Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in je Darmen?

Olivier
5 min read

Veel mensen die last hebben van pijn in hun onderbuik, hebben te maken met pijnlijke darmen. Maar liefst 50 procent van de mensen met pijn in de onderbuik, kunnen hun pijnklachten wijten aan darmen die niet goed functioneren of waar een bepaald medisch probleem mee is. Daar komt nog bij dat 15 tot 20 procent van de mensen met darmklachten regelmatig te maken heeft met deze klachten, ofwel chronische darmklachten ervaart.

In dit artikel lees je meer over pijn in de darmen. Zo lees je wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van pijn in de darmen, maar ook hoe je kunt achterhalen wat er met jouw darmen aan de hand is als je vaak pijn in de darmen hebt.

De mogelijke oorzaken van pijn in de darmen

Er zijn vele verschillende mogelijke oorzaken van pijn in de darmen aan te wijzen. Sommige oorzaken zijn onschuldig, terwijl andere oorzaken wat minder onschuldig zijn en direct medisch ingrijpen vereisen. In onderstaande opsommingen worden de onschuldige en de minder onschuldige oorzaken van pijn in de darmen beschreven, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de mogelijke veroorzaker van jouw pijnklachten.

De mogelijke ongevaarlijke oorzaken van darmklachten die niet verklaard worden door een bepaalde achterliggende aandoening of ziekte, zijn de volgende:

  • Lang stilzitten, waardoor de darmen van slag zijn geraakt.
  • Te snel eten, te veel eten of te veel vet eten, waardoor de darmen van slag raken.
  • Het eten van een voedingsmiddel dat over de datum is en niet meer gegeten mag worden: hier kun je obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, druk op de buik en diarree door krijgen.
  • Een glutenallergie, waardoor je niet goed reageert op gluten en ziek wordt als je gluten eet.
  • Een lactoseallergie, waardoor je niet goed reageert op lactose en ziek wordt als je lactose binnen krijgt.
  • Een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld op pinda’s als je allergisch bent voor noten.
  • Buikgriep.

De mogelijke oorzaken van darmklachten die wel verklaard kunnen worden door een achterliggende aandoening of ziekte en dus minder onschuldig zijn, zijn de volgende:

  • Het Prikkelbare darmsyndroom (PDS): een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid van het darmstelsel is verstoord.
  • De ziekte van Crohn: een chronische ontstekingsziekte van het slijmvlies in de darmen.
  • Colitis Ulcerosa: een chronische ontstekingsziekte van het slijmvlies van de dikke darm, inclusief zweervorming.
  • Diverticulitis: een ontstoken uitstulping in de dikke darm, die vaak voorkomt bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.
  • Ileus of sub-ileus: een darmafsluiting of vernauwing van de darmen, waardoor je je misselijk en opgeblazen voelt.
  • Een blindedarmontsteking.

Tot slot kan pijn in de darmen ook veroorzaakt worden door darmkanker, ofwel een tumor in de dunne of dikke darm. Ook deze oorzaak van pijn in de darmen valt onder de minder onschuldige oorzaken van pijn in de darmen, want darmkanker kan erg gevaarlijk zijn.

Pijn in de darmen onderzoeken

Als je eenmalig te maken hebt met pijn in de darmen, is het niet nodig om jouw pijnklachten meteen te laten onderzoeken. Gaat de pijn echter niet weg of wordt de pijn alleen erger, dan kan het wel verstandig zijn om jouw klachten te laten onderzoeken. Ga in dit geval naar de huisarts met jouw klachten en de huisarts stuurt je, indien nodig, door naar het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek.

In het ziekenhuis kunnen verschillende soorten onderzoeken uitgevoerd worden om de problematiek achter de pijn in de darmen in kaart te brengen. De onderzoeken die er uitgevoerd kunnen worden om jouw pijnklachten in de darmen een plekje te geven, zijn de volgende:

  • Anamnese: een onderzoek naar de voorgeschiedenis van de pijn, die altijd uitgevoerd wordt door het personeel in het ziekenhuis om een duidelijk beeld te krijgen van de aard en duur van de pijn.
  • Faecesonderzoek: een onderzoek van de ontlasting, waarbij de structuur van de ontlasting wordt bekeken en er onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van parasieten, gisten, schimmels en worminfecties. Ook wordt er gekeken of het verteringsproces goed loopt.
  • Bloedonderzoek: een onderzoek om te achterhalen welke antistoffen er in het bloed zitten. De aanwezige antistoffen duiden op een mogelijke aandoening of ziekte.
  • Gastroscopie: een intern kijkonderzoek waarbij er met een dunne slang via de keel naar de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm wordt gekeken.
  • Colonoscopie: een intern kijkonderzoek waarbij de focus op de dikke darm ligt.

Tot slot kan er ook een CT-scan genomen worden om de doorsnede van de buik te analyseren met een röntgenfoto. De artsen bepalen welke onderzoeken jij moet ondergaan om de kern van het probleem in kaart te brengen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…