Vrouwen krijgen sneller blauwe plekken dan mannen. Hoe kan het dat vrouwen vaker last hebben van dit verschijnsel? Blauwe plekken bij vrouwen komen eerder voor door een verschil in de huid. Het gebruik van de anticonceptiepil en de menopauze bepalen ook een verschil.
Blauwe plekken bij vrouwen
Ben jij weleens totaal in verwarring geweest over de reden voor een enorm blauwe plek op je lijf? Dagenlang heb je gemaald over de aanleiding van de blauwe plek. Duizenden situaties gaan door je hoofd.
Je vraagt je af: heb ik mij in mijn slaap gestoten, ben ik ergens tegen aangebotst of heb ik tijdens de sporten die bal niet opgemerkt met een sportletsel als gevolg?
Bij een blauwe plek hoef je niet langer in verwarring te zijn. Dermatologen hebben vastgesteld dat er verschillen in de huid zijn waardoor vrouwen gevoeliger zijn voor blauwe plekken. Een klein stootje dat je niet kunt herinneren kan al de oorzaak zijn voor een enorm blauwe plek.
De oorzaak van blauwe plekken
Hoe ontstaan blauwe plekken precies? Hiervoor is het belangrijk om te weten dat je huid uit drie lagen bestaat. Je buitenste huidlaag heet de opperhuid. Daarna volgt je middelste laag die de lederhuid wordt genoemd en deze laag bestaat uit haarvaten, zweetporiën en haarzakjes.
De laatste laag is het onderhuidse bindweefsel die voornamelijk bestaat uit vet en bloedvaten. Een bloedvat kan door een stootje gekneusd worden of bij een beweging scheuren. In beide gevallen lekt er bloed in het weefsel waardoor er na een dag een blauwe plek ontstaat. De onderste laag bevat meer kwetsbare bloedvaten. Hoe dieper de bloeding, des te donkerder de kleur van je blauwe plek.
Vrouwen en mannen verschillen in huid
Mannen die zeggen dat vrouwen een dunne huid hebben zijn seksistisch. Dit geldt alleen voor mannen die dat figuurlijk bedoelen. Als mannen letterlijk bedoelen dat vrouwen een dunne huid hebben, dan hebben ze gelijk. Hoe komt het dat vrouwen een dunnere huid hebben?
Vrouwen hebben minder callogeen in hun huid. De dikke laag callogeen in de huid van mannen zorgt ervoor dat bloedvaten beter op hun plaats blijven zitten waardoor het risico op kneuzingen of scheurtjes kleiner is.
Veroudering van de huid bij vrouwen
Bij vrouwen treedt veroudering van de huid sneller op. Dit komt door de zon, maar ook door de menopauze. Meer vrouwen dan mannen gaan regelmatig naar de zonnebank én bovendien gaan ze vaker. De UV-straling van de zon en zonnebank zorgen ervoor dat callogeen wordt afgebroken. Vanaf de menopauze verandert de hormoonhuishouding waardoor de afbraak van callogeen toeneemt.
Door de afbraak van callogeen, die de bloedvaten beschermen tegen kneuzingen en scheurtjes, neemt het risico op blauwe plekken toe. Tel daarbij op dat ouderen vaker bloedverdunners slikken om hart- en vaatziektes te bestrijden. Als vrouw kun je de afbraak van callogeen minderen door de zonnebank te mijden en je goed in te smeren op het strand.
Medicatie voor anticonceptie verhoogt de hoeveelheid oestrogeen
Vrouwen hebben een hogere hoeveelheid aan oestrogeen dan mannen. Het oestrogeen zorgt ervoor dat de wanden van bloedvaten minder stevig zijn. Daarnaast houdt het oestrogeen de vaten open. Wanneer je als vrouw de pil slikt, dan verhoog je het oestrogeenniveau en daarmee ook het risico op bloedingen en dus blauwe plekken.
Slik je daarbovenop ook nog eens een pil om de menstruatie pijn te onderdrukken? In dat geval wordt het bloed bovendien dunner en de bloedingen heftiger.
Tip: Slik in plaats van een aspirientje een ibuprofen en laat je door je huisarts adviseren over het gebruik van een andere pil.
Beperk blauwe plekken
Word je geplaagd door extreme gevoeligheid voor blauwe plekken? Dan wil je vast weten wat je er tegen kunt doen. Op het moment dat je je stoot, dan moet je snel actie ondernemen. Het is raadzaam om de getroffen plek op je lichaam te koelen met een koud kompres.
Bij het stoten van je arm of been, kun je dit lichaamsdeel het beste omhoog houden zodat het bloed niet vrij kan stromen. Een paar dagen later kun je een warm kompres op de plek plaatsen om de blauwe plek te helpen genezen.
Pas je voeding aan
Een tekort aan vitamine B12, vitamine K, vitamine C en foliumzuur kunnen ook een oorzaak voor onverklaarbare blauwe plekken zijn. Als je last hebt van blauwe plekken, zorg dan dat je voedingssupplementen bij slikt. Gezonder is om je dieet aan te passen.
Om meer vitamine B12 binnen te krijgen eet je meer zuivel, eieren, vlees en vis. Vitamine C haal je uit citrusvruchten en neem bij voorkeur de pompelmoes om tegelijkertijd je bloeddruk te verlagen. Broccoli en bosbessen zitten vol met vitamine K. Uit groene bladgroenten haal je foliumzuur. Al deze vitaminen tezamen zorgen voor een goede bloedstolling en genezing.
Wanneer raadpleeg je de huisarts?
Even een belangrijke opmerking tot slot: als op onverklaarbare wijze blauwe plekken blijven ontstaan terwijl je er alles aan doet om ze te voorkomen, raadpleeg in dat geval je arts. In heel uitzonderlijke omstandigheden kan het zijn dat je last hebt van een stollingsstoornis, een bloedaandoening, een leverziekte of zelfs leukemie. Als je denkt dat jouw blauwe plekken ongewoon zijn, maak dan een afspraak met de huisarts ter geruststelling.