Gezond eten is belangrijk maar een ding is nog belangrijker, weten wat er in je eten zit en wat het met je lichaam doet. Ook voor onze voeding geldt immers: kennis is macht. Weet je wat je eet, dan weet je ook wat je beter kan laten staan. E621 is zo'n stof die we beter met mate consumeren. Toch als we de experts en hun onderzoeken mogen geloven. De voedingsindustrie geeft ons een ander verhaal. We bespreken de mening van beide partijen in dit artikel. Lees dus vooral verder.
Het westerse dieet
Het westerse dieet staat de laatste behoorlijk in de belangstelling. Voornamelijk omdat er bij de productie van verschillende voedingsproducten stoffen aan worden toegevoegd zoals conserveringsmiddelen, geur- en smaakstoffen. Overbodig dus zou je wellicht denken. Maar veel producten zouden zonder dergelijke hulpmiddelen een stuk minder aantrekkelijk smaken of ruiken. Een van de meest gebruikte hulpstoffen is E621, monosodiumglutamaat (MSG). Deze hulpstof wordt vaak besproken omdat het behoorlijk schadelijke bijwerkingen kan hebben. De vraag is dus terecht in welke producten het verwerkt zit, wat de risico’s zijn en of we het niet beter kunnen laten staan.
E621: Noodzakelijke toevoeging of overbodig?
MSG is een toevoeging die onder het bekende E621 nummer is toegestaan als hulpstof in de voeding. Dize stof komt oorspronkelijk uit Azië. Het product is inmiddels niet meer weg te denken uit onze voeding en we vinden het nagenoeg in elk bewerkt product. Denk o.a. aan:
- Soep
- Saus
- Bouillonblokjes
- Kant-en-klaarmaaltijden
- Pizza’s
- Chips
- Kruidenmengsels
- Vis
- Vlees
- Vegetarische broodsmeersels
Ondanks het feit dat het wordt beschouwd als veilig komen er steeds meer aanwijzingen bovendrijven dat er een behoorlijk aantal ernstige bijwerkingen worden toegeschreven aan de toename van het gebruik van E621.
Uit diverse onderzoeken blijkt nu dat MSG oftewel E621 niet alleen van invloed is op de smaak van de voeding (het fopt als het ware onze smaakpapillen), maar ook op tal van lichamelijke functies. Zo heeft het invloed op onze hormoonspiegel. Bepaalde hormonen regelen immers ook het gevoel van ‘vol’ te zitten. Het is dus niet geheel onlogisch om te stellen dat MSG in verband staat met de toename van diabetes en overgewicht.
Overigens gaat het niet alleen om een toename van diabetes en overgewicht, volgens onderzoeker John Erb (University of Waterloo, Canada) bestaat er ook een duidelijk verband tussen de toename van het gebruik van E621 enerzijds en de stijging van het aantal gevallen van autisme, ADHD en Alzheimer.
Wat zegt de voedingsindustrie?
Vertegenwoordigers van de voedingsindustrie stellen echter dat het glutaminezuur wat in MSG zit, identiek is aan het glutaminezuur wat van nature in ons voedsel zit. Als we de chemische structuur echter bekijken dan valt het op dat deze stof weliswaar op elkaar lijkt maar dat er wel degelijk een groot verschil waarneembaar is. Zo absorbeert ons lichaam het glutaminezuur in MSG veel sneller dat de variant die we in de eiwitten in ons ‘echte’ voedsel terugvinden. Die snelle absorptie zorgt ervoor dat ons lichaam veel hogere waardes glutaminezuur kent dan het kan verwerken waardoor ongewenste effecten optreden.
Dat bovenstaande geen verzonnen verhaal is blijkt wel als wordt onderzocht hoe mensen reageren op glutaminezuur. Mensen die namelijk overgevoelig zijn voor MSG, hebben geen last van glutaminezuur uit dierlijke eiwitten. De vraag die dus overblijft is in hoeverre het kwalijk is om producten te blijven gebruiken die E-621 bevatten en doen we er verstandig aan om dit te laten staan?
Wat kan je beter laten staan?
Een aantal producten kan je inderdaad beter laten staan. Niet zo zeer omdat er E621 in zit verwerkt, maar wel vanwege de grote hoeveelheden. In grote lijnen gaat het om de volgende producten:
- Opplossoep
- Chips met een smaakje (niet naturel-chips)
- De meeste dipsauzen.
Dan zijn er nog specifieke producten die je beter even niet kan gebruiken tot er veel meer duidelijk is geworden over de schadelijke bijwerkingen.
- Pepsi NEXT (bevat ook de smaakversterker glutaminezuur!)
- Vega Javaanse schijf – vivera
- Pasta 4 Formaggio – aldi
- Lasagne vegetarian – comme a casa
- Groente bouillonblokjes (Knorr)
- Cassave kroepoek – conimex
- Vegetarische leverworst AH
- Cup a soup groente – unox
- Rijstzoutjes
- Tomaten in pak (unox)
- Pesto brood bak en break (AH)
- Rijstcracker zwarte sojabonen (hema)
Bijwerkingen van E621
Het zou te ver gaan om alle bijwerkingen uitvoerig te bespreken, er bestaan echter duidelijk indicaties dat een te groot gehalte aan E-621 verantwoordelijk is voor een grotere kans om de volgende ziektes te ontwikkelen:
Wat is verstandig?
Vanzelfsprekend zijn we zelf in feite schuldig aan de opkomst van ‘gemaksvoeding’ om het zo maar te noemen. Te vaak nemen we te weinig tijd voor het eten en gebruiken we iets wat alleen maar opgewarmd dient te worden. We vergeten daarbij gemakshalve dat we daardoor wel snel een warme hap op tafel kunnen zetten, maar de prijs die we er uiteindelijk voor betalen, vertaald zich in een tekort aan goede en gezonde voedingsstoffen.
Door meer en beter te letten op hetgeen er echt in voeding zit, weten we ook beter of we het echt nodig hebben. Kant-en-klare maaltijden zijn niet per definitie slecht, maar wissel het waar mogelijk af met gezonde, verse producten. Ook dan zorg je goed voor je lichaam en je gezondheid vaart er wel bij.