Uien zijn niet alleen lekker in een salade, in een vleesgerecht of in een pasta- of rijstgerecht, maar zijn ook erg gezond. Meer weten over de geneeskrachten van uien? Lees dan meer over de geneeskrachtige werking van dit voedingsmiddelen op deze pagina.
De gezonde voedingsstoffen van uien
Uien bevatten diverse gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6 en vitamine B11. Daarnaast vind je ook diverse mineralen in uien, waaronder de mineralen molybdeen, mangaan en kalium. Een aminozuur dat je in uien vindt, is het aminozuur tryptofaan. De vitaminen, mineralen en het aminozuur tryptofaan maken uien al erg gezond, maar de geneeskrachtige werking van het voedingsmiddel wordt voornamelijk veroorzaakt door de polyfenolen in ui. Omdat er zo veel gezonde polyfenolen in uien zitten, is de ui gezonder dan veel andere voedingsmiddelen.
Uien en het hart en de bloedvaten
Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben uien een positieve werking op het hart en de bloedvaten. Door regelmatig een ui te eten, verlaag je het risico op bloedklontering. Hierdoor wordt de kans op een hartaanval kleiner en zeker voor mensen die wat meer risico lopen op bloedklontering en hartaanvallen. Heb je net een ui gegeten en concentreer je je goed op je lichaam, dan voel je zelfs dat het bloed krachtiger door het lichaam stroomt na het nuttigen van de maaltijd.
Ui kan helpen bij het voorkomen van de volgende hart- en vaatziekten:
- Een hartaanval
- Aderverkalking
- Een hoge bloeddruk
Uien en de botdichtheid
Uien zijn niet alleen goed voor het hart en de bloedvaten, maar hebben ook een positieve invloed op de botdichtheid. Het regelmatig eten van uien voorkomt broze botten en bestrijdt de broze botten die je op dat moment al in je lichaam hebt. Zeker voor vrouwen die net uit de menopauze komen is dit goed nieuws, want deze dames hebben vaak te maken met heupfracturen door een verminderde botdichtheid. Door regelmatig uien te eten, krijgen de heupgewrichten meer stevigheid en heb je minder kans op problemen met de heupen.
Uien en het bindweefsel
Daarnaast zijn uien ook goed voor het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel bestaat uit vezels die uit eiwitten (collageen en koolhydraten) gemaakt worden. Je vindt elastische bindweefsels in bloedvaten, maar ook in zenuwvaten, spieren en diverse organen. Uien zijn dus niet alleen goed voor de botten, maar ook voor diverse bindweefsels die je in het gehele lichaam tegen komt.
Ui en ontstekingsreuma
Als je te maken hebt met ontstekingsreuma, krijg je last van diverse vervelende klachten. Een interessante eigenschap van ui, is dat dit voedingsmiddel goed is voor de gewrichten en de kapsels die je tussen gewrichten vindt. Dit betekent niet alleen dat de kans op reuma verkleind wordt als je regelmatig ui eet, maar ook dat het eten van ui diverse ontstekingen in het lichaam tegen gaat. Heb je al te maken met ontstekingsreuma, dan kun je jouw klachten verminderen door regelmatig een ui te eten. Heb je geen last van ontstekingsreuma, maar komt dit wel voor in de familie en heb je hierdoor meer kans om deze aandoening te ontwikkelen? Dan kun je dit tegen gaan door iedere dag een ui te eten.
Ui en kanker
In een ui zit een belangrijke antioxidant, namelijk quercetine. Quercetine gaat de oxidatie van vetzuren tegen en dit betekent dat een ui ook preventief kan werken tegen het ontstaan van kanker. Er zijn al vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar ui als antikankermedicijn en uit deze onderzoeken is gebleken dat je het risico op bepaalde vormen van kanker kunt voorkomen door eens of tweemaal per week een ui te eten. Voorbeelden van kankersoorten die je kunt voorkomen door een of twee keer per week een ui te eten, zijn strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker. Wil je een significant kleinere kans op mondkanker, dan moet je iedere dag een ui eten.
Ui en bacteriële infecties
Tot slot werken uien erg goed tegen diverse bacteriële infecties. Ui wordt gezien als natuurlijk antibioticum dat gebruikt kan worden om bacteriën in de mond te bestrijden. Dit betekent dat een ui niet alleen goed is voor de natuurlijke mondverzorging, maar ook dat je een ui kunt eten om te voorkomen dat je met vervelende bacteriële infecties te maken krijgt. Wel is het beter om rauwe ui te eten als je van de antibacteriële werking van het voedingsmiddel wil profiteren, want gekookte, gebakken of gestoomde uien hebben het bacterie bestrijdende effect aanzienlijk minder.