It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hoe gezond is spinning: de voor- en nadelen

Irma Kroon
6 min read

Onder sportievelingen is spinning misschien wel één van de meest geliefde workouts. Vol enthousiasme beklim je een spinningbike om vervolgens te fietsen tot je baadt in het zweet en bijna van je fiets valt door vermoeidheid. Maar bereik je met spinning wel de doelen die jij wíl bereiken, zoals je uithoudingsvermogen vergroten en vet verbranden?

Wat is spinning?

Voor leken is spinning niet veel meer dan zo hard mogelijk trappen op een fiets, zonder vooruit te komen. Het is ooit bedacht door een voormalig wielrenner, Johnny Goldberg.

Goldberg liet in zijn voorbereiding op de een marathon in 1987 de eerste spinningbike ooit in elkaar zetten. Later begon hij ook daadwerkelijk dergelijke fietsen te verkopen en uiteindelijk zou zijn programma bekend raken onder de term spinning.

Voor zijn bewezen diensten in de wereld van de fitness werd de Zuid-Afrikaan uiteindelijk zelfs opgenomen in de lijst met tien All Time Fitness Heroes.

Voordelen

En vandaag de dag bestijgen nog altijd vele sportfanaten een spinningbike zoals die ooit ontworpen werd door Goldberg. Dat is lang geen gek idee, want de sport heeft veel voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • Het vergroot de longinhoud, en dus je uithoudingsvermogen/conditie.
  • Je kan gemakkelijk een eigen tempo voor je vorderingen bepalen.
  • Je knieën en voeten ervaren bij spinning geen spanning, waardoor je deze niet kan overbelasten of er slepende blessures bij op kan lopen.
  • Het vergroot de spierkracht in je benen, die er al snel gespierder uit zullen gaan zien (bij bijvoorbeeld twee spinningsessies per week).
  • Ook de buikspieren, billen en rug worden getraind tijdens het spinnen.
  • Het is goed voor je hart- en bloedvaten.

Nadelen

Toch gaat spanning ook gepaard met een aantal nadelen. Zo verkijken veel sporters zich op het vet verbranden bij spinning.

Door het harde fietsen ligt je hartslag namelijk veel te hoog voor een optimale vetverbranding. Je hartfrequentie zal, afhankelijk van je fitheid en leeftijd, tegen de 160 tot zelfs 170 gaan. Dit terwijl vetverbranding eigenlijk het snelst gaat wanneer je hart 120 tot maximaal 140 slagen per minuut maakt.

Als je doelstelling simpelweg zoveel mogelijk vet verbranden is, is het dus beter om voor apparaten te kiezen waar je hartslag lager blijft. Denk hierbij aan crosstrainer, stairclimber of indoorroeier.

Verder heeft spinning het risico dat de balans in het lichaam verstoord wordt, doordat de focus zo op je bovenbeenspieren ligt. Het kan er dus voor zorgen dat andere spieren achter geraken.

Spinninglessen

Mochten de voordelen voor jou zwaarder doorwegen dan de nadelen, en je wil graag eens een spinningbike bestijgen, kan je dit doen tijdens een spinningles. In veel sportscholen zijn deze onder begeleiding (individueel of in een groep) uit te voeren.

Er zijn verschillende soorten lessen:

  • Interval les: relatief kort maar intensief, korte rustmomenten tussendoor en veel variatie in snelheden
  • Endurance les: minder variatie in snelheden, met een relatief lagere hartslag en dus snellere vetverbranding
  • Strength les: zware weerstand, bijvoorbeeld bergbeklimming, met focus op spieruithoudingsvermogen en conditie

Stevig in het zadel zitten dankzij een goede voorbereiding

Ook in het geval van spinning is een goede voorbereiding het halve werk.

Allereerst moeten het zadel en het stuur goed ingesteld worden. Moest je niet exact weten hoe dit moet, is het goed om een instructeur te vragen om hulp of advies.

Vervolgens is een juiste handpositie belangrijk. In de warming-up kan je je handen nog wat dichter bij elkaar houden, omdat extra grip nog niet nodig is zolang de inspanning laag is. Tijdens het ‘echte werk’ moeten je handen iets verder van elkaar vandaan: op de lengtestukken van het stuur.

Verder is het bij een staande klim op je parcours het best om je handen wat hoger op de lengtestukken van het stuur te plaatsen. Houd je armen bij alle drie de handposities licht gebogen, zodat ze niet op slot kunnen schieten.

Tips

Voor een goede spinningles is het belangrijk om te letten op de kleding die je aantrekt. Het best is een fietsshirt zonder mouwen. Je kan ervoor kiezen om hieronder nog een shirt aan te trekken.

Verder zijn er geschikte spinningbroeken met een goed zeem en zonder bretels, en spinningschoenen (MTB-schoenen) met SDP-schoenplaatjes, waardoor je schoenen goed vast zitten aan de spinningfietspedalen.

Let ook goed op wat je eet en drinkt voor je naar de sportschool vertrekt. Eet en drink niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Een lichte maaltijd, bijvoorbeeld enkele stukken fruit, een uur voor je spinningsessie kan helpen voorkomen dat je last krijgt van kramp, duizeligheid en misselijkheid.

Let ook wat op voor overenthousiasme. Het is niet verstandig om vanaf de eerste seconde gelijk voluit te gaan, want dan wordt de rest van de fietsrit afzien. Laat je niet verleiden tot een wedstrijdje met je medefietser(s), maar behoud je eigen tempo.

Tot slot is het aan te raden een bidon met water en een handdoek om het zweet af te deppen mee te nemen naar de fiets. Ready, set, go!

Door Irma Kroon

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...