Spataders, aderontsteking, trombose – veneuze aandoeningen komen veel voor. Om erger te voorkomen, is een adequate behandeling bovendien noodzakelijk. Maar hoe herken je dat je lijdt aan de veneuze ziekte? Vaatchirurg Mikhael Janssen van het AZ Groeninge in Kortrijk geeft tekst en uitleg.
Het veneuze systeem is een onderdeel van de bloedcirculatie in ons lichaam. “Slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam en de aderen vervoeren het zuurstofarme bloed terug naar het hart, tegen de zwaartekracht in”, legt dr. Janssen uit. “Dat proces wordt ondersteund door de kuitspieren en de kleppen in de aderen.”
Wanneer die circulatie verstoord wordt, kunnen er veneuze aandoeningen ontstaan. De meeste daarvan vallen onder de noemer ‘veneuze insufficiëntie’. “De aderen in onze benen kunnen het namelijk soms lastig krijgen omdat zij ‘tegen de zwaartekracht in’ zuurstofarm bloed naar boven moeten pompen. Als ze niet optimaal functioneren, gaat het bloed in de verkeerde richting stromen en gaat het zich ophopen in de benen. Hierdoor ontstaan er overdruk en ontstekingsreacties, met diverse vormen van vaataandoeningen als gevolg. Klassieke voorbeelden zijn spataders, aderontstekingen of tromboses.”
Zware benen
Maar liefst 70 procent van de bevolking krijgt ooit te maken met symptomen van een veneuze aandoening. “Het gaat dan om last hebben van zware, pijnlijke, vermoeide, jeukende en/of gezwollen benen. Spataders zie je in het begin vaak ook nog niet duidelijk”, verduidelijkt de vaatchirurg.
Wanneer die symptomen je beginnen hinderen in je dagelijkse activiteiten, raadpleeg je volgens dr. Janssen best eerst je huisarts. “Indien nodig kan die je dan verder doorverwijzen. Een behandeling is namelijk noodzakelijk om te voorkomen dat de symptomen erger worden. Denk bijvoorbeeld aan het oplopen van lelijke beenwondes of in de ergste gevallen zelfs een longembolie. Dan schiet een bloedklonter omhoog waarop hij vervolgens vast komt te zitten in een bloedvat van de longen. Een bijzonder ernstige en mogelijks levensbedreigende situatie.”
Voldoende bewegen
Om veneuze aandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om je aderen gezond en elastisch te houden. “Voldoende bewegen en sporten is hierbij onontbeerlijk, kwestie van je onderlichaam in vorm te houden. Roken heeft dan weer een nefaste invloed, omdat de stoffen in sigaretten ontstekingen in de hand werken. Ook een zwangerschap kan leiden tot problemen met de bloeddoorstroming, omdat het gewicht van de baby meer druk op de aders zet. Hetzelfde principe geldt bij obese mensen. Ook de leeftijd speelt een rol. Daarnaast is er ook in 1/5de van de gevallen een erfelijke aanleg. Dan kan je preventief natuurlijk weinig doen.”
Wil jij weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte of aderaandoeningen? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.