Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Algen zijn uitstekende voedingsmiddelen voor je gezondheid

Camille
4 min read

De algen bestaan al decennia lang maar toch hebben maar weinig mensen de associatie met voedsel. Het is zelfs zo dat ze heel wat voordelen voor je gezondheid kunnen bieden. In de oosterse wereld worden de algen al lange tijd gebruikt, nu zien we ook dat deze steeds vaker in de supermarkten en andere gezondheidswinkels te koop zijn.

Het aanschaffen van de juiste alg is erg belangrijk

Algen groeien vaak in oncontroleerbare gebieden en deze kunnen dan ook vervuild zijn. Dit kan zijn door stoffen uit de industrie zoals zware metalen en andere soorten giftige stoffen. Wanneer je de algen gaat gebruiken is het dan ook belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare bron die ook goed te achterhalen is. Je mag ervan uitgaan dat de algen die je in de gezondheidswinkels kunt kopen betrouwbaar zijn en dat deze goed voor je gezondheid zijn.

Hoe neem je de algen in?

Algen kun je op verschillende manieren innemen. Dit kan door middel van een capsule maar er zijn ook poeders te verkrijgen. Aangezien de algen een detoxerende eigenschap hebben is het raadzaam om de inname ervan op te bouwen. Neem hierbij niet meer dan 10 gram per dag in. Heb je een hele actieve levensstijl dan mag dit iets meer zijn. Wanneer je de capsule gebruikt dan is het belangrijk om er veel water bij in te nemen. Op deze manier wordt de alg goed in je lichaam opgenomen. Kies je voor de poeder dan kan je dit gebruiken in je yoghurt of soep. Tegenwoordig is er ook brood, pasta en chocolade te koop waar de algen al in verwerkt zitten.

In landen als Japan en China worden algen gegeten zoals wij aardappelen eten. Misschien is nori je beter bekend? Dat zijn de zeewier velletjes die gevuld zijn met vis en rijst die je eet bij sushi. Onder vegans en vegetariërs zijn algen en zeewier al langer populair vanwege rijkheid aan eiwitten.

Welke algen zijn er?

Als we kijken naar de gezonde algen dan zien we dat er de Spirulina is. Dit is een blauwgroene alg die al meer dan drie miljard jaar bestaat en deze is rijk aan eiwitten, essentiële vitaminezuren, vitaminen, mineralen en y-linoolzuur (dit is een essentieel vetzuur). Er werd altijd vanuit gegaan dat Spirulina een grote meerwaarde had aan de voedingswaarde maar nu blijkt ook dat er therapeutische effecten aan de alg toegeschreven kunnen worden. Het innemen van deze alg kan zelfs de kans op van kanker verminderen.

Naast Spirulina is er ook nog Chlorella. Deze wordt vaak verward met de Spirulina maar  toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Deze alg komt dichter in de buurt van een plant aangezien deze een hardere celwand heeft. De alg voorziet het lichaam in bijna alle voedingsbehoeften en stimuleert onder andere de aanmaak van T-cellen in het bloed. Hierdoor ben je minder vatbaar voor virussen en dit werkt zelfs tegen kanker.

De voordelen van de algen:

  • Ze zijn zeer voedingsrijk.
  • Algen bevatten eiwitten met een hoge nutritionele waarde omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten.
  • De algen zijn makkelijk in te nemen.
  • Algen bevatten veel ‘goede’ vetten met ontstekingsremmende en anti-trombose eigenschappen.
  • Ze beschermen je tegen ziekten en laten je gezonder leven.
  • De algen zijn betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar.

Er zijn dus heel wat redenen om algen te eten. Door het Wereld Gezondheidsfonds worden ze uitgeroepen als één van de 5 super voedingsmiddelen. Naast het gezondheidsaspect, ontbreekt het algen ook niet aan smaak. Het is gewoon heerlijk! Denk maar aan sushi en algen in wokgerechten, soepen, pizza’s en quiches. Alles is mogelijk.

Win een Superfoods testpakket!

Wil je graag enkele superfoods uitproberen? Klik dan hier.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…