Heb jij soms het gevoel dat je op betonblokken of houten latten rondloopt? Zware benen kunnen enorm pijnlijk zijn en vaak valt er niet zo heel veel aan te doen. We leggen ze dan omhoog en wachten tot het voorbij is. Maar wist je ook dat zware benen helemaal niet zo onschuldig zijn?
Zware benen zijn namelijk één van de symptomen van de veneuze ziekte of veneuze insufficiëntie. Dat is een aandoening waarbij het bloed in onze benen niet langer vlot naar boven gepompt wordt, richting ons hart. De kleppen van de aders in de benen sluiten niet goed meer en komen onder druk te staan doordat de zwaartekracht het bloed weer naar beneden trekt. Andere symptomen van de veneuze ziekte zijn onder meer spataders, nachtelijke spierkrampen en rusteloze benen. Ook de voeten en enkels kunnen bovendien zwaar aanvoelen of opzwellen.
Veneuze insufficiëntie is een chronische aandoening die op zichzelf zeer onaangenaam is, maar ook tot andere ernstige medische problemen kan leiden. Spataders kunnen namelijk ontsteken. Dan kan er zich een bloedklonter vormen in de ader die zeer veel schade kan aanrichten als hij in de hart- of longstreek terechtkomt. Zo loop je het risico op bijvoorbeeld een longembolie, waabij een bloedvat in of naar de longen verstopt raakt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed terecht en krijg je een benauwd gevoel.
Wat zijn de oorzaken van de veneuze ziekte?
Er zijn een aantal factoren die mee bepalen hoe groot jouw risico op veneuze insufficiëntie is. Leeftijd en geslacht spelen bijvoorbeeld een rol. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker onze aders het krijgen om bloed tegen de zwaartekracht in omhoog te pompen. Het komt ook vaker voor bij vrouwen vanwege de hormonen oestrogreen en progesteron. Daarom duikt de ziekte makkelijker op bij zwangerschappen, tijdens de pubertijd of in de menopauze. Ook erfelijkheid heeft een invloed, zeker bij vrouwen. Als jouw moeder, grootmoeder of tantes last hebben van veneuze insufficiëntie, is het risico voor jou ook groter.
Daarnaast zijn er nog een heel aantal factoren die de veneuze ziekte in de hand werken, maar die we wel in bepaalde mate zelf kunnen controleren. Vermijd bijvoorbeeld temperatuurschommelingen en warmtebronnen zoals de zon, een sauna of waxen met hete was. Een douche met koud water is dan de beste oplossing want die stimuleert de bloedcirculatie in de benen. Laat ook spannende kledij achterwege en draag geen schoenen met hoge hakken om de bloedcirculatie extra te ondersteunen.
Lopen en liggen
Tot slot is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen. Lopen en liggen is altijd beter dan staan en zitten. Langdurig in dezelfde houding zitten of een hele dag rechtstaan is nefast voor zware benen en spataders. Loop dus regelmatig eens rond of maak cirkelvormige bewegingen met de voeten. Doe dat zowel tijdens een lange werkdag als bijvoorbeeld op een langeafstandsvlucht of op reis met de wagen of bus.
Heb je last van zware benen en/of spataders? Bespreek het dan zeker met je huisarts of vraag advies bij je apotheker en neem de klachten ernstig. De veneuze ziekte is niet zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijkt. Wil je nagaan of jijzelf eventueel risico loopt op de veneuze insufficiëntie? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.