It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hormoonstaafje: Prijs, Voordelen, Nadelen & Ervaringen

Olivier
5 min read

Een hormoonstaafje is één van de mogelijke anticonceptiemiddelen die vrouwen kunnen gebruiken. Om je een duidelijk inzicht te geven over wat en hoe dit werkt gaan we dieper in op de prijs, de voordelen, de nadelen en de ervaringen die anderen hebben met een hormoonstaafje.

Wat is een hormoonstaafje?

In je bovenarm wordt een hormoonstaafje ingebracht, waar het vervolgens 3 jaar lang hormonen afgeeft. Echt groot is het niet, ongeveer 3 cm lang en het is ook behoorlijk dun. Het is gemaakt van een licht kunststof.

Voor wie is een hormoonstaafje?

Voor vrouwen die niet elke dag aan de anticonceptie-pil willen denken en hem daardoor vaak vergeten. Vrouwen die niet echt een regelmatig leven leiden. Vrouwen die liever geen oestrogenen willen gebruiken of het om medische reden ook niet mogen. En vrouwen die het wel een tof idee vinden om een staafje in hun arm te hebben.

Hoe werkt een hormoonstaafje?

Doordat het staafje voortdurend een hormoon aan het bloed afgeeft, voorkomt het dat je zwanger wordt. Want het zorgt er namelijk voor dat er helemaal geen eicel meer vrij kan komen.

Het verandert ook het slijm van de baarmoederhals. Hierdoor kunnen zaadcellen bijna niet in de baarmoeder komen. Het staafje geeft wel steeds minder hormoon af. Daarom moet je het na het 3e jaar laten vervangen.

Inbrengen van een hormoonstaafje

Met een naald wordt het staafje ingebracht. Vlak onder je huid van je bovenarm. Juist aan de binnenkant van de arm, daar heb je namelijk minder vet. Het gaat snel, binnen 10 minuten is het klaar. En als je niet wilt hoeft je het ook niet te voelen. Het kan onder plaatselijke verdoving. Het kan wel zijn dat je een blauwe plek krijgt. Het staafje kan je ook blijven voelen als je over je arm wrijft.

Verwisselen naar 3 jaar

Na uiterlijk 3 jaar moet het staafje er weer uit, ook dat kan weer met een verdoving. Ze maken dan een kleine incisie. Soms blijkt het staafje iets verplaatst. Die blauwe plek kan ook weer terugkomen. En als aandenken blijft er dan soms ook nog een klein litteken achter.

Makkelijk

Ja, het is natuurlijk wel lekker makkelijk. Je hoeft niet meer aan je anticonceptie te denken. Je voelt het staafje aan de binnenkant ook helemaal niet zitten. En van buitenaf zie je er helemaal niets van.

Betrouwbaar?

In theorie is het 100% betrouwbaar. Je zou niet zwanger kunnen worden. Maar in de praktijk blijkt dat er toch 0 tot 3% van de vrouwen met een hormoonstaafje zwanger wordt. Want als het staafje verkeerd of niet wordt geplaatst kan de vrouw natuurlijk toch zwanger worden. Soms blijkt de arts niet goed opgeleid. En pas op, met onbeschermd vrijen kan het namelijk ook verkeerd gaan. Wacht zeker 8 uur nadat het staafje in je arm is ingebracht. Pas na 8 uur biedt het staafje namelijk voldoende bescherming om zwangerschap tegen te gaan.

Wanneer weer vruchtbaar?

De arts kan het hormoonstaafje er weer makkelijk uit halen, als je dat wilt. Na een maand ben je dan weer vruchtbaar. Het kan soms ook wel langer duren. Misschien was je voor het hormoonstaafje namelijk ook al niet helemaal regelmatig met je menstruatie.

Invloed menstruatie

Door de hormonen kan je menstruatie anders worden dan voorheen. Er zijn veel variatiemogelijkheden. Je kunt te maken krijgen met meer of minder bloedverlies en met onregelmatige periodes tussen de menstruaties. Er is ook kans dat je minder vaak, korter of zelfs helemaal niet meer gaat menstrueren. Daar is 20% kans op. Maar het tegendeel kan ook gebeuren. Je kunt vaker of langer menstrueren. Daar is zelfs 80% kans op. Na verloop van enkele maanden vermindert dit wel weer. Je moet wel de arts bezoeken als je langdurig of heel veel bloedverlies hebt. In tegenstelling tot de Pil kan je hiermee ook niet je menstruaties zelf regelen of uitstellen.

Kosten & Prijs van het hormoonstaafje

Je kunt het hormoonstaafje gewoon bij de apotheek, wel met een recept van de huisarts of je gynaecoloog kopen. Het kost bijna 200 euro. Soms komen daar natuurlijk nog wel de kosten van de arts bij. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden trouwens een groot deel van de kosten.

Voordelen

Het is heel betrouwbaar en je hebt 3 jaar geen omkijken naar je anticonceptie. Het is geschikt voor vrouwen die liever geen oestrogenen willen gebruiken. Je hebt 20% kans dat je zelfs helemaal niet meer ongesteld wordt. En wil je toch zwanger worden, dan ben je binnen 1 tot 4 weken na verwijdering gewoon weer vruchtbaar.

Nadelen

Iedereen reageert anders op het plaatsen van een hormoonstaafje. Wat het doet met je menstruatie? Onvoorspelbaar. Er is een kleine kans dat je een litteken krijgt op de implantatie-plaats. Je kunt ook last gaan krijgen van ovarium-cysten krijgt. Als de arts het niet goed heeft geplaatst kan het staafje kan worden afgestoten. Er zijn ook enkele mogelijke bijwerkingen. Zo hebben veel vrouwen last van pijnlijke borsten. Maar ook gewichtstoename, hoofdpijn en acne. Sommige vrouwen moeten wat vaker terugkomen voor controle. Er zijn signalen dat het staafje mogelijk de kans verhoogt op borstkanker en trombose. Het hormoonstaafje is ook geen optie als je je kind nog de borst geeft. Sommige medicijnen hebben een verkeerde invloed op de werking van het hormoonstaafjes. Zoals bij geneesmiddelen tegen epilepsie en tuberculose. Maar ook voor een aantal veelgebruikte slaappillen.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...