Met zomerse temperaturen heeft niemand zin om uren in de keuken te staan. Toch willen we graag een gezonde en frisse maaltijd. Een lekkere salade is de ideale uitkomst. De meeste mensen denken daarbij aan sla, tomaat en komkommer. Inderdaad, vrij saai.
Verfrissende zomersalades kunnen meer dan dat. Het gaat om kleur, textuur en smaak. Zorg voor voldoende afwisseling en een heerlijke dressing. Geen enkele salade is nog dezelfde.
Peer venkel salade
Ingrediënten
- 1 peer, geschild en in 8 lange stukken gesneden
- sap van 1 citroen
- 1 venkel
- zaden van een halve granaatappel
- 1el tamari
- 1/4 kl “allspice” (= gemalen piment en is te koop bij www.pit-pit.com)
- 20g pompoenpitten
- 180g rucola
- 1/2 komkommer, in blokjes gesneden
Dressing:
- 4 el olijfolie
- sap van 1 limoen
- 10g dille
- roze Himalayazout
Werkwijze
- Schil de peer en knijp er meteen het sap van 1/2 citroen over.
- Snij de venkel in dunne schijven met de mandoline en knijp er het sap van de andere helft van de citroen over.
- Doe de tamari, allspice en pompoenpitten in een pannetje en zet op een laag vuurtje. Roer ongeveer 2 minuten en zet het pannetje van het vuur af om af te koelen.
- Meng alle ingrediënten van de dressing in een apart kommetje.
- Neem een grote kom en doe er de rucola, peer, venkel en komkommer in. Giet de dressing er over en meng.
- Werk af met de pompoenpitten uit het pannetje en granaatappelpitjes.
Smakelijk!
Auteur: Marlies Huysentruyt
Marlies Huysentruyt is food coach bij Move to Cure, het centrum van Lieven Maesschalck. Marlies adviseert klanten over gezonde, energierijke eetpatronen en het verliezen van gewicht zonder dieet. Via www.movetocure.com/team kan je contact met haar opnemen.