Iedereen die er ooit al eens last van heeft gehad, weet dat een blaasontsteking zeker en vast geen pretje is. Er zo snel mogelijk van af raken is dus de boodschap. Om een spoedig herstel te verzekeren, doe je deze zaken dan ook beter niet.
Veel gesuikerde dranken drinken
Een blaasontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van je urineblaas besmet raakt met bacteriën. Die bacteriën zijn afkomstig uit onze darmen of urine, maar kunnen ook in onze urinebuis achterblijven na het vrijen.
Om van een blaasontsteking af te raken, is het dus belangrijk dat je blaas en urineleider zo goed mogelijk gezuiverd worden, zodat de bacteriën als het ware wegspoelen. Dat kan door veel water te drinken. Gesuikerde dranken zijn absoluut te vermijden, omdat bacteriën zich daar net aan voeden.
Meteen antibiotica nemen
Heb je last van een milde blaasontsteking? Begin dan niet op eigen houtje antibiotica te nemen! Door te vaak (onnodig) antibiotica te gebruiken, treedt er namelijk gewenning op. De bacteriën zijn dan niet langer gevoelig voor de medicatie.
Om de symptomen te verlichten kan je eventueel wel een medisch hulpmiddel zonder antibiotica gebruiken. Uri-Cran Forte® is bijvoorbeeld een vorm van zelfmedicatie die bestaat uit natuurlijke ingrediënten en de bacteriën helpt verdrijven.
Raadpleeg je dokter als de symptomen langer dan een week aanhouden of je 48 uur na het innemen van Uri-Cran Forte® nog geen verbetering merkt. Hij/zij weet perfect welke behandeling voor jou optimaal is en welke medicatie je al dan niet moet innemen.
Geparfumeerde producten gebruiken voor je intieme hygiëne
Het is aangeraden geparfumeerde producten zoals inlegkruisjes, vaginale zeep, tampons of maandverbanden te vermijden, omdat deze de urinebuis kunnen irriteren en een ontsteking kunnen veroorzaken. Zeker als je al last hebt van een blaasontsteking, vermijd je dus best deze producten.
Je behandeling stopzetten zodra de pijn verdwenen is
Veel medicijnen moeten zich een aantal dagen in ons systeem bevinden voordat ze de infectie daadwerkelijk kunnen aanpakken. Dat geldt ook voor de geneesmiddelen die bij een blaasontsteking worden voorgeschreven.
Het kan zijn dat je je na een paar dagen al beter voelt, maar als je dan al stopt met de behandeling, bestaat het risico dat nog niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, en dat ze een nieuwe ontsteking veroorzaken.
Je plas ophouden
Een van de ongemakken van een blaasontsteking is dat je om de haverklap naar het toilet moet. Probeer dit niet uit te stellen. Door je plas op te houden blijven de schadelijke bacteriën langer aanwezig in je lichaam, iets wat je net wil vermijden.