It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Een geboorteplan maken: zo begin je eraan

4 min read

De geboorte van een kind is een van de meest intense gebeurtenissen die je meemaakt. Het is een nieuwe, onbekende ervaring die daardoor ook wat angstige gedachten met zich kan meebrengen. Je hoort wel verhalen van anderen, maar weet niet waar je je moet aan verwachten. Een geboorteplan opmaken kan je rust en houvast geven. Maar hoe doe je dat nu precies?

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een formulier of lijstje waarin je aangeeft hoe je wil dat de bevalling precies verloopt. Bekijk het als een gestructureerde manier om je wensen kenbaar te maken. Een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard.

Er zijn immers heel wat mama’s (en meemama’s of papa’s!) die het niet fijn vinden om tijdens de bevalling de controle te moeten afgeven en de gynaecoloog en zorgkundigen blindelings te moeten vertrouwen. Een geboorteplan geeft je het gevoel dat je toch inspraak hebt in wat er allemaal gebeurt.

Blijf je er wel van bewust dat een bevalling een natuurlijk proces is dat je nooit volledig in de hand hebt. Het kan dus zijn dat er afgeweken wordt van je geboorteplan. Bespreek mogelijke alternatieve scenario’s als dat jou/jullie wat meer rust verschaft.

Wat kan je opnemen in je geboorteplan?

Werk puntsgewijs in chronologische volgorde en hou het kort en bondig. De meest voorkomende onderwerpen zijn:

  • In welke omgeving wil je graag bevallen?
  • Wil je een fotograaf bij de bevalling?
  • Wat wordt de rol van je partner tijdens de bevalling?
  • Welke houding tijdens de bevalling heeft jouw voorkeur?
  • Wil je wel of geen pijnbestrijding?
  • Wat met de placenta?
  • Wie mag de navelstreng doorknippen?
  • Wil je borst- of flesvoeding geven?

3 tips voor het opmaken van een geboorteplan

1.     Praat met je partner

Een bevalling is zowel voor jou als voor je partner erg intens. Vergeet niet dat je partner nog minder controle heeft over de situatie dan jij. Het is dus erg belangrijk dat je hem of haar ook betrekt in het opmaken van het geboorteplan zodat hij of zij kan fungeren als spreekbuis tijdens de bevalling. Het is jullie avontuur.

2.     Maak er tijd voor

Een geboorteplan opmaken doe je niet snel even tussendoor. Maak er een leuk en gezellig moment van waar jullie achteraf met plezier kunnen op terugkijken. Bekijk het als een kans om het over belangrijke zaken te hebben die jullie anders niet snel zouden aankaarten.

3.     Laat je de kop niet gek maken

De kans is groot dat je overspoeld wordt door sappige geboorteverhalen en tegenstrijdige goedbedoelde adviezen van Jan en alleman. Besef dat iedereen een mening heeft over alles. De juiste keuzes zijn de keuzes die jullie bewust maken. Durf te kiezen voor de zaken die voor jullie goed aanvoelen, ook als dat niet de meeste evidente opties zijn.  

Heb je de laatste hand gelegd aan je geboorteplan? Tijd om een ander puntje op de agenda aan te pakken. Vroeg jij al je startbedrag of kraamgeld aan? Dat kan snel en eenvoudig op https://www.parentia.be/startbedrag-aanvragen.

Door

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...