Het seborroïsch eczeem is een toestand waarbij de afscheiding van de talgklieren van de huid sterk verhoogd is. Het komt meestal alleen voor bij mensen met een talgproductie die afwijkend is. Het is een veelvoorkomende schilferige huidaandoening die plekken op het lichaam treft met een hoge dichtheid van olieproducerende klieren. Het komt meestal voor op de hoofdhuid en is niet schadelijk voor je gezondheid en complicaties zijn zeldzaam.
Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van seborroïsch eczeem en vaak is er sprake van een chronische aandoening. De exacte oorzaak is niet duidelijk hoewel genetische en hormonale invloeden een rol spelen. Daarnaast kunnen bepaalde micro-organismen die van nature op de hoofdhuid leven ook bijdragen aan de eczeem. Er zijn veel factoren zoals stress, hormonale veranderingen of ziekte en het kan voorkomen op alle leeftijden. Oplosmiddelen, chemicaliën en zeep kunnen de huidaandoening ook verergeren.
Hoe kan je Seborroïsch eczeem vaststellen?
Seborroïsch eczeem kan gelijkenissen vertonen met andere huidaandoeningen. Roos is de mildste vorm van seborrhoïsch eczeem en de symptomen zijn fijne schilfertjes op de hoofdhuid en jeuk. Bij ernstigere vormen zijn de kenmerkende symptomen ontsteking, korstvorming en extreme schilfering. In ernstige situaties kunnen de schilferingen de gehele hoofdhuid bedekken. Daarnaast heb je kans op tijdelijke haaruitval. Het is van groot belang dat je een dermatoloog benadert indien je een van de bovenstaande symptomen ervaart. Er is geen specifieke test. De dermatoloog zal je medische geschiedenis natrekken en een huidonderzoek verrichten. Dit is in de meeste gevallen voldoende voor een diagnose.
Hoe behandel je Seborroïsch eczeem?
Je kunt de symptomen van seborroïsch eczeem effectief bestrijden en tegenwoordig zijn er een aantal medische behandelingen beschikbaar. Een combinatie van zelfverzorgende maatregelen en medicatie is vaak vereist voor een optimale behandeling. Voor volwassenen is lange termijn behandeling en onderhoud misschien noodzakelijk om de symptomen succesvol te behandelen. Roos, een lichte vorm van seborroïsch eczeem, kan behandelt worden met een medicinale anti-roos shampoo die over de toonbank verkrijgbaar is.
Een medicinale anti-roos shampoo bevat ingrediënten als
- Selenium sulfide
- Teer
- Zink
- Pyrithione
- Ketoconazol
Deze ingrediënten zijn effectief na minstens 4 weken van regelmatig gebruik en hebben behalve een gist-dodende werking eveneens een ontstekingsremmend effect. In de meeste gevallen zal de eczeemklachten hierdoor verdwijnen. Voor het beste resultaat kan je de shampoo vijf tot tien minuten in laten trekken en daarna grondig uitwassen. In eerste instantie kan je de medicinale shampoo elke dag gebruiken en als de symptomen verbeteren, kan je de shampoo om de dag gebruiken. Als er na vier tot zes weken geen verbetering zichtbaar is, dan kan je een andere medicinale anti-roos gebruiken. Bij zeer ernstige gevallen worden ook lotions of crèmes met corticosteroïden voorgeschreven. Deze stoffen zijn afgeleid van de natuurlijke hormonen van de bijnierschors en remmen ontstekingsreacties.
Alternatieve geneeswijzen
Hygiënische voorschriften en voorzorgsmaatregelen kunnen ook helpen tegen Seborroïsch eczeem. Je kan olijfolie op de hoofdhuid aanbrengen. Laat het ongeveer een uur intrekken waarna je je haar kamt of borstelt en de olijfolie eruit wast. Vermijd sterke zeep en producten die alcohol bevatten en gebruik een vochtinbrengende crème. Draag kleding die de bloedcirculatie van je huid bevordert. Krab bij jeuk niet. Krabben verergert irritatie en kan infectie van je hoofdhuid veroorzaken. Gebruik een crème, zalf of lotion om de jeuk en irritatie te verminderen. Zorg voor een goede weerstand, vermijd stress en douche niet te heet, lang en vaak.
Ruwe honing helpt ook tegen seborroïsch eczeem. Verdun de ruwe honing met warm water en breng het aan op de hoofdhuid. Wrijf de ruwe honing gedurende drie minuten in en was het vervolgens uit met warm water. Honing is een uitstekend antibacterieel en anti-schimmel middel en heeft ook helende en ontstekingsremmende werking. Als je aan seborroïsch eczeem lijdt en als het vaak terugkomt, kan je ook proberen om alles wat de doorbloeding van de huid en dus de talgproduktie stimuleert zoals alcohol, koffie, massages, sauna’s en hete baden te vermijden.
Conclusie
Seborroïsch eczeem is een hoofdhuidaandoening die je kan behandelen met een combinatie van persoonlijke verzorging en medicinale behandeling. Vaak ervaren mensen afwisselend verbetering en verergering en is er sprake van een chronische aandoening. Factoren als hormonen, genen, blootstelling aan chemicaliën en stress kunnen allemaal een oorzaak van seborroïsch eczeem zijn. Voor de algemene gezondheid is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts als je symptomen ervaart die seborroïsch eczeem suggereren.