Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gezonde voordelen van Ginkgo Biloba

@nick
5 min read

De Japanse notenboom of Ginkgo Biloba is een eeuwenoud geheim uit het Verre Oosten. De zaden van de exotische boom zouden de bloedsomloop versnellen en daardoor een zeer heilzame werking hebben. In het oude Japan werd de Biloba daarom naast gebedshuizen gekweekt. Zo kreeg hij de bijnaam tempelboom.

Wat is Ginkgo Biloba?

De tempelboom komt oorspronkelijk uit China, maar is nu niet meer in het wild te vinden. Hij wordt wel nog gekweekt. Er worden meer mannelijke dan vrouwelijke exemplaren geteeld, omdat de vrouwelijke vruchten een heel onaangename geur verspreiden. Je kan de Ginkgo Biloba ook terugvinden in parken en botanische tuinen, zelfs in ons land! De boom kan wel 40 m hoog en meer dan 1000 jaar oud worden!

De zaden zijn zilver van kleur en lijken qua vorm op abrikozen! ‘Ginkgo’ betekent dan ook ‘zilveren abrikoos’. ‘Biloba’ verwijst naar de vorm van de bladeren en staat voor ‘twee lobben’.

Het is niet voor niets dat de Chinezen al duizenden jaren gebruik maken van de helende kracht van de Ginkgozaden. Soms last van geheugenverlies? Heb je af en toe concentratieproblemen, migraine of een laag libido? Ben je gevoelig voor blaasontstekingen of nierontstekingen?  Al eens in aanraking gekomen met etalagebenen? Ginkgo Biloba helpt je uit de nood!

De voordelen van Ginkgo Biloba

Dankzij de vele positieve bijwerkingen staat de boom symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Maar waarom zou je nu precies Ginkgo Biloba moeten gaan gebruiken? We sommen de vijf belangrijkste voordelen van de geneeskrachtige boom voor jullie op.

Vergeet geheugenverlies

De Ginkgo Biloba wordt, naast zijn vele andere bijnamen, ook het hersenkruid genoemd. Omdat de bloeddoorstroming gestimuleerd wordt, krijgen de hersenen meer zuurstof en is er minder kans op aderverkalking. Dat helpt om ziektes zoals Alzheimer af te remmen. Geheugenverlies kan dankzij Ginkgo Biloba zelfs voor een stuk voorkomen worden. Een gezonde portie ginkgoliden verhoogt daarnaast de glucosespiegel en de antioxidanten beschermen de hersencellen tegen schadelijke vrije radicalen. Zo kunnen de cellen normaal functioneren. Dat is ook bevorderlijk voor het slaapritme en de concentratie.

Minder migraine

Niets vervelender dan migraine. Die bonzende hoofdpijn en plotse misselijkheid kunnen we missen als kiespijn. Het is bewezen dat Ginkgo Biloba de duur van een aanval sterk kan verkorten. In sommige gevallen was er zelfs sprake van veel minder migraine. Dat komt omdat hersenkruid de oorzaken van hoofdpijn bestrijdt. Het vermindert vermoeidheid en stress, brengt de hormonen in balans en stimuleert de doorbloeding. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar Ginkgo Biloba kan in beide gevallen positieve effecten hebben.

Boost je libido

Wie regelmatig een dosis Ginkgo Biloba inneemt, zal terug meer zin krijgen in seks. Het extract verhoogt het libido op twee manieren. Enerzijds door de hormonen terug in balans te brengen, anderzijds omdat het de bloedvaten helpt uitzetten. Zo is de doorstroming naar de geslachtsorganen beter, waardoor ze gevoeliger worden. Ginkgo Biloba heeft voor een deel dezelfde eigenschappen als Viagra, maar dat op natuurlijke wijze! Zowel mannen als vrouwen hebben er baat bij. 

Ga winkelen zonder etalagebenen

Perifeer arterieel vaatlijden, etalagebenen in de volksmond, is een pijnlijke aandoening waar 20 % van de vijftigplussers last van heeft. Jongeren met een minder gezonde levensstijl kunnen het kwaaltje echter ook hebben. Door vaatvernauwing van de beenslagader stroomt het bloed niet genoeg meer door naar de benen tijdens het wandelen, wat heel wat klachten kan opleveren. Wanneer je stopt met wandelen, bijvoorbeeld als je halthoudt aan een etalage, dan verdwijnt de pijn meestal snel. Vandaar de term etalagebenen. Ginkgo Biloba stimuleert de samentrekking van de slagaders, waardoor de doorbloeding beter verloopt en je in een-twee-drie weer op de been bent. Zo hoef je enkel te stoppen bij de winkels die je echt interesseren!

Ontstekingen van de urinewegen

Blaas- en nierontstekingen kunnen zeer pijnlijk zijn. Bovendien is het een kwaaltje dat bij volwassen vrouwen maar liefst 50 keer meer voorkomt dan bij mannen. Over blaasontstekingen wordt wel eens gezegd dat seks de oorzaak kan zijn. In dat geval vergeet je best even de libidoverhogende werking die Ginkgo Biloba heeft. Het wondermiddeltje helpt echter ook om ontstekingen te voorkomen. Niet enkel die van de urinewegen, eveneens bloedvatontstekingen die voor huidverkleuring of spataderen kunnen zorgen.

Hoe Ginkgo Biloba te gebruiken?

Ondertussen is het duidelijk: je moet Ginkgo Biloba gewoon in huis hebben. Maar in welke vorm? De extracten kan je vinden in thee, maar ook in voedingssupplementen en medicatie. De bladeren en zaden eet je best niet in hun pure vorm, een te hoge dosis kan giftig zijn. Het gebruik van Ginkgo Biloba wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en voor vrouwen die borstvoeding geven. Als je een operatie moet ondergaan, is het beter om een week op voorhand te stoppen met de inname, gezien de bloedverdunnende werking. Voor een juiste dosering en de combinatie met andere supplementen of medicatie, neem je best contact op met een dokter of homeopaat.

Bijwerkingen van Ginkgo Biloba

Hoewel de Japanse tempelboom heel wat positieve eigenschappen heeft, kunnen er soms bijwerkingen optreden. Combinatie met andere medicijnen of kruiden kan daar de oorzaak van zijn. De vaak voorkomendste bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, diarree en duizeligheid.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…