Maar liefst 70 procent van de bevolking krijgt te maken met symptomen van een veneuze aandoening, denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van spataders. Al zijn die niet bij iedereen even ernstig of zichtbaar, want de aandoening komt voor in allerlei gradaties. Vaatchirurg Mikhael Janssen van het AZ Groeninge in Kortrijk lijst
de verschillende vormen op en geeft enkele adequate behandelingsmethodes mee.
De veneuze ziekte ontstaat wanneer de bloedcirculatie in ons lichaam verstoord wordt. “Het zuurstofarme bloed in de aders gaat in de verkeerde richting stromen en zich ophopen in de benen”, legt dr. Janssen uit. “Hierdoor ontstaan er overdruk en ontstekingsreacties en kom je in een vicieuze cirkel terecht, met diverse vormen van vaataandoeningen als gevolg. Klassieke voorbeelden zijn spataders, aderontstekingen of tromboses. Dat laatste betekent dat er in een bloedvat een stolsel ontstaat, dat langzaam groter kan worden en het bloedvat uiteindelijk afsluit. Eens je spataders hebt, gaan die niet vanzelf weer verdwijnen.”
Oefeningen
Volgens de vaatchirurg krijgt maar liefst 70 procent van de bevolking ooit te maken met de symptomen van de veneuze ziekte, denk bijvoorbeeld aan zware, pijnlijke, vermoeide, jeukende en/of gezwollen benen. “Dat is de minst ernstige gradatie – het zogenaamde C0-stadium. Een goede beenhygiëne kan hier wonderen verrichten. Ik heb het dan over voldoende bewegen en oefeningen doen om de druk in de aders te verlagen, denk bijvoorbeeld aan rondjes draaien met de voeten of je voet op en neer bewegen. Raadpleeg in eerste instantie steeds je huisarts wanneer je veneuze klachten krijgt.”
Wanneer de pijn of hinder te ernstig wordt, kan er ook beroep gedaan worden op extra behandelingsmethodes. “Steunkousen zullen de oppervlakkige spataders samendrukken waardoor het bloed opnieuw van beneden naar boven zal stuwen”, vervolgt dr. Janssen. “Ook flebotrope medicatie zoals Daflon verlicht de symptomen, zoals bijvoorbeeld pijn in de benen, en gaan de ontsteking afremmen. Die behandelingsmethodes zijn trouwens ook van toepassing in alle verdere fases van de veneuze ziekte.”
Open been
Terwijl er in het C0-stadium nog geen spataders te zien zijn, is dat in de C1-fase wel het geval. Het gaat dan om netwerkvormige adertjes. “In die gevallen – en wanneer de hinder te groot zou zijn – kan sclerotherapie toegepast worden. Hierbij gaat men met een klein naaldje een vloeistof in de spatader spuiten om die te doen verdwijnen. Bij grotere en duidelijk zichtbare spataders – men heeft het dan over het C2-stadium – kunnen de spataders chirurgisch verwijderd worden. Die worden dan uit het been getrokken via een mini-insnede in de lies. Die laatste ingreep is minder ingrijpend door een meer recente laserbehandeling toe te passen. Hierbij wordt de ader dichtgebrand, waardoor hij uiteindelijk zal verschrompelen.”
In de volgende stadia worden de symptomen alleen maar ernstiger. “Maar dezelfde behandelingen blijven van toepassing. De aders verwijderen in combinatie met medicatie en steunkousen dus. Bij C3 krijg je bijvoorbeeld ook last van vochtophopingen in de benen. C4 kenmerkt zich door onomkeerbare veranderingen in de huid of eczeem. In de laatste twee fases is sprake van veneuze wondes of veneus uclus. In de volksmond wordt dit ook wel eens een ‘open been’ genoemd. Om die fase te voorkomen, is het dus belangrijk om tijdig en adequaat op te treden.”
Wil jij weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte of aderaandoeningen? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.