Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe voorbereiden op Coloscopie / Darmonderzoek – Wat eten?

Olivier
5 min read

Een coloscopie of colonoscopie is een medische procedure waarbij de arts een camera via de anus naar binnen brengt om camerabeelden te verzamelen en de dikke darm in beeld te brengen. Op deze manier kunnen de darmen worden geëvalueerd en kan de oorzaak van eventuele problemen met de darmen ontdekt worden.

Je kunt een coloscopie ondergaan om verschillende redenen. Zo wordt de procedure uitgevoerd als er sprake is van bloed in de ontlasting, maar ook als je vaak last hebt van klachten als chronische diarree en buikpijn. Heb je plotseling te maken met een verandering in de ontlasting en wil de dokter onderzoeken waar deze verandering vandaan komt, dan kan dit tevens gedaan worden door middel van een coloscopie.

Moet jij binnenkort een coloscopie ondergaan en wil je je goed voorbereiden op dit onderzoek? Lees dan in dit artikel wat je wel mag eten als je een coloscopie moet ondergaan en welke voedingsmiddelen je moet laten liggen in de voorbereiding van de colonoscopie.

Het ondergaan van een darmonderzoek: wat mag je wel eten?

Veel mensen denken dat je helemaal niets mag eten voor je een colonoscopie ondergaat, maar dit is niet het geval. Je mag wel eten, maar er zijn wel bepaalde voedingsmiddelen die je moet eten om het onderzoek goed in te gaan.

Om je een duidelijk beeld te geven van de voedingsmiddelen die je in ieder geval wel mag eten als je een colonoscopie ondergaat, worden de toegestane voedingsmiddelen in onderstaande opsomming beschreven:

 • Graanproducten: het eten van wit brood, beschuit, toast, macaroni, noedels, spaghetti, vermicelli, witte rijst, griesmeel, tapioca, vanillebloem en maizena is toegestaan.
 • Vetstoffen: je mag verse of gesmolten boter of margarine eten, maar niet gebruind. Ook mag je olie eten, maar wel in kleine hoeveelheden. Het eten van hardgekookte eieren, witte zachte kaas, jonge kaas en smeerkaas is ook toegestaan.
 • Zoetstoffen: de producten suiker, gelei, vruchtensiroop en honing zijn toegestaan.
 • Soepen: de producten onvette bouillon, bouillonblokjes en vleesextract zijn toegestaan.
 • Vlees en vis: de producten zacht en mager vlees, magere vis, rookvlees, filet americain, ossenvlees, kalkoenham en gekookte kipfilet zijn toegestaan. Kip moet eerst ontveld worden.
 • Groenten, peulvruchten en fruit: de producten appelsap, tomatensap en grapefruit zijn toegestaan. Sinaasappelsap moet vrij zijn van vruchtvlees.
 • Nagerechten: de producten cake zonder fruit, biscuits, droge koekjes en sojamelk pudding zijn toegestaan.
 • Dranken: je mag water, mineraalwater, koffie, thee en sojamelk dringen. Vruchtensiroop moet je verdund gebruiken.
 • Tot slot mag je ook zout gebruiken in gerechten en producten als laurier, tijm, kaneel en saffraan eten.

Darmonderzoek ondergaan: Wat mag je NIET eten?

Onderga je een darmonderzoek of colonoscopie, dan zijn er ook enkele producten die je niet mag eten. De producten die je in de voorbereiding op de procedure moet laten liggen, zijn de volgende:

 • Graanproducten: de producten volkorenbrood, bruin brood, krentenbrood, suikerbrood, volkorenbeschuit peperkoek, speculaas en havermout zijn niet toegestaan.
 • Vetstoffen: de producten gebruinde boter of margarine, frituurvet, rund- en varkensvet, vette sauzen, eieren en kaas mag je niet eten.
 • Zoetstoffen: alle producten met noten en fruit mag je niet eten en verder moet je ook confituur en snoepgoed mijden.
 • Soepen: alle soorten soepen zijn niet toegestaan in de voorbereiding op een darmonderzoek, behalve onvette bouillon.
 • Vlees en vis: de producten vet vlees, bereide vleeswaren, vleesconserven en wild zijn niet toegestaan om te eten voor een darmonderzoek.
 • Aardappelen, alle soorten.
 • Groenten, peulvruchten en fruit: alle soorten groenten en fruit zijn niet toegestaan, behalve de groente- en fruitsoorten die in de opsomming met toegelaten producten voorkomen.
 • Nagerechten: alle soorten gebak, alle producten met melk en fruit en alle koekjes met fruit en chocolade als vulling mag je niet eten.
 • Dranken: de producten melk, melkdranken, levensmiddelen met melk en gashoudende dranken mag je niet nemen.

Verder zijn olijven, augurken, kappertjes, pindakaas, witte sauzen, sauzen uit een pakje, sauzen uit een blik en kant-en-klare maaltijden ook niet toegestaan om te eten voor een darmonderzoek. Specerijen en smaakstoffen mag je ook niet eten, maar wel als de specerijen of smaakstoffen genoemd worden bij de toegestane voedingsmiddelen voor een darmonderzoek.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…