Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmspoeling: Wat is het? Wat moet je zeker weten?

Jaro Broeklander
5 min read

Een goede gezondheid valt of staat met een goed functionerend darmstelsel. Door een optimale werking kan het voedsel dat we innemen op de juiste manier verteerd worden. Vervolgens worden alle noodzakelijke voedingsstoffen getransporteerd door heel ons lichaam. Dit is niet alleen belangrijk voor ons dagelijks functioneren, het zorgt ook voor een vlotte en ongehinderde stoelgang.

Het maag- en darmstelsel vervult dus een belangrijke functie. Niet voor niks luidt een bekend spreekwoord dan ook “De dood schuilt in de darm”. Een (sterk) vervuilde darm, bijvoorbeeld door rottings- en gistingsprocessen, kan al gauw leiden tot ernstige complicaties zoals een lekkende darmwand.

Een van de mogelijke oplossingen bij darmklachten kan een darmspoeling zijn. Reden genoeg dus om de mogelijkheden van het reinigen van het darmstelsel goed onder de loep te nemen, en met name het reinigen door middel van een hoge darmspoeling.

Het doel van een darmspoeling

Het doel van een darmspoeling is het ontdoen van de darm van allerlei restanten van voedingsstoffen die er eigenlijk niet meer thuishoren. Ieder mens heeft afvalstoffen in zijn of haar lichaam zitten. Deze afvalstoffen kunnen op den duur zorgen voor een rottingsproces waarbij stoffen worden geproduceerd die enerzijds niet in het lichaam thuishoren, anderzijds worden deze stoffen wel opgenomen in het lichaam via de darmwand. De mogelijkheid dat dit op den duur kan leiden tot gezondheidsklachten is dus reëel.

Voor het behoud van een optimale darmfunctie is een darmspoeling een degelijke optie. Het is een eenvoudige manier om het darmkanaal geheel te reinigen zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Een darmspoeling beoogt daarom dus de reiniging van de darmen en kent geen schadelijke bijwerkingen.

Behandeling

Een darmspoeling, ook wel colonhydrotherapie genoemd reinigt de dikke darm door herhaaldelijk warm water door de darm te spoelen. Het water wat hiervoor wordt gebruikt is op lichaamstemperatuur gebracht op de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken.

Door de warme temperatuur worden achtergebleven stukjes ontlasting verwijderd, net als de nog aanwezige voedingsstoffen en restanten. Aan het einde van de behandeling worden dan gezonde bacteriën en voedingsstoffen ingebracht. Hierdoor wordt de darmflora hersteld en op een natuurlijk peil gebracht. Door middel van een deskundig uitgevoerde darmreiniging wordt deze op een natuurlijke wijze gereinigd zonder kans op bijwerkingen.

Let op: indien u ooit bent geopereerd aan de dikke darm is een darmspoeling niet aan te raden.

Darmspoeling op medische indicatie

Een darmspoeling is echter niet iets waar je voor kiest omdat het nu eenmaal gezond is. Ook al opteren meer mensen voor een darmspoeling, het is wel raadzaam dat dit enkel wordt gedaan op medische indicatie. Enkele voorbeelden van situaties waarbij een darmspoeling raadzaam is zijn de volgende:

  • Allergieën
  • Darmklachten door een verstoorde darmflora. Hierbij kan ook sprake zijn van de aanwezigheid van bacteriën in de dunne darm. Ook schimmelinfecties, constipatie, diarree en overmatige slijmproductie zijn mogelijke indicatoren.
  • Vitaminetekort
  • Problemen met de huid zoals overmatig transpireren. Ook aanhoudende acne, eczeem en psoriasis kunnen duiden op darmproblemen.
  • Reuma
  • Migraine
  • Depressie, angst, agressiviteit
  • Hoge bloeddruk
  • Hartritmestoornissen
  • Koude handen en voeten
  • Gal- en nierstenen

DE OORZAKEN

In veel gevallen ontstaan problemen aan het maag-darmkanaal door een ongezonde leefstijl. Dit kan veroorzaakt worden door het voedingspatroon maar ook psychische oorzaken kunnen niet uitgesloten worden. In het kort zijn er een aantal factoren van belang die een rol spelen bij het ontwikkelen van problemen met het maag-darmkanaal:

  • ongezond voedingspatroon (bewerkt eten, te weinig voedingsstoffen, te vet)
  • langdurig medicijngebruik
  • het gebruik van laxeermiddelen
  • te weinig beweging
  • stress en spanning
  • milieuvervuiling
Stress kan een effect hebben op de werking van je darmen
Stress kan een effect hebben op de werking van je darmen

Darmspoeling versus Klysma

Ook al kom je de term ‘klysma’ vaak tegen, het is toch niet gelijk aan een darmspoeling. Het grote verschil tussen een klysma en een darmspoeling is in feite de effectiviteit. Doordat er bij een darmspoeling gebruikt wordt gemaakt van een continue stroming van gefilterd water, kan een darmspoeling grondiger reinigen.

Met een klysma daarentegen wordt vaak alleen de onderste regio van de dikke darm bereikt, het overige gedeelte blijft dus onbehandeld waarop het effect niet optimaal is. Juist een schone en gezonde dikke darm draagt bij aan het goed functioneren van het darmstelsel.

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…