Sandra Bekkari brengt in het tweede deel van 'Missie gezond gewicht' heerlijke winterse recepten, van stoofpotjes en eenpansgerechten tot hartverwarmende soepen en voedzame ontbijtjes. Ook verfijnde fine dining- en apero-gerechten helpen je de feestdagen zorgeloos door. Met 80 nieuwe recepten inspireert Sandra je om gezond te genieten. Hier alvast drie recepten als voorproefje!
1. Broccoli – kervelsoep met snippers van Prosciutto di Parma
Ingrediënten:
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 1 prei, in ringen
- 1,2 l kippenbouillon
- 1 broccoli, in roosjes
- 100 g kervel + extra voor de afwerking
Voor de afwerking:
- 2 dunne plakjes Prosciutto di Parma
- Griekse yoghurt
Bereiding:
- Stoof de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie.
- Voeg de prei toe en stoof mee.
- Voeg de kippenbouillon en de broccoli toe en laat 15 minuten sudderen.
- Voeg de laatste 5 minuten de kervel toe.
- Bak ondertussen de ham krokant in een antiaanbakpan.
- Mix de soep en kruid met peper en zout.
- Werk af met extra kervel, Griekse yoghurt, stukjes gebakken ham en zwarte peper.
2. Ovenschotel met bloemkool, gehaktballetjes van kip, spinazie en curry-roomsaus
Ingrediënten:
- 300 g kippengehakt
- 1 bloemkool, in roosjes
- Gedroogde kruiden
- 2 tl madras currypoeder
Voor de saus:
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- ½ kipbouillonblokje
- 200 ml sojaroom
- 150 g spinazie
- Sap van ½ limoen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Kruid het kippengehakt met peper en zout, kneed goed en rol tot balletjes.
- Leg de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes in een diepe bakplaat of grote ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
- Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven en roer na 15 minuten even om.
- Verhit voor de saus een scheutje olijfolie in een pan en stoof de sjalot en knoflook zacht. Kruid met het currypoeder, peper en zout.
- Voeg het bouillonblokje, 90 ml water en de room toe en laat even inkoken.
- Voeg de spinazie en een scheutje limoensap toe aan de saus en laat 1 minuutje meegaren. Kruid eventueel bij met peper en zout.
- Voeg de saus toe aan de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes en zet nog eens 10 minuten in de warme oven.
3. No bake cheesecake
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 100 g pecannoten
- 60 g havermout
- 4 medjouldadels, ontpit
- 1 el pindakaas
- Sap en zeste van 1 biocitroen
Voor de vulling
- 300 g diepgevroren gemengde bessen
- 350 g verse roomkaas (bv. Philadelphia)
- 2 tl vanille-extract
- 2 à 3 el acaciahoning
- 6 g agaragar
Voor de afwerking
- Blauwe bessen (diepvries)
Bereiding:
- Mix de pecannoten, havermout, medjouldadels en pindakaas met 1 à 2 el water en een snufje zout fijn in een blender. Druk het mengsel op een bakpapier in een ronde springvorm en laat even opstijven in de koelkast.
- Mix intussen de bessen met roomkaas, vanille en honing. Breng de helft hiervan aan de kook met de agaragar en laat 2 minuten zachtjes koken, roer geregeld.
- Meng dit met de rest van het roomkaasmengsel en breng op smaak met het citroensap en de -zeste.
- Giet het mengsel in de springvorm.
- Zet de taart in de koelkast en laat minstens 2 uur opstijven.
- Werk af met de blauwe bessen.
‘Missie gezond gewicht – deel 2’ is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts