Veel baby’s hebben last van darmkrampjes. Dit komt omdat het lichaam van een baby nog niet helemaal ontwikkeld is en de darmen soms nog niet goed werken, waardoor er krampjes en andere darmproblemen ontstaan. Darmkrampen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Zo heeft de baby er niet alleen last van, maar kunnen de krampjes er ook voor zorgen dat jouw kind humeurig wordt en hier heb je als moeder weer last van.
Op deze pagina lees je meer over darmkrampjes bij baby’s. Zo lees je niet alleen hoe de krampen ontstaan, maar ook wat de symptomen zijn van darmkrampen, hoe lang de krampjes kunnen duren en wat je zelf kunt doen om de klachten bij jouw baby te verminderen. Heeft jouw kind last van krampjes, dan is het lezen van dit uitgebreide artikel zeker een aanrader.
Darmkrampjes bij baby’s: een korte introductie
Buik- of darmkrampen worden ook wel kolieken genoemd en betreffen vervelende krampen in de buikstreek van een kind. De krampen worden veroorzaakt door het samentrekken van de spieren in de wanden van de nieren, de galblaas, de afvoerbuizen of de darmen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen denken dat baby’s regelmatig te maken hebben met darmkrampjes omdat de darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Daarnaast zeggen veel mensen dat baby’s zo veel moeten huilen door de krampjes, maar ook dit is niet bewezen.
De symptomen van darmkrampjes bij baby’s
Darmkrampjes beginnen altijd tijdens en na de voeding en worden in de loop van de dag vaak erger. Heeft jouw baby last van darmkrampjes, dan begint je kindje vaak te huilen. Dit huilen kan enkele minuten duren, maar sommige kinderen kunnen ook gemakkelijk enkele uren van de dag vullen met wenen. Als je kind last heeft van krampjes, voelt de buik gespannen aan en is de baby erg onrustig. Verder kunnen de volgende symptomen optreden:
- Winderigheid
- Het optrekken van de benen
- Het verkrampen van het hele lichaam
Vaak gebeuren krampjes redelijk plots, hoewel de krampen wel altijd tijdens en na het voeden beginnen. Heeft jouw kind een andere piek als het op darmkrampjes aankomt? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand en wordt aangeraden om met jouw kind naar de dokter te gaan.
De duur van darmkrampjes
Darmkrampjes beginnen vaak twee weken na de geboorte van het kind en worden in de weken die daarop volgen alleen maar erger. Na ongeveer vier maanden nemen de krampjes af en na ongeveer zes maanden hebben de meeste kinderen geen last meer van de krampjes. Volgens experts komt dit omdat de darmen van het kind op dit moment beter ontwikkeld zijn, waardoor de darmen beter werken en minder verkrampen.
Wat kun je zelf doen tegen darmkrampjes?
Als jouw kind last heeft van darmkrampjes, hoef je je geen zorgen te maken. Groeit je kind goed en heeft je kind alleen krampjes tijdens en na de maaltijd, dan is er niets aan de hand. Weet je niet zeker of je kind wel moet huilen door de krampjes en is er mogelijk meer aan de hand? Dan kun je het beste even naar de dokter gaan met jouw kind. Heeft je kind pieken op andere momenten dan tijdens en na de voeding, dan wordt het maken van een afspraak met de dokter ook aangeraden.
Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de krampjes van jouw kind te verminderen. In onderstaande tips lees je wat je kunt doen om jouw kind minder krampjes te laten ervaren.
- Tip 1: laat je kind rustig drinken. Krampjes worden erger als er veel lucht in de darmen zit en je kind krijgt automatisch meer lucht in de darmen als hij of zij snel drinkt. Geef je de borst, dan is het belangrijk om de kleine de tepel goed vast te laten pakken en niet te gulzig te laten drinken.
- Tip 2: let op de voeding die je zelf eet. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om goed op te letten wat je zelf eet. Gasgevormde groenten als spruiten en kolen zijn niet goed voor jouw kindje en maken de krampen alleen maar erger. Voedingsmiddelen die je ook beter kunt mijden als je borstvoeding geeft, zijn voedingsmiddelen als specerijen, citrusvruchten, druiven, chocola, bonen, uien, knoflook en prei.
- Tip 3: gebruik homeopathische middelen om de krampjes te verminderen, zoals CinaBaby van VSM. Houd er wel rekening mee dat deze middelen slechts tijdelijk werken en dat je kind ook aan de middelen gewend kan raken, wat betekent dat het gewenste effect steeds minder groot wordt.