Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Over het algemeen is het zeer gezond om voldoende groenten en fruit te eten. De aanbevelingen veranderen om de zoveel jaar, maar men is het er over het algemeen wel over eens dat zowel groenten als fruit een essentieel onderdeel van de voeding vormen. Door regelmatig fruit en groente te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om je lichaam gezond te houden. Bovendien hebben mensen die voldoende groente en fruit eten, minder kans op aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Hoe dat precies werkt, daar is de wetenschap nog niet helemaal achter. Feit is echter wel dat groenten en fruit passen in een gezond dieet. Hoewel niet iedereen zich houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid van 400 gram (ofwel vijf porties per dag). Sommige mensen mogen echter niet alle soorten groenten of fruit eten. Hoe zit dat precies?
Voor een gezond en normaal individu is de vraag welke groenten en fruit hij of zij mag eten, een beetje onzinnig. Het antwoord is namelijk: alle groenten en fruit. Zolang je enige variatie aanbrengt in de groentes en fruitsoorten die je uitkiest, kan er niet echt iets misgaan en geniet je van de gezondheidsvoordelen die een goed dieet met zich meebrengt. Wel is het overigens zo dat sommige groentes gezonder zijn dan anderen. Avocado – een populaire groente voor door de sla – is bijvoorbeeld vrij vettig, en daardoor niet zo gezond als andere soorten groenten. Groenbladige groente (spinazie, boerenkool) is de meest gezonde soort groente.
Ook sommige fruitsoorten zijn beter dan anderen. De banaan staat algemeen bekend als het meest gezonde stuk fruit, omdat het een zeer breed scala van vitamines en andere goede stoffen bevat. Zoet fruit is niet altijd even gezond. Eet je elke dag zoete aardbeien en perziken, dan zijn de positieve effecten minder groot. Overigens is geen enkele fruitsoort noch groentesoort echt ongezond voor je.
Heb je een normale gezondheid, dan is er geen enkele reden om geen fruit of groenten te eten. Je mag alle groente en fruit eten, en ongeacht het soort dat je uitkiest, zal je gezondheid er altijd op vooruit gaan. Er zijn echter wel enkele (zeldzame) situaties waarin het eten van bepaalde soorten groenten of fruit niet gezond is. Wanneer moet je uitkijken met het eten van groente of fruit?
Op de vraag wanneer je geen groenten of fruit zou mogen eten, kan het antwoord dan ook eigenlijk volmondig zijn: altijd. Hoewel er in zeer zeldzame gevallen misschien een reden kan zijn om minder of geen fruit te eten, zijn dat ook gevallen waarin mensen hier zelf weet van hebben. Tenzij je het wordt afgeraden door een bevoegd deskundige, is er dus geen reden om je fruitinname te matigen. Sterker nog: twee stuks fruit en drie stuks groente per dag is noodzakelijk om de hoeveelheid vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen binnen te krijgen die je nodig hebt om een gezond leven te leiden. De nadelen die fruit- en groenteconsumptie in sommige gevallen met zich mee kan brengen, wegen geenszins op tegen de voordelen die het eten van een normale en gevarieerde hoeveelheid groente en fruit met zich meebrengt.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon