Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijnlijke tepel – Oorzaken bij vrouwen en mannen

Olivier
8 min read

Een pijnlijke tepel kan erg vervelend zijn, maar duidt vaak niet op een gevaarlijke aandoening. Hoewel vrouwen vaker te maken hebben met pijnlijke tepels en andere tepelproblemen dan mannen, kunnen ook mannen met pijnlijke tepels te maken krijgen. Heb jij op dit moment last van pijnlijke tepels en ben je benieuwd hoe het komt dat jouw tepels pijn doen? Verdiep je dan in de mogelijke oorzaken van pijnlijke tepels op deze pagina.

De mogelijke oorzaken van pijnlijke tepels die op deze pagina worden beschreven, worden onderverdeeld in oorzaken die bij mannen en vrouwen kunnen voorkomen en oorzaken die enkel bij vrouwen voor kunnen komen. Ben je een man en heb je last van pijnlijke tepels, dan kijk je bij de mogelijke oorzaken van pijnlijke tepels voor mannen en vrouwen. Ben je een vrouw en heb je last van pijnlijke tepels, dan is het belangrijk om de mogelijke oorzaken bij mannen en vrouwen en de mogelijke oorzaken van pijnlijke tepels bij vrouwen goed door te nemen.

TIP: Medela Hydrogelpads – Verkoelende en verzorgend bij pijnlijke tepels

Pads tegen pijnlijke tepels

Tijdens de eerste week kunnen moeders last hebben van gevoelige tepels, wat het gevolg kan zijn van normale huidveranderingen na de geboorte of complicaties bij de borstvoeding.

Bij gevoelige tepels bieden deze kompressen van Medela verkoeling en bescherming. Medela Hydrogel Pads geven direct verlichting bij tepelkloven en -wondjes, en verzachten pijnlijke tepels.

Pijnlijke tepels: de mogelijke oorzaken bij mannen en vrouwen

Er zijn diverse oorzaken van pijnlijke tepels die zowel bij mannen als bij vrouwen voor kunnen komen. Dit komt omdat het algemene oorzaken zijn, die niet alleen bij mannen of alleen bij vrouwen voor kunnen komen. Of je nu een man of een vrouw bent, onderstaande oorzaken kunnen jouw pijnlijke tepels verklaren.

Wrijving

Ten eerste kun je last krijgen van pijnlijke tepels door langdurige wrijving over de tepels. Heb je te maken met pijnklachten door langdurige wrijving, dan wordt er gesproken over een zogeheten ‘loperstepel’. De reden dat de pijnlijke tepel zo wordt genoemd, heeft te maken met het feit dat voornamelijk hardlopers te maken kunnen krijgen met deze vorm van pijnlijke tepels. Dit komt omdat zij langdurig rennen en er dus voor langere tijd stof over hun tepels wrijft, waardoor de tepels pijn gaan doen.

Een allergie of overgevoeligheid

Tepels kunnen pijnlijk worden door een allergie, maar ook door overgevoeligheid. Je tepels zijn een van de meest gevoelige delen van je lichaam en dit betekent dat de tepels zelfs reageren op de meest subtiele veranderingen in de omgeving. Denk hierbij aan koud of warm weer, maar ook aan douchegel of zeep, wasmiddel, lotions en bepaalde kledingstukken.

Seksuele activiteit

Wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan er ook voor zorgen dat de tepels pijnlijk worden. Deze pijn is overigens niet blijvend, maar gaat vanzelf weer weg. Laat je jouw tepels een tijdje met rust, dan verdwijnen de pijnklachten vanzelf weer en voel je na een tijdje niets meer van je pijnlijke tepels.

Tepeleczeem

De laatste mogelijke oorzaak van pijnlijke tepels bij mannen en vrouwen, is tepeleczeem. Deze vorm van eczeem manifesteert zich op de tepel en de tepelhof en kan niet alleen flink jeuken, maar ook erg pijnlijk zijn. Probeer in ieder geval niet te krabben als je eczeem hebt op de tepels, want dan wordt de jeuk juist erger en worden ook de pijnklachten heviger.

Pijnlijke tepels: de mogelijke oorzaken bij vrouwen

Bovenstaande oorzaken kunnen zowel mannen als vrouwen pijnlijke tepels opleveren, maar voor vrouwen zijn er nog meer mogelijke oorzaken aan te wijzen voor pijnlijke tepels. De belangrijkste oorzaken van pijnlijke tepels bij vrouwen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Hormonale veranderingen

Pijn aan de tepels kan bij vrouwen ook veroorzaakt worden door hormonale veranderingen in bepaalde momenten in de maandelijkse cyclus. Zo hebben sommige vrouwen last van pijnlijke tepels bij de eisprong, terwijl andere vrouwen last hebben van pijnlijke tepels als ze ongesteld (moeten) worden. Vlak voor en vlak na de menstruatie hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, maar ook van pijnlijke tepels.

De ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een vorm van borstkanker. De ziekte wordt ook wel ‘de ziekte van Paget van de borst’ genoemd en komt niet veel voor, namelijk bij slechts 1 procent van de vrouwelijke patiënten met borstkanker. Enkele andere symptomen van deze vorm van borstkanker naast pijnlijke tepels, zijn de volgende:

  • Roodheid van de tepels
  • Korstvorming op de tepels
  • Jeuk
  • Tintelingen
  • Een branderig gevoel in en op de tepels
  • Gevoeligheid van de tepels

Heb je te maken met deze symptomen, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan met jouw klachten.

Zwangerschap

Een veelvoorkomende klacht die vrouwen tijdens de zwangerschap hebben, is gevoelige en/of pijnlijke tepels. Vooral aan het begin van de zwangerschap is het hebben van gevoelige en pijnlijke tepels erg normaal. Dit komt omdat het borstweefsel erg gevoelig is voor hormonale veranderingen, die optreden als je zwanger bent.

Het geven van borstvoeding

Veel vrouwen geven borstvoeding, maar dit is niet altijd even comfortabel voor de vrouw zelf. Ongeveer 80 procent van de vrouwen die borstvoeding geven aan hun kind of kinderen, hebben last van pijn aan de tepels. Zeker in de eerste dagen van het geven van borstvoeding is dit een klacht die veel voorkomt en dit komt omdat het kind vaak niet goed aangelegd wordt bij het geven van borstvoeding. Ben je al wat meer ervaren in het geven van borstvoeding, dan heb je meer kennis met betrekking tot het aanleggen van het kind en vaak ook minder klachten.

Pijnlijke tepels door borstvoeding kunnen ook veroorzaakt worden door een melkblaar, ofwel een blaasje dat gevuld is met melk en op de tepelhof zit. Een andere mogelijke oorzaak van pijnlijke tepels bij vrouwen die borstvoeding geven, is vasospasme van de tepel. Deze klacht wordt veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van de tepel en kan intense pijn in de tepels opleveren.

De overgang

Tot slot kunnen pijnlijke tepels ook veroorzaakt worden door de overgang. In de fase voor de menopauze ervaren veel vrouwen niet alleen dat de borsten gevoeliger zijn, maar ook dat de tepels pijnlijker zijn. Na de menopauze verdwijnen de klachten vanzelf en dit komt omdat de hoeveelheid progesteron in het lichaam automatisch wat groter wordt na de overgang. De reden dat de tepels pijn doen tijdens de overgang, heeft te maken met het feit dat de hoeveelheid progesteron in het lichaam vermindert tijdens de menopauze.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…