Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gevoelige buik – Symptomen, Bij Zwangerschap, Bij Aanraking, …

Olivier
6 min read

Iedereen heeft er wel eens last van: een gevoelige buik. Je kunt te maken krijgen met een gevoelige buik door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, als je buikgriep hebt of als je bent gevallen, maar ook als je zwanger bent, als je een keizersnede hebt gehad of als je net een ovulatie hebt gehad.

Op deze pagina lees je meer over de gevoelige buik als aandoening. Zo lees je van welke symptomen je last hebt als je een gevoelige buikstreek hebt, maar ook waarom je een gevoelige buik hebt tijdens de zwangerschap en hoe dit kan voelen, wat je voelt na het ondergaan van een keizersnede en hoe de buikklachten na de ovulatie voelen. Heb je last van buikpijn en wil je meer weten over jouw gevoelige buikstreek, dan lees je meer interessante achterliggende informatie over deze aandoening op deze pagina.

De symptomen van een gevoelige buik

Welke symptomen je voelt als je een gevoelige buik hebt, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de gevoelige buik. Heb je last van een gevoelige buik door de menstruatie, dan heb je bijvoorbeeld een ander soort pijn dan wanneer je last hebt van een gevoelige buik door het eten van verkeerde voedingsmiddelen (zoals voedingsmiddelen die over de datum zijn of voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent).

In de meeste gevallen gaat een gevoelige buik in ieder geval gepaard met de volgende aanvullende symptomen:

Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar het is niet vreemd als je last hebt van een gevoelige buik en tegelijkertijd te maken hebt met deze klachten. Welke klachten je precies voelt en in welke mate je deze klachten voelt, is zoals al eerder vermeld volledig afhankelijk van de oorzaak van de gevoelige buik.

Een gevoelige buik door de zwangerschap

Alle vrouwen die zwanger zijn, krijgen vroeg of laat te maken met een gevoelige buik. Ten eerste is het krijgen van een gevoelige buik een van de eerste symptomen van de zwangerschap, samen met bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Ben je net zwanger, dan heb je last van een gevoelige buik in de vorm van pijnlijke steken en menstruatieachtige krampen. Het lijkt of je ongesteld moet worden of ongesteld bent geworden, maar in feite hebben de klachten te maken met een zwangerschap. Een andere uiting van de gevoelige buik en buikklachten die je in het eerste stadium van een zwangerschap kunt voelen, is het voelen van een gevoelige onderbuik. De buik doet niet continu zeer, maar kan wel pijnlijk zijn bij het aanraken of bij het maken van bepaalde bewegingen.

Niet alleen in het beginstadium van de zwangerschap heb je te maken met een gevoelige buik, maar ook in een later stadium van het dragen van het kind kun je last hebben van een gevoelige buikstreek en eventueel een pijnlijke buik. Dit komt omdat de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, waardoor de andere organen in de buik opzij worden geduwd. Door het opzij duwen van de organen, komt een verhoogde druk op de buik en dit zorgt voor een buik die gevoelig aanvoelt en pijn kan doen. Beweegt een kind veel in de baarmoeder, dan wordt de buik nog gevoeliger en eventueel pijnlijker.

Heb je last van een gevoelige buik tijdens de zwangerschap, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit is niet alleen normaal, maar ook niet te voorkomen door de groeiende baarmoeder. Heb je echter last van hevige pijnscheuten die niet weggaan of niet goed aanvoelen, dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan met jouw klachten. Hevige pijnklachten die langer aanhouden zijn namelijk niet normaal en kunnen bovendien duiden op een achterliggende complicatie tijdens de zwangerschap.

Een gevoelige buik na een keizersnede

Als je een keizersnede hebt ondergaan om jouw kindje op de wereld te zetten, is het niet zo raar dat je daags later te maken krijgt met een gevoelige buik. Is de verdoving van de keizersnede uitgewerkt, dan krijg je last van een gevoelige buik en pijn aan de wond op de buik. Wat deze pijn uniek maakt, is het feit dat de pijn niet alleen rond het zichtbare litteken van de keizersnede zit. Zo doet het litteken niet alleen zeer, maar is ook de huid boven het litteken gevoelig. Dit lijkt misschien raar, maar het komt omdat de onderhuidse snede van de keizersnede verticaal loopt en dus op andere plekken voor gevoeligheid en pijnklachten zorgt.

Heb je last van een gevoelige buik na een keizersnede of heb je last van pijn op en rond het litteken, dan is dit niet raar en geen reden tot paniek. Wordt de pijn echter heel heftig of gaat de pijn maar niet weg, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan met jouw klachten.

Een gevoelige buik na de eisprong

Er zijn enkele symptomen die vrouwen kunnen ervaren als de eisprong op gang is gekomen. Niet alle vrouwen hebben het in de gaten als de eisprong heeft plaatsgevonden, maar er zijn vrouwen die hun ovulatie duidelijk voelen. Ongeveer 20 procent van de vrouwen die hun ovulatie bewust meemaken, merken dit omdat de buik gevoeliger wordt door de eisprong. Heb je last van een gevoelige of pijnlijke buik door de eisprong, dan wordt dit ook wel ovulatiepijn of Mittelschmerz genoemd. De pijn kan het beste omschreven worden als een scherpe pijn onderin de buik, die je voornamelijk ter hoogte van de eierstokken voelt. De pijn kan een paar uur aanhouden, maar het komt ook voor dat vrouwen de hele dag rondlopen met een gevoelige of pijnlijke buik.

Heb je last van een gevoelige of pijnlijke buik door de eisprong, dan hoef je je hier geen zorgen om te maken. Het is namelijk niet alleen een natuurlijk reactie van het lichaam, maar de gevoeligheid en pijn gaan bovendien vanzelf weg. Alleen als je langer dan een dag rondloopt met een gevoelige of pijnlijke buik en als je jouw klachten niet kunt verklaren, kun je ervoor kiezen om naar de dokter te gaan om jouw gevoelige buik verder te laten onderzoeken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…