Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Groentekost’ van Jeroen Meus te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
1. Bulgursalade met bloedsinaasappel en fetayoghurt
Benodigdheden
- 4 wortelen
- 1 el honing
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- 1 teentje knoflook
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 200 g bulgur
- 400 g rodekool
- 4 bloedsinaasappels
- 2 stengels lente-uien
- enkele takjes munt
- enkele takjes platte peterselie
- sap van ½ citroen
- 200 g feta
- 4 el yoghurt
- 4 el gedroogde veenbessen
- komijn
- ras el hanout
- kurkuma
- chilipoeder
- oregano
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
De salade
- Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Leg ze in een ovenschaal en sprenkel er flink wat olijfolie over. Kruid met peper en zout, wat komijn, een snuf ras el hanout en de honing. Schuif de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 185 °C.
- Breng 4 dl water aan de kook met tijm, laurier, geplette knoflook, kaneelstokje, kurkuma en steranijs en kook de bulgur hierin in 10 minuten gaar.
- Rasp de rodekool fijn in een grote kom.
- Snijd de schil van de bloedsinaasappels en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Voeg toe aan de rodekool.
- Giet de bulgur door een zeef en spoel hem onder koud water. Haal de steranijs, de kaneelstok, de tijm en de laurier eruit en voeg de bulgur toe aan de rodekool. Meng alles goed.
- Snipper de lente-uien fijn en voeg ze toe aan de salade. Snijd de blaadjes van de munt en de platte peterselie fijn en voeg de kruiden toe. Kruid de salade verder bij met peper en zout, een scheut olijfolie en het citroen- sap.
De dressing
- Doe 150 g feta met de yoghurt in de blender en voeg er een snuf komijn, wat chilipoeder en wat oregano aan toe. Mix het geheel tot een gladde dressing.
Afwerken en serveren
- Schep wat van de salade op een groot bord, schep er wat geroosterde wortelen bij en werk de salade af met fetadressing, wat verkruimelde feta, wat extra groene kruiden en wat gedroogde veenbessen.
2. Japanse sandwich met aubergine, coleslaw en wasabidressing
Benodigdheden
- 3 el miso
- 1 el bruine suiker
- 2 wortelen
- 1 komkommer
- ½ daikon
- 2 eierdooiers
- 1 tl wasabi
- 1 tl ingelegde gembersap van 1 limoen
- 2 aubergines
- 4 sneden brood (of toastbrood)
- 1 tl sesamzaadjessake (of witte wijn of sherry)
- mirin
- sushiazijn
- sesamolie
- arachideolie
TIP Leg de gesneden groenten meteen in een kom ijswater, zo blijven ze lekker krokant.
Bereidingswijze
- Doe de miso en een scheutje sake in een steelpan, voeg een scheutje mirin en de bruine suiker toe, verwarm het mengsel en roer tot het één geheel wordt.
- Snijd de wortelen, komkommer en daikon in julienne.
- Doe de eierdooiers, de wasabi, een scheut sushiazijn, de fijngesneden ingelegde gember (en een beetje vocht ervan), een scheut sesamolie en een scheutje water in een maatbeker. Mix tot een dressing en leng aan met arachideolie. Werk af met een beetje limoensap.
- Snijd de aubergines in dikke schijven en bak ze aan in arachideolie. Rooster ondertussen de sneden brood in de oven. Draai de gebakken schijven aubergine een eerste maal om en smeer er het misomengsel over. Haal de pan van het vuur en werk de aubergines af met wat sesamzaadjes.
Afwerking
- Smeer de dressing op de geroosterde boterhammen, leg hier de gesneden groenten en de gelakte aubergine op, en sluit het geheel met de tweede toast. Snijd elke boterham in tweeën.
3. Dahl met zoete aardappel, rode linzen en halloumi
Benodigdheden
- 100 g rode linzen
- 1 rode ui
- 2 zoete aardappelen
- 3 stengels bleekselderij
- 4 wortelen
- 2 teentjes knoflook
- 30 g gember
- 1 el rode currypasta
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik kokosmelk
- 100 g cashewnoten
- 200 g spinazie
- 200 g halloumi
- ½ citroen
- ½ bosje koriander
- 1 naanbrood
- komijn
- kardemom
- tandoorikruiden
- garam masala
- olijfolie
Bereidingswijze
- Laat de linzen even weken in wat water.
- Verhit een scheut olie. Snijd de groenten vrij grof: ui, zoete aardappelen, selderij en wortelen. Laat alle groenten stoven in de olie. Doe er de geplette knoflook, geraspte gember en currypasta bij en laat even meebakken. Kruid de curry tot slot met komijn, kardemom, tandoorikruiden en garam masala.
- Giet de linzen door een zeef en voeg ze toe. Voeg er vervolgens 2 dl water, tomatenblokjes en kokosmelk aan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de dahl 45 minuten pruttelen onder een deksel.
- Laat een pannetje met wat olie heet worden, hak de cashewnoten grof en kleur ze.
- Voeg de spinazie toe aan de dahl. Die mag er rauw bij; zodra die erdoor geroerd is, zal hij garen.
- Snijd de halloumi in blokjes. Laat wat olie heet worden in een pan en bak de blokjes halloumi goudbruin.
- Werk de dahl af met wat citroensap, de cashewnoten, de koriander en de gebakken halloumi. Serveer met wat naan.
Win 5 exemplaren van ‘Groentekost’
Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Manteau vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!