Eelt onder je voeten en op je hielen is een natuurlijk fenomeen en niet om je veel zorgen om te maken. Op deze manier beschermt je lichaam namelijk je huid tegen externe invloeden. Een heleboel mensen hebben te maken met overmatige vorming van eelt samen met een droge huid doorgroeft met hielkloven als gevolg.
Ontstaan van hielkloven
Hielkloven ontstaan in veel gevallen door de overmatige vorming van eelt samen met een te droge huid. Doordat er voortdurend een (te) hoge druk op je hielen bij het lopen, kan het aanwezige eelt beginnen te barsten. Dit zijn dikwijls verticale barstjes die in bepaalde gevallen wit kunnen worden en zelfs wat open kunnen gaan staan. Dit kan voor behoorlijk wat pijn zorgen en in het ergste geval een bloeding of een ontsteking opleveren.
Hielkloven worden veroorzaakt onder invloed van een aantal uiteenlopende factoren. Voorbeelden van enkele van deze factoren zijn:
- veel staand werken,
- overgewicht,
- het dragen van open schoenen of slippers,
- niet behandelen van een droge huid en erg veel eelt,
- een afwijkende stand van je voet,
- diabetes,
- het vorderen van je leeftijd.
Verzorgen en behandelen van hielkloven
Hielkloven kunnen in bepaalde gevallen pijnlijk zijn en zelfs ernstige vormen aannemen. Dit ondanks het optimaal behandelen van je voeten door bijvoorbeeld een pedicure. De hielkloven kunnen zelfs steeds weer terugkeren. Het kan in sommige gevallen zelfs nodig zijn dat je de deskundigheid in moet roepen van een podotherapeut. Deze expert op het gebied van voeten en voetverzorging kan dan de onderliggende oorzaak trachten te vinden en deze aanpakken.
Minder ernstige vormen van hielkloven kun je in de regel met een goede voetverzorging meestal zelf oplossen. Bij oppervlakkige kloven verwijder je eerst voorzichtig de harde randen van het eelt met een mesje. Met een frees kun je vervolgens de huid glad en egaal maken. Indien je zelf een dergelijke handeling niet wilt, of durft, uit te voeren dan kun je hiervoor ook bij een pedicure terecht. Deze beschikt bovendien over speciale apparatuur om de hielkloven optimaal te behandelen. Een pedicure kan je verder nuttige tips en adviezen geven om dit soort kloven thuis te verzorgen en deze in de toekomst tegen te gaan.
Zelfzorg bij hielkloven
Op de eerste plaats is het van belang om alert te reageren als je een droge huid en veel eeltvorming hebt rondom je hielen. Je kunt elke dag bijvoorbeeld een voetbad nemen en vervolgens het overtollige eelt weghalen met behulp van een voetvijl of een stukje puimsteen. Je moet overigens wel voorzichtig te werk gaan en niet teveel wegvijlen. Als je namelijk teveel eelt verwijdert dan kunnen hielkloven open gaan barsten.
Klachten voorkomen
Om hielkloven te voorkomen kun je je hielen insmeren met een speciale klovencrème. Voor een goede klovencrème kun je terecht bij een apotheek of drogist. Indien je het insmeren een paar dit dagen volhoudt dan zullen je hielen al snel weer zacht en soepel aanvoelen. Voor het dagelijks onderhoud van je hielen kunt je verder een speciale voetencrème gebruiken waarin vijf of tien procent ureum is verwerkt. Ureum gaat de vorming van eelt en kloven namelijk tegen. Voor advies over de beste crèmes kun je een pedicure raadplegen. Niet ieder type crème is immers voor elk specifiek geval even geschikt.
Het voetbad hoef je overigens niet meer elke dag te herhalen. Een dergelijk badje kun je twee keer per week voor je voeten klaarmaken. Neem echter nooit langer dan tien minuten een voetbad en gebruik altijd handwarm water. Nadat je een voetenbad hebt genomen is het essentieel om je voeten goed droog te maken. Op die manieren kun je andere voetproblemen, zoals een schimmelinfectie tegen te gaan. Goede voethygiëne is van cruciaal belang om te voorkomen dat hielkloven geïnfecteerd raken. Voor en na het insmeren van de hielkloven moet je om die reden je handen grondig wassen.
Goede schoenen voorkomt hielkloven
Het dragen van goede schoenen is zeer belangrijk. Eelt ontstaat immers als gevolg van een teveel aan druk en wrijving. Zo beschermt eelt je huid tegen dergelijke invloeden van buitenaf. Zeker 's zomers, door het dragen van sandalen of slippers, krijgen je voeten niet genoeg steun en bescherming. De kans op eelt en droge hielen zal daardoor aanzienlijk groter worden. Door sandalen en slippers van tijd tot tijd af te wisselen met een stevige zomerschoen kun je veel problemen voorkomen. Een pedicure of podotherapeut kan je eventueel nuttige adviezen geven over het meest geschikte schoeisel voor je voeten.