Je hoort het steeds vaker: niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet zou je kunnen helpen om (sneller) af te vallen. Zo zou ’s avonds vasten je kunnen helpen om meer vet te verbranden en dus sneller af te vallen. Maar klopt dit ook echt? Wij zochten het voor je uit!
Intervalvasten
Volgens een recent Amerikaans onderzoek speelt eigenlijk niet het aantal kilocalorieën, maar wel het tijdstip waarop je eet een belangrijke rol bij het afvallen of behouden van een gezond gewicht. Concreet zou ‘intervalvasten’, waarbij je ’s morgens en ’s middags goed eet en ’s avonds niet, je lichaam helpen om overtollig vet af te bouwen. Volgens de onderzoekers is je lichaam ’s nachts namelijk beter in staat om vet te verbranden dan overdag. En het effect is natuurlijk groter als je ’s avonds geen vet meer eet.
Hoe interpreteren?
Het staat vast dat wie minder calorieën opneemt dan zijn lichaam nodig heeft, vet zal verbranden. Een mogelijk gevolg is gewichtsverlies, maar ook je bloeddruk, bloedvetten en bloedsuikergehalte kunnen dalen.
Het blijft weliswaar moeilijk om het exacte effect van intervalvasten op de gezondheid te onderzoeken. In veel studies gaat intervalvasten namelijk gepaard met gewichtsverlies, waardoor het niet duidelijk is of de effecten (bijvoorbeeld verbeterde bloedparameters) een gevolg zijn van het intervalvasten of van het gewichtsverlies.
Voorlopig is dan ook nog niet aangetoond dat intervalvasten beter werkt dan klassieke energiebeperking, waarbij je doorheen de dag over het algemeen minder eet. Tot nu toe werd evenmin aangetoond dat je ’s nachts meer vet zou verbranden door ’s avonds niet te eten.
Conclusie: minder calorieën opnemen (op eender welke manier)
Om af te vallen komt het er dus op neer dat je minder calorieën opneemt dan je lichaam verbruikt. Dat kan aan de hand van intervalvasten, waarbij je af en toe een maaltijd overslaat, maar evengoed ook door over het algmeen minder te eten.
Bepaal dus gerust voor jezelf welke methode voor jou het best werkt!
Bron: Gezondheid en Wetenschap