Het derde trimester bestaat uit de laatste drie maanden van de zwangerschap. Zit je in het laatste trimester van de zwangerschap, dan heb je al een hoop moeten doorstaan. Toch ben je nog niet helemaal klaar, want in het laatste trimester kunnen zich een aantal veranderingen en symptomen voordoen. Welke symptomen dit zijn, lees je op deze pagina. Zit jij (bijna) in het derde trimester en ben je benieuwd waar jij in de laatste maanden van je zwangerschap mee te maken kunt krijgen? Lees dan de informatie in dit artikel, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Symptoom 1: harde buiken
Veel vrouwen die in het derde trimester van de zwangerschap zitten, krijgen zo nu en dan last van harde buiken. Een harde buik kan veroorzaakt worden door verschillende mogelijke oorzaken, waaronder de voorbereiding van de baarmoeder op de komende bevalling. De baarmoeder oefent in feite de weeën die nodig zijn om de baby naar buiten te drijven en zeker in het laatste trimester van de zwangerschap wordt dit veel geoefend. Dit betekent dat je in het laatste trimester veel te maken kunt krijgen met harde buiken, wat best vervelend kan zijn.
Is de baby eenmaal ingedaald, dan nemen de harde buiken verder toe. Daarnaast kun je vaker last krijgen van dit symptoom als je inspanningen hebt verricht, zoals het oplopen van de trap of het tillen van zware boodschappentassen. Enkele andere zaken die voor harde buiken kunnen zorgen, zijn het bewegen van het kleintje, een volle blaas of vermoeidheid.
Symptoom 2: carpale tunnelsyndroom
Het carpale tunnelsyndroom is een vervelend syndroom dat bij veel vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap voorkomt. Heb je te maken met dit symptoom, dan komen de zenuwen in de pols klem te zitten onder invloed van de hormonen. Door de invloed van hormonen, kan het lichaam namelijk vocht vasthouden en dit vocht kan de zenuwen in de pols belemmeren. Het resultaat? Je hebt last van tintelende vingers, een tintelende pols, een pols die dof aanvoelt en een pijnlijk gevoel in de handen.
Symptoom 3: slapeloosheid en vermoeidheid
Door de vele veranderingen die in het lichaam plaatsvinden in het derde en laatste trimester van de zwangerschap, krijgen veel vrouwen te maken met slapeloosheid. Ze kunnen maar niet in slaap komen, hebben moeite om door te slapen of worden juist vroeg in de ochtend wakker. Daarnaast is het lastiger om lekker te slapen omdat je door de grotere buik niet meer lekker kunt liggen. In het begin van de zwangerschap kun je de buik nog wat negeren en gewoon in je favoriete houding gaan liggen, maar naarmate de buik dikker wordt is het steeds lastiger om lekker in bed te kunnen liggen.
Als gevolg van de slapeloosheid in het derde trimester van de zwangerschap, voel je je moe en lusteloos.
Andere ongemakken in het derde trimester van de zwangerschap
Bovenstaande symptomen zijn de meest voorkomende symptomen van het derde trimester van de zwangerschap, maar er zijn nog meer klachten die in het laatste semester op kunnen treden. Enkele aanvullende ongemakken waar je in het derde en laatste trimester mee te maken kunt krijgen, zijn de volgende:
- Er komt meer druk op de bloedvaten van de darmen, waardoor er aambeien kunnen ontstaan.
- Door hormonale veranderingen in het lichaam zal de lever minder goed functioneren, waardoor zogeheten zwangerschapsjeuk kan ontstaan. Deze jeuk begint vaak op de buik en breidt zich langzaam uit over de rest van het lichaam.
- Door het hormoon progesteron in het ademhalingscentrum van de zwangere vrouw, krijgt een zwangere vrouw in het derde trimester soms te maken met kortademigheid.
Verder kan een vrouw prikkelbaar, geïrriteerd en wispelturig worden. Dit kan komen door de slapeloosheid en de bijbehorende vermoeidheid, maar ook door zenuwen met betrekking tot de bevalling die steeds dichter in de buurt komt.
Tips voor dames in het laatste trimester
Zit je in het laatste trimester en kun je wel wat tips gebruiken om dit trimester door te komen? Gebruik dan deze tips om de laatste loodjes te kunnen dragen:
- Maak een geboorteplan, zodat je goed voorbereid bent op de geboorte van jouw kindje. Ben je goed voorbereid, dan hoef je je minder zorgen te maken om de bevalling en ben je minder prikkelbaar, angstig en wispelturig in de laatste maanden van je zwangerschap.
- Zet een autostoeltje in de auto en maak alvast een ziekenhuistas klaar. Ook dit hoort bij de voorbereiding en zorgt ervoor dat je minder zenuwachtig en gespannen bent voor de bevalling.
- Let goed op je gezondheid en blijf regelmatig langs gaan bij de arts. Heb je extreem veel last van een bepaalde klacht, dan kun je de dokter vragen wat er aan deze klacht gedaan kan worden.