Tijdens je zwangerschap ben je uiteraard met van alles en nog wat bezig. Zo moet je allerlei voorbereidingen treffen zoals het inrichten van de kinderkamer, beslissen over een geboortekaartje en het regelen van een geboortelijst. Tegelijk moet je natuurlijk ook aan je eigen gezondheid blijven denken. Zo wil je zeker bloedarmoede, wat meestal veroorzaakt wordt door een tekort aan ijzer of de vitamines B11 en B12, voorkomen. Wij geven je graag wat tips!
Bloedarmoede door ijzertekort
Wanneer je met bloedarmoede geconstateerd wordt, neemt de waarnemend arts waar dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zijn. Een andere mogelijkheid kan zijn dat er wel voldoende rode bloedcellen zijn, alleen dat deze te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine is een eiwit dat jouw lichaam nodig heeft om zuurstof van jouw longen naar de rest van jouw lichaam te brengen. Het bestaat voornamelijk uit ijzer.
Bij zwangere vrouwen komt bloedarmoede vrij vaak voor. Tijdens een zwangerschap wordt er immers extra bloed aangemaakt om de baby te kunnen voeden, waardoor ook de vraag naar ijzer en de andere vitaminen en mineralen in hemoglobine toeneemt.
Om voldoende bloedtoevoer naar de foetus te kunnen garanderen is het daarom aangeraden je ijzergehalte zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kan op twee manieren:
- Ten eerste kan je kiezen om extra veel ijzerrijk voedsel te eten, zoals eieren, peulvruchten, mager rood vlees. Dit is een snelle en handige manier om wat extra ijzer binnen te krijgen.
- Veel zwangere vrouwen zullen echter, na overleg met hun medisch begeleider, voor een voedingssuplement kiezen.
Voedingssuplementen tegen bloedarmoede
Een gemiddeld lichaam neemt namelijk relatief lastig ijzer uit voedsel op. Dat zorgt ervoor dat je heel veel ijzerrijk eten tot je zou moeten nemen om een fatsoenlijk ijzerniveau te krijgen. Daartoe kan een supplement echter de oplossing bieden.
Dat supplement kan ijzer toevoegen, maar idealiter brengt het ook andere mineralen of vitamines die van belang zijn bij het aanmaken van hemoglobine aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de eerder genoemde B11 (foliumzuur) en B12. Overleg uiteraard wel steeds met een medisch begeleider en overschrijd nooit de aanbevolen dosis bij het nemen van een supplement.