It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Leven met PDS met de juiste behandeling

Bram
5 min read

Prikkelbare darm syndroom is een aandoening waar steeds meer media aandacht aan geven. Hoewel er over dit syndroom nog lang niet alles aan het licht is gekomen, klagen wel een heleboel mensen over klachten na het eten van bepaald voedsel. Een van de meest kenmerkende klachten die aan PDS kunnen worden toegeschreven is buikpijn.  Maar ook een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree zijn klachten die regelmatig naar voren komen. In bepaalde gevallen wisselen perioden van verstopping en diarree elkaar zelfs af. PDS is een syndroom waarvoor nog altijd geen effectieve behandeling is gevonden.

Leven met PDS

In veel gevallen kunnen de klachten van PDS je dagelijks leven behoorlijk in de war sturen. De pijn is dan erg hevig of diarree maakt alledaagse activiteiten vrijwel onmogelijk. Door enkele aanpassingen in je dieet aan te brengen kun je de klachten vaak wat verlichten. Op het moment dat je, ondanks dergelijke aanpassingen, toch klachten blijft houden dan is het verstandig dit met je huisarts of een diëtiste te bespreken. 

Symptomen van PDS

In de volksmond wordt PDS ook vaak aangeduid met de termen spastische darm of spastische colon. PDS is inderdaad een aandoening die betrekking heeft op je darmen die zich kenmerkt met de volgende symptomen:

  • verstopping, 
  • diarree,
  • sterk wisselende stoelgang,
  • vorming van darmgassen, 
  • buikpijn,
  • een opgezwollen buik (vooral na een maaltijd),
  • een constante aandrang, 

PDS kan klachten met zich meebrengen die sterk uiteenlopen. Soms zijn de klachten zeer intens, terwijl op andere ogenblikken deze juist nauwelijks worden opgemerkt. Indien je last hebt van PDS dan kan dit de kwaliteit van je leven in sterke mate negatief beïnvloeden. 

Voeding en PDS

Tot de dag van vandaag is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat voeding, of een voedselintolerantie, in verband kan worden gebracht met de klachten van PDS. Wel bestaat er een vermoeden dat sommige voedingsmiddelen, maar ook het leiden van een niet regelmatig bestaan, onvoldoende beweging, constante spanningen en stress, veranderingen in je hormoonhuishouding, en bepaalde antibiotica mogelijk PDS-klachten veroorzaken of deze erger maken.

Een groot deel van de patiënten die lijden aan PDS ervaart dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen PDS-klachten veroorzaken of verergeren. Op het moment dat er echter aanpassingen in hun eetpatroon worden aangebracht, zullen de klachten afnemen, of zelfs helemaal verdwijnen.

Behandeling van PDS

PDS kan dus waarschijnlijk in verband worden gebracht met je spijsverteringssysteem. Om die reden zal een arts of diëtiste je dan ook vaak een aantal voedingsadviezen geven als je aan PDS lijdt.

Op de4 eerste plaats is het belangrijk dat je, als je aan PDS lijdt, je een gezond eetpatroon gaat ontwikkelen. Door een vijftal regels in acht te nemen kun je al veel van de PDS-klachten verminderen.

  1. Zorg voor gevarieerde voeding,
  2. Kies voor meerdere kleine eetmomenten, in plaats van drie grote hoofdmaaltijden,
  3. Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging.
  4. Beperk het gebruik van verzadigde vetten.
  5. Eet veel vezelrijke producten, zoals groente, fruit en brood.

Gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om je lichaam, en dus ook je darmen, gezond te houden.

Een eetdagboek bij PDS

PDS is een chronische aandoening en kan niet gemakkelijk worden behandeld. Door echter over te stappen naar de juiste voeding kun je een heleboel klachten verminderen. Uiteraard moet je dan wel weten welke voedingsmiddelen je dient te vermijden. Niet iedereen, die lijdt aan PDS, heeft echter dezelfde klachten bij dezelfde voedingsmiddelen. Verder hangen de PDS-klachten af van de hoeveelheid van een bepaald voedingsmiddel dat je hebt gegeten. Door dagelijks een eetdagboek bij te houden kun je te weten komen welke voedingsmiddelen voor klachten zorgen. Je noteert dan elke dag wat en hoeveel je hebt gegeten en welke klachten je als gevolg daarvan hebt gehad.

Tijdens het invullen van een eetdagboek zul je al snel merken dat je je pas goed bewust wordt van je voedingspatroon. Zo kan een eetdagboek bijvoorbeeld aan het licht brengen dat je zelden ontbijt, maar wel op nuchtere maag sloten koffie drinkt, niet voldoende oplosbare vezels binnenkrijgt of veel koolzuurhoudende producten drinkt waardoor je echter wel winderig wordt en een opgeblazen gevoel krijgt.

Voeding die problemen geeft bij PDS

PDS-klachten kunnen erger worden als gevolg van het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Toch dien je altijd te zorgen voor goede alternatieven als je bepaalde voedingsmiddelen van je menu wilt schrappen. Ook moet je ervoor zorgen dat je genoeg groente en fruit in je dieet verwerkt. Naast gezond zijn groente en fruit zitten hier ook oplosbare voedingsvezels in die essentieel zijn voor een optimale werking van je spijsverteringsstelsel. 

Behandelen van PDS met medicijnen

In bepaalde gevallen kan een arts besluiten om je medicijnen voor te schrijven die PDS-klachten moeten verminderen. De werking van deze geneesmiddelen is gebaseerd op normaliseren van je darmperistaltiek. Helaas hebben deze medicijnen bij een groot deel van de PDS-patiënten weinig, of zelfs helemaal geen, effect. 

Behandelen van PDS met psychotherapie

Stress en spanningen kunnen eveneens PDS-klachten veroorzaken of verergeren. Om die reden kan een arts je adviezen om je onder behandeling te stellen bij een psycholoog als je last hebt van PDS. Op het moment dat je immers met stress om weet te gaan, kunnen je darmen eveneens tot rust komen en weer normaal hun werk gaan doen

Door Bram

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...