Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geneeskracht van Rozenbottel – Waarom is dit zo goed?

Bram
4 min read

De rozenbottel is een vlezige vlucht van een roos, die al honderden jaren wordt gebruikt voor diverse medicinale toepassingen. Rozenbottels zijn niet alleen lekker en gemakkelijk te verwerken in verschillende gerechten, maar hebben ook een geneeskrachtige werking die al honderden jaren geleden in de Middeleeuwen ontdekt werd. Ben je benieuwd naar de geneeskrachtige werking van deze vrucht? Lees dan meer over de geneeskracht van de rozenbottel in dit artikel. 

De werkzame stoffen in een rozenbottel

De rozenbottel bevat vele verschillende voedingsstoffen. Eén van de belangrijkste gezonde voedingsstoffen die je in de vlezige vrucht van de roos vindt, is vitamine C. Zo zit er relatief gezien tien keer meer vitamine C in een rozenbottel dan in een sinaasappel: een vrucht die erom bekend staat veel vitamine C te bevatten. Kijken we naar de hoeveelheid flavonoïden in de rozenbottel, dan zien we dat er onder andere ritune, isoquercitrine, catechine en epicatechine in de vrucht zit. Ook zit er bijzonder veel appelzuur, citroenzuur en malonzuur in de vrucht, die de vrucht een lekkere smaak geven en er bovendien voor zorgen dat de kleine vrucht erg gezond is. 

Overige voedingsstoffen die je uit de rozenbottel kunt halen, zijn de volgende:

 • Looistoffen
 • Anthocyanen
 • Koolhydraten
 • Pectine
 • Vezels
 • Carotenoïden betacaroteen
 • Lycopeen
 • Zeaxanthine
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine K
 • Vitamine E

Tot slot zitten ook de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, boron, chloor, chroom, koper, magnesium, silicium, zwavel in zink in de vrucht

Rozenbottel als opwekkend en aansterkend middel

Eén van de gezonde werkingen van vitamine C is een tonicum. Dit begrip klinkt velen niet bekend in de oren, maar het betekent simpelweg dat vitamine C een aansterkende en opwekkende werking heeft. Door de grote hoeveelheid vitamine C als tonicum in rozenbottel, wordt deze vrucht vaak gebruikt bij mensen die vermoeid zijn door een vitaminetekort, dreigen een vitaminetekort te ontwikkelen, een voorjaarsdip hebben, moeten herstellen na een operatie of een zware ziekte, ouderdomsverschijnselen willen voorkomen, zwanger zijn of borstvoeding geven, in de groei zijn (zoals bij baby’s en kleine kinderen), anemie hebben, mogelijk scheurbuik gaan ontwikkelen of bloedend tandvlees hebben. 

Rozenbottel als weerstandverbeteraar

Rozenbottel werkt niet alleen opwekkend en aansterkend, maar is ook een weerstandverbeteraar. Dit komt door de vele gezonde stoffen die in rozenbottel zitten en die het lichaam ondersteunen om ziekten en virussen buiten de deur te houden. Door de weerstand verbeterende werking van rozenbottels, worden de vruchten vaak gebruikt door mensen die infectieziekten met koorts hebben, willen voorkomen dat ze griep krijgen, te maken hebben met een vervelende verkoudheid, een verzwakte weerstand hebben of te maken hebben met luchtwegaandoeningen. 

Rozenbottels tegen artrose en artritis

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat rozenbottels ook helpen tegen aandoeningen als artrose en artritis. Eet een artritispatiënt drie weken lang een grote hoeveelheid rozenbottels, dan heeft deze persoon maar liefst 82 procent minder kans op vervelende pijnklachten. Dit betekent dat de behoefte naar pijnstillers afneemt, simpelweg door de grote hoeveelheid vitamine C en de vele flavonoïden in de vrucht. Beide stoffen werken ontstekingswerend en ontstekingsremmend en dit is precies waar artrose– en artritispatiënten behoefte aan hebben. Daarnaast krijgen gewrichtsontstekingen minder kans bij het nemen van rozenbottels en dit komt omdat de vrucht een sterke antioxidant is. 

Rozenbottel geeft je dus niet alleen een opwekkend en aansterkend gevoel en helpt niet alleen tegen griep en andere virussen, maar wordt ook vaak voorgeschreven bij mensen die te maken hebben met artrose of artritis. Daar komt nog bij dat de vrucht over het algemeen vele gezonde voedingsstoffen bevat, waardoor de vrucht ook gezond is om te eten voor mensen die geen echte lichamelijke klachten hebben. Of je nu gezond bent of niet: rozenbottel is gezond voor je en heeft voor iedereen een geneeskrachtige werking op het lichaam. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…