspiegel beter te controleren, alsook je cholesterolwaardes kan verbeteren. Op korte termijn tenminste, het langetermijneffect van het ketogeen dieet op diabetes of hoge cholesterol is minder onderzocht.

Er is wel bewijs dat het keto-dieet epilepsie-aanvallen kan verminderen bij kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie (waarbij medicatie niet helpt). Vandaar dat er soms ook gesuggereerd wordt dat het ketogeen dieet ook invloed zou kunnen hebben op ziektes zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, autisme, slaapstoornissen… Er zijn echter nog geen menselijke studies die deze mogelijke voordelen van het ketogeen dieet aantonen.

Verschillende soorten keto-diëten

Er bestaan verschillende varianten van het ketogeen dieet. Welke variant iemand volgt, hangt veelal af van zijn/haar persoonlijke voorkeur en levensstijl.

Standaard ketogeen dieet (SKD)

Dit dieet bevat zeer weinig koolhydraten, een gemiddelde hoeveelheid eiwitten en veel vetten. Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien: 70% vet, 20% eiwitten en 10% koolhydraten.

Cyclisch ketogeen dieet (CKD)

Bij dit dieet wissel je dagen waarbij je zeer weinig koolhydraten eet af met dagen waarop je meer koolhydraten eet. Bijvoorbeeld 5 dagen koolhydraatarm gevolgd door 2 dagen koolhydraatrijk.

Targeted ketogeen dieet (TKD)

Bij dit dieet eet je koolhydraatarm, maar voeg je wat extra koolhydraten toe rond workouts.

Eiwitrijk ketogeen dieet

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit type ketogeen dieet wat meer eiwitten. Bijvoorbeeld 60% vet, 35% eiwitten en 5% koolhydraten.

Wat eet je wel en niet?

Omdat je bij een ketogeen dieet zo weinig koolhydraten eet, valt er aardig wat voeding af. Bijvoorbeeld:

  • De meeste fruitsoorten
  • Suikerrijk eten en drinken
  • Granen
  • Knollen en wortels
  • Bonen en peulvruchten

De voeding die je wel eet bestaat grotendeels uit vetten en eiwitten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Vis en zeevruchten
  • Kip en vlees
  • Eieren
  • Koolhydraatarme groentes
  • Olijven, avocado’s en bessen
  • Noten en zaden
  • Olijfolie en kokosolie
  • Kaas, Griekse yoghurt en hüttenkäse

Belangrijk om te weten

Minderen met koolhydraten kan zeker helpen om af te vallen. Het is echter wel aan te raden om een beperkte hoeveelheid koolhydraten te blijven eten. Als je minder dan 25 gram koolhydraten per dag eet, kan dit voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Bovendien vallen er wel erg veel fruit- en groentesoorten af als je onder de 25 gram wilt blijven.

Kort samengevat

Bij het keto-dieet eet je minder koolhydraten en meer vetten. Vooral op korte termijn kan het dieet een positief effect hebben op je gewicht, cholesterolwaardes, diabetes type 2… Het keto-dieet wordt ook succesvol toegepast bij kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie. De effecten op lange termijn of op andere aandoeningen zijn minder onderzocht.

Bronnen:

  1. Brehm BJ, Seeley RJ, Daniels SR, D’Alessio DA, J Clin Endocrinol Metab, 2003.
  2. Johnstone AM, Horgan GW, Murison SD, Bremner DM, Lobley GE, Am J Clin Nutr, 2008.
  3. Jabre MG, Bejjani BP, Neurology, 2006.
  4. https://www.health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…