It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Eerste hulp bij blaasontsteking: medicatie of niet?

4 min read

Indien je ooit al eens met een blaasontsteking te maken kreeg, weet je dat deze kwaal niet onopgemerkt voorbijgaat.

De infectie zorgt immers voor een branderig gevoel in de blaas, waarbij je beduidend vaker moet plassen dan gewoonlijk. Soms verlies je zelfs de volledige controle over je blaas als je niet snel genoeg naar het toilet kunt hollen. In wetenschappelijke termen spreekt men ook wel van cystitis of urineweginfectie.

Wat je precies moet doen als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, lees je hieronder.

Ongecompliceerd versus gecompliceerd

Eerst en vooral wordt bij een blaasontsteking altijd onderscheid gemaakt tussen een ongecompliceerde, eenvoudige urineweginfectie en een met meer risico op complicaties, ofwel gecompliceerde infectie.

Alle personen uit de risicogroepen (waaronder de voornaamste mannen, zwangere vrouwen, nierpatiënten en kinderen zijn) worden ingedeeld bij de tweede categorie en dienen andere voorzorgen te nemen dan bij een ongecompliceerde blaasontsteking. Ook bij klachten van koorts of misselijkheid wordt de aandoening als gecompliceerd beschouwd.

Ongecompliceerd: afwachten!

Als je niet tot een van de risicogroepen behoort, is het wat eenvoudiger. Een urineweginfectie is in dit geval altijd zelflimiterend. Dit betekent dat ze na enkele dagen altijd vanzelf zal ophouden zonder dat je er medicatie voor dient te nemen.

Natuurlijk moet je dan wel de vervelende symptomen kunnen en willen doorstaan. Je kan wel wat maatregelen nemen zoals:

  • Vaker drinken
  • Plas niet ophouden
  • Beter hygiëne na toiletbezoek, seks of bij menstruatie

Indien je Moeder Natuur toch een handje wil helpen, kun je bij de apotheek eventueel vragen naar een medisch hulpmiddel, zoals Uri-Cran Forte®, op basis van natuurlijke bestanddelen. Voor deze producten heb je geen voorschrift nodig van de huisarts. Meer informatie over deze oplossing kun je vinden op www.uricran.be.

Als de klachten na enkele dagen niet afnemen of als er koorts of misselijkheid mee gemoeid is, is het aangewezen om toch eens bij de huisarts langs te gaan.

Gecompliceerd: dokter!

Indien je bij de risicogroepen gerekend wordt, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen. De voornaamste risicogroepen zijn:

  • urineweginfectiepatiënten met tekenen van weefselinvasie: koorts of misselijkheid, pijn in de flanken en/of rug
  • mannen
  • zwangere vrouwen
  • kinderen jonger dan 12 jaar
  • patiënten met nier- of urinewegafwijkingen of neurologische blaasstoornis
  • patiënten met verminderde weerstand, zoals bij diabetes mellitus
  • patiënten met een verblijfskatheter

Koorts of misselijkheid kunnen wijzen op pyelonefritis of acute prostatitis, wat zeker moet behandeld worden. Ook wanneer de blaasontsteking blijft terugkeren, kunnen in samenspraak met de huisarts enkele verschillende therapieën voorgeschreven worden.

Door

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...