Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo eet je gezond volgens de Schijf van Vijf

5 min read

Gezond en evenwichtig eten is niet altijd even eenvoudig. Het is vaak een hele uitdaging om een onderscheid te maken tussen welke producten goed zijn voor ons en welke we beter mijden. Gelukkig helpt de overheid ons een handje door op een visuele manier voor te stellen hoe een gezond eetpatroon er precies uitziet. Bij ons in België maken we daarvoor gebruik van de (omgekeerde) voedingsdriehoek. In Nederland echter wordt sinds 1953 de Schijf van Vijf gehanteerd. In dit artikel leggen we uit wat beide modellen precies inhouden.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf werd in 1953 geïntroduceerd door het Nederlands Voorlichtingsbureau voor de Voeding, ondertussen omgedoopt tot het Voedingscentrum. Het doel was om het grote publiek extra te informeren over gezonde voeding. De Schijf van Vijf baseert zich telkens op de meest betrouwbare, wetenschappelijke informatie. Als er nieuwe inzichten over gezonde voeding verkregen worden, wordt de schijf herzien.

Maar hoe ziet die schijf er nu precies uit? De Schijf van Vijf is eigenlijk een cirkel die bestaat uit vijf vakken die vijf productgroepen vertegenwoordigen: 1) groente en fruit, 2) smeer- en bereidingsvetten, 3) vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel, 4) brood, graanproducten en aardappelen, en 5) dranken. Niet elk vak is even groot. Zo zijn de vakken voor groente en fruit en graanproducten groter dan die voor smeer- en bereidingsvetten en vlees-, vis- en zuivelproducten. Door dagelijks producten uit de Schijf van Vijf te eten en de juiste verhoudingen aan te houden, krijg je de nodige voedingsstoffen binnen. Als je producten vermijdt die buiten de Schijf van Vijf staan, blijf je gemakkelijker op gewicht en verhoog je de kans op een gezonde oude dag.

Schijf-van-vijf
Bron: www.voedingscentrum.nl

Wat is het verschil met de omgekeerde voedingsdriehoek?

De omgekeerde voedingsdriehoek wordt vooral in België gebruikt, maar het doel is hetzelfde: de bevolking een houvast bieden zodat ze gezondere keuzes kunnen maken. De omgekeerde voedingsdriehoek bestaat net zoals de Schijf van Vijf uit verschillende vakken. De verdeling van producten per vak is iets anders dan bij de Schijf van Vijf. Helemaal bovenaan vind je water. Daaronder heb je de brede basis met producten van plantaardige oorsprong. Daaronder bevinden zich gevogelte (wit vlees), vis, kaas, eieren en melkproducten. Voor producten die zich helemaal onderaan de omgekeerde driehoek bevinden, zoals oliën, vetten en rood vlees, raadt men aan om ze met mate te eten. Tot slot heb je daarnaast ook nog een restgroep, die producten bevat die je best zo weinig mogelijk eet, zoals  alcohol, snoep of fastfood.

omgekeerde-voedingsdriehoek
Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Een korreltje zout

Beide modellen geven een goed beeld van hoe een evenwichtig voedingspatroon er precies uitziet. Toch moeten ze met een korreltje zout genomen worden. Houd vooral in gedachten dat je beide modellen kan gebruiken als een leidraad, maar ze zijn niet allesbepalend. Af en toe een glas alcohol drinken past nog altijd binnen een gezonde levensstijl, en ook van een koekje of een stukje taart ga je niet dood. Zoals beide modellen aangeven, consumeer je die producten echter beter met mate.

In de Schijf van Vijf wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten vlees, in de omgekeerde voedingsdriehoek is dat wel het geval. Zo wordt wit vlees, zoals kip, in de lichtgroene zone gezet. Een stukje kip behoort tot de meer gezondere vleessoorten. Het bevat namelijk tal van belangrijke voedingsstoffen en is  een goede bron van eiwitten. Dat zijn de bouwstenen van ons lichaam, aangezien al onze lichaams- en spiercellen eruit opgebouwd zijn. Daarnaast bevat kip ook relatief weinig vet.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…