It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag

Bram
5 min read

Heb je last van een ongemakkelijk, opgeblazen gevoel in je buikstreek, dan kan dit wijzen op dyspepsie. Meer weten over deze aandoening? Lees dan meer over dyspepsie in dit artikel. In dit artikel lees je niet alleen wat dyspepsie is, maar ook wat de symptomen zijn van deze vervelende aandoening, wat de oorzaken zijn van dit opgeblazen gevoel van de maag en wat je kunt doen als je dyspepsie hebt.

Dyspepsie: een korte kennismaking

Dyspepsie is een aandoening van de spijsvertering, die een onaangenaam gevoel in de maag veroorzaakt. Mensen die dyspepsie hebben, spreken vaak over een opgeblazen gevoel in de maagstreek. Zeker als je maaltijden moet verteren, is dit opgeblazen gevoel vervelend. Daar komt nog bij dat de klachten van dyspepsie voornamelijk voelt na het nuttigen van een maaltijd, waardoor het eten nog vervelender wordt. Een ander moment waarop je meer last hebt van de klachten van dyspepsie, is in de nacht.

Dyspepsie is geen aandoening die op zichzelf staat, maar is in feite de naam van een symptoom van een achterliggende aandoening in het maag-darmkanaal. Heb je al voor langere tijd te maken met een opgeblazen en onaangenaam gevoel in de maag, dan kan dit betekenen dat je dyspepsie hebt door een achterliggende aandoening in het spijsverteringsstelsel. Het kan in dit geval geen kwaad jouw klachten eens goed te laten onderzoeken.

De symptomen van dyspepsie

De meest voorkomende symptomen van dyspepsie, zijn de volgende:

  • Een opgeblazen gevoel in de maag of maagstreek
  • Misselijkheid
  • Oprispingen
  • Zeurende maagpijn

Verder kan de aandoening ook leiden tot braakneigingen, braken en winderigheid. Indirecte klachten van de aandoening zijn vermindering van de eetlust en gewichtsverlies. Dit is geen direct symptoom, maar door de pijnklachten van dyspepsie kun je door de aandoening wel indirect met deze klachten te maken krijgen.

De oorzaken van dyspepsie

Er zijn diverse oorzaken die een opgeblazen gevoel in de maag kunnen veroorzaken. De eerste mogelijke oorzaak van dyspepsie, is een overgevoelige of luie maag. De meeste mensen die dyspepsie hebben, krijgen deze aandoening door een overgevoelige maag. Heb je een overgevoelige maag, dan reageert je maag overdreven op prikkels uit het maag-darmkanaal. Deze overgevoeligheid zorgt voor een pijnlijk en onaangenaam gevoel. Ook kan het zo zijn dat de maag niet overgevoelig is, maar gewoon lui is en niet naar behoren werkt. Dit betekent simpelweg dat de maagspier niet voldoende samen krampt, waardoor het eten te lang in de maag blijft zitten en je te maken krijgt met een opgeblazen gevoel.

Enkele andere factoren die voor dyspepsie kunnen zorgen, zijn de volgende:

Ik heb dyspepsie: wat kan ik doen?

Zoals al eerder vermeld, is dyspepsie geen aandoening die op zichzelf staat. De meeste mensen die te maken hebben met een onaangenaam en opgeblazen gevoel in de maag, hebben dit als gevolg van een bepaalde aandoening in de maagstreek. Heb je vaker of voor langere tijd te maken met dyspepsie, dan wordt aangeraden om jouw klachten te laten onderzoeken door een dokter. Door jouw klachten te laten onderzoeken, achterhaal je de mogelijke oorzaak van dyspepsie en kun je de klachten verminderen door de oorzaak direct te behandelen

Overigens kun je ook dyspepsie krijgen zonder dat je een ernstige aandoening hebt, maar bijvoorbeeld omdat je maag overgevoelig is. In dit geval hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid, maar moet je gewoon je leefstijl aanpassen om de klachten te verminderen. Dingen die je kunt doen om jouw klachten terug te dringen, zijn de volgende:

  • Het eten van lichte maaltijden, zodat de maag zo veel mogelijk gespaard wordt
  • Het vermijden van vette maaltijden, zoals fastfood
  • Het traag eten van maaltijden, waarbij je goed kauwt
  • Het vermijden van stress en spanningen
  • Voldoende bewegen

Tot slot zijn er bepaalde medicijnen op de markt gebracht die dyspepsie tegen kunnen gaan. Het gaat hierbij voornamelijk om maagzuurremmers: medicijnen die je voornamelijk kunt gebruiken als je last hebt van brandend maagzuur. Ligt er een ontsteking aan de basis van dyspepsie, dan kun je ook gebruik maken van antibiotica om de klachten te verminderen. Om antibiotica voorgeschreven te krijgen, dien je overigens wel een recept van de dokter te krijgen. 

Door Bram

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...