Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geneeskracht van Vlierbloesem – Goed voor de Gezondheid?

Bram
4 min read

De vlier is een plant die al vele eeuwen gebruikt wordt als een soort geneeskrachtig kruid. Niet alleen de bessen van de plant kun je gebruiken om diverse medische problemen op te lossen en je beter te voelen: ook de bloesem van de plant heeft een geneeskrachtige werking. Wil je meer weten over de geneeskrachtige werking van de vlierbloesem? Lees dan meer over de geneeskracht van deze bloesem in dit artikel. 

De werkzame stoffen in vlierbloesem 

In de bloesem van de vlier zitten veel werkzame stoffen die goed zijn voor ons lichaam, namelijk:

  • Rutine
  • Quercetine
  • Isoquercitrine
  • Hyperoside
  • Antragoline
  • Kaemferol
  • Eldrine
  • Ribosome inactieve proteïne

Dit zijn stuk voor stuk zogeheten flavonoïden die goed zijn voor onze gezondheid. Naast de flavonoïden die in de vlierbloesem zit, zitten er ook looistoffen, slijmstoffen, triterpenen, fenolzuren en etherische olie in de bloesem. Andere werkzame stoffen die in de bloemen zitten, zijn appelzuur, valeriaanzuur, wijnsteenzuur, kalium, proteïnen, bitterstoffen en N-alkanen. Kijk je naar de complete opsomming van de werkzame stoffen, dan zie je dat er vele gezonde stoffen in vlierbloesem zitten. 

Vlierbloesem tegen koorts en griep

Vlier heeft een zweetdrijvende werking en daarom kan de plant goed worden ingezet bij griep. De proteïnen die in de bloesem van de plant zitten, spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van bacteriële infecties en versterken bovendien het afweersysteem van het lichaam. De bloesem werkt niet alleen antiseptisch, maar zorgt er ook voor dat nieuwe virussen uit het lichaam geweerd worden en dit betekent dat je minder snel ziek kan worden. Kortom: vlier helpt niet alleen als je al griep hebt, maar kan ook helpen voorkomen dat je griep krijgt door het afweersysteem te versterken. 

Door de werking van vlierbloesem op het gebied van griep, kan de bloesem voorgeschreven worden bij grippale aandoeningen, griep, verkoudheden (eventueel met koorts) en diverse kinderziekten die door een infectie veroorzaakt zijn. De bloesem kan bestaande klachten drastisch verminderen, maar bij het juiste gebruik van de bloesem kunnen de klachten ook helemaal verdwijnen. 

Vlierbloesem tegen keel-, neus en mondproblemen

Door de looistoffen en het ursolzuur dat in de bloesem van de vlier zit, werkt de bloesem ook samentrekkend en ontstekingsremmend. De bloesem rent een overvloedige afscheiding van de slijmklier en zorgt dat overtollig slijm snel opgelost kan worden. Door deze werking van de bloesem, wordt de bloesem ook vaak voorgeschreven bij verkoudheid, bronchitis, een droge hoest, hooikoorts, allergische rhinnitis, chronische mondslijmvliesontsteking, bijholteontsteking, keelpijn, amandelontsteking, heesheid en strottenhoofdontsteking. Kortom: bijna alle problemen met de keel, de neus en de mond kunnen door middel van de bloesem sterk verminderd of zelfs helemaal opgelost worden. 

De uitwendige toepassing van vlierbloesem

Je kunt niet alleen profiteren van de geneeskracht van vlierbloesem door de bloesem op bepaalde wijze te eten, maar je kunt de bloesem ook uitwendig gebruiken. Spoel of gorgel je met een product dat van vlierbloesem gemaakt is, dan kan dit helpen bij een mondslijmvliesontsteking, keelpijn, een strottenhoofdontsteking en een amandelontsteking. Gebruik je vlierbloesem in de vorm van een huidlotion, dan kan de bloesem helpen bij kneuzingen, zwellingen, een rauwe of droge huid, kloven en diverse ontstekingen. Ook als je de bloesem gebruikt in de vorm van een lotion, heeft de bloem namelijk een ontstekingsremmende werking. Tot slot kun je de bloesem zelfs gebruiken in de vorm van een ooglotion, bijvoorbeeld om oogbindvliesontsteking te verminderen of te verhelpen of een jeukende huiduitslag op het oog te verminderen of te verhelpen. Je zou het misschien niet denken, maar de geneeskrachtige werking van de vlier kan ook zeker een positieve invloed hebben op het oog. 

Zoals je ziet, kan vlierbloesem bij vele verschillende aandoeningen, ziekten en klachten de uitkomst bieden. Je kunt de bloesem op diverse manieren gebruiken, dus je kunt helemaal zelf kiezen hoe je de bloesem binnen wil krijgen om van de geneeskrachtige werking van de plant te profiteren. En wil je alle geneeskrachtige delen van de vlier gebruiken om je beter te voelen? Dan kun je ook de vlierbes nemen, want de bes van de vlier heeft ook een geneeskrachtige werking.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…