Jarenlang was Melissa Van Aarden doodmoe nadat ze een maaltijd achter de kiezen had. Na allerlei onderzoeken is de oorzaak daarvan nu eindelijk achterhaald. Met hulp van een diëtiste heeft de 30-jarige Brabantse haar voedingspatroon drastisch gewijzigd, mét resultaat. ‘Na twee weken had ik al tonnen meer energie.‘
Melissa zette begin dit jaar voor het eerst de stap naar professionele begeleiding. ‘Vier jaar lang voelde ik me slecht na elke maaltijd’, vertelt ze. ‘Ik had een opgeblazen gevoel, kreeg hoofdpijn en werd ontzettend moe. Het was zo erg dat ik echt moest gaan slapen. Na allerlei bloedanalyses en een onderzoek bij een maag-darmspecialist bleek uiteindelijk dat ik intolerant was voor lactose en fructose (een suikersoort, nvdr). Blijkbaar kan dat ook op latere leeftijd ontstaan, onder andere door je voedingspatroon. Wanneer ik mijn lichaam herstel door beiden te schrappen uit m’n menu zou het kunnen dat de intoleranties na zes maanden weer verdwijnen. Omdat dat een ingewikkelde klus is – fructose staat bijvoorbeeld vaak onder andere benamingen vermeld op verpakkingen – ging ik te rade bij een diëtiste.’
Lichte maaltijden
Die hulp was welkom, want Melissa probeerde in het verleden al meermaals haar voedingspatroon aan te passen. ‘Ik schrapte bepaalde etenswaren zoals brood en daarna werd ik plots allergisch voor tarwe. Blijkbaar wordt de kans op intoleranties en allergieën namelijk hoger wanneer je zomaar vanalles begint te schrappen van je menu. Het is dus geen goed idee om dat onbezonnen te doen. Ik heb ook eens een shake-dieet geprobeerd. Ik slaagde er wel in om te vermageren, maar ik kreeg hierdoor ook veel maagproblemen. Vandaar dat ik aanraad om echt wel begeleiding te zoeken als je wil vermageren. Nu leer ik eindelijk wat een gezond voedingspatroon is en waarop ik exact moet letten.’
Centraal in het nieuwe menu staan – naast het schrappen van lactose en fructose (en dus ook koeken, snoep en andere zoetigheden) – veel groenten en fruit, twee liter water per dag en gezonde tussendoortjes zoals noten. ‘Als ontbijt eet ik lactosevrije kwark met fruit en wat proteïnepoeder om ook eiwitten binnen te krijgen. Soms verwerk ik die ingrediënten in een smoothie, kwestie van de dag met veel kleur te kunnen starten. In de namiddag kies ik voor een lichte lunch, vaak is dat een slaatje, met bijvoorbeeld tonijn, of een toast met avocado. Op die manier heb ik zeker geen last van een middagdip. Vroeger at ik bijvoorbeeld vaak een belegd broodje en dan moest ik nadien echt moeite doen om m’n ogen open te houden. ‘s Avonds eet ik drie dagen op zeven een vegetarische maaltijd, met veel verschillende soorten groenten. De andere dagen voeg ik dan bijvoorbeeld kip toe. Of ik verwerk alles in een groentensoep. Ook alcohol schrap ik deze maand trouwens, net als vettig eten zoals frieten. Ik wil m’n lichaam volledig resetten.’
Gedetailleerde planning
Om het overzicht op haar menu te bewaren, maakt Melissa gebruik van de app Lifesum. ‘Je kan er recepten opzoeken, je weekmenu inplannen en boodschappenlijstjes bijhouden. Ik schrijf daar alles heel gedetailleerd neer, ook wat ik als tussendoortje ga eten. Zo’n schema helpt me ook om gemotiveerd te blijven en m’n doel voor ogen te houden. Ik wil echt veranderen en die ingesteldheid helpt om het vol te houden. Nog een andere gouden tip: voldoende bewegen en sporten. Dat helpt namelijk om je maaltijden beter te verteren en je over het algemeen fitter te voelen. En tot slot: je mag ook af en toe eens ‘cheaten’. Ik doe dat door bijvoorbeeld elke week een stukje chocolade te eten.’
Melissa heeft intussen een dikke twee weken haar voedingspatroon gewijzigd en het resultaat is nu al zichtbaar. ‘Ik voel me mentaal en fysiek al veel beter. Ik heb meer energie, voel me gemotiveerder op het werk, enzovoort. Het toont aan dat ik op de goede weg ben. Ja, ik ga dit voedingspatroon sowieso blijven hanteren.’
Wil je ook beroep doen op professionele begeleiding om je eetgewoontes te veranderen? Via OZ kun je rekenen op professioneel advies én krijg je een terugbetaling tot € 70. Ontdek jouw OZ voordelen hier.