Wist je dat de gemiddelde Belg dubbel zo veel suiker eet dan goed is? Zo’n 52% van de Vlamingen denkt dat zijn of haar suikergebruik ‘goed’ is. Maar toch eten we gemiddeld 17 klontjes suiker per dag, dubbel zoveel dan eigenlijk toegelaten is.
1. Suiker vergroot het risico op diabetes type 2
Het aantal mensen met insulineresistentie en diabetes type 2 neemt in rap tempo toe. Dit is grotendeels te wijten aan ons suikerrijk voedingspatroon en overgewicht. Als je veel suiker eet, moet je lichaam steeds meer insuline aanmaken. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat je lichaam niet meer goed op de insuline reageert. We noemen dit insulineresistentie, de voorloper van diabetes type 2.
2. Suiker is een dikmaker
Afvallen en aankomen is niet alleen een kwestie van calorieën tellen. De bron van de calorieën is namelijk bepalend voor hoe snel of juist langzaam je erdoor aankomt. Je raadt het waarschijnlijk al: suiker is een calorieënbron waardoor je snel aankomt. Suikers leveren energie en dus calorieën: 4kcal per gram, of 24 kcal per klontje suiker. Je komt snel aan doordat je lichaam insuline nodig heeft om suiker te verwerken. En insuline is vetopslag hormoon nummer 1: het zorgt ervoor dat je lichaam sneller vet opslaat.
Daar komt nog eens bij dat de energie uit suiker heel snel wordt opgenomen door je lichaam. Als je die energie niet meteen gebruikt, slaat je lichaam het op als vet. Andere energiebronnen, zoals vetten en eiwitten, worden juist langzaam door je lichaam opgenomen en worden daardoor minder snel opgeslagen als vet.
3. Suiker is slecht voor je gebit
Dat snoepen slecht is voor je gebit, is bekend. Maar hoe dit precies komt, weet lang niet iedereen. In onze mond zitten allerlei bacteriën. Deze bacteriën zetten suikers om in suikerzuren. Deze suikerzuren zorgen vervolgens voor tanderosie: het tandglazuur wordt opgelost. Gelukkig kan je tandglazuur wel weer herstellen, maar hiervoor is tijd nodig. Als je telkens opnieuw suiker eet, krijgt dit herstel geen kans. Tandartsen raden dan ook suikerrijke snacks en frisdranken en fruitsappen af.
4. Suiker zorgt voor dipjes
Suiker is een energiebron, maar toch zorgt een suikerrijk dieet er juist voor dat je jezelf vaak moe voelt. Hoe dit kan? Suiker wordt snel door je lichaam opgenomen, waardoor je eventjes een grote piek krijgt in je energieniveau. Gemiddeld duurt zo’n piek 30 minuten. Daarna krijg je juist een dip in je energieniveau. Deze dip zorgt er bovendien voor dat je zin krijgt om opnieuw suiker te eten, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat van onweerstaanbare trek, eetbuien en vermoeidheid.
5. Suiker laat je huid er ouder uitzien
Als je te veel suikers eet, gaat je huid er sneller oud uitzien. Om je huid jong, gezond en soepel te houden, zijn de stoffen collageen en elastine onmisbaar. Een suikerrijk dieet zorgt ervoor dat deze stoffen aangetast worden, waardoor ze hun werk niet meer goed kunnen doen.
Minder suiker eten ≠ suiker vermijden
Het is ook niet bedoeling dat je suiker volledig gaat schrappen. Natuurlijke suikers uit fruit, groenten en zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Suikers bannen kan zelfs een omgekeerd effect hebben. Je compenseert je gebruik aan suiker vaak met het eten van meer vette voedingsmiddelen. Geef de voorkeur aan complexe koolhydraten, die aanwezig zijn in zetmeel houdende producten en volkorengranen. Ze leveren evenveel energie als suiker, maar worden trager verteerd. Deze suikers zijn goed voor jou:
- Natuurlijke suikers uit groenten en fruit
- Natuurlijke suikers uit zuivelproducten
- Complexe koolhydraten
Weet wat je eet
Slechts 1 op de 3 Vlamingen is bewust bezig met zijn of haar suikergebruik. Ongeveer de helft van de vrouwen geeft aan af en toe bezig te zijn met haar suikergebruik, terwijl dat bij de mannen bijna 42% is. 55 +’ers geven aan bewuster bezig te zijn met suiker, zij denken ook minder vaak dat ze zelf te veel suiker eten.