It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Mislukte anticonceptie

Olivier
4 min read

Ook als je anticonceptiemiddelen gebruikt, kan het voorkomen dat je toch zwanger wordt. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat het kan gebeuren, maar anticonceptie is nooit voor 100 procent betrouwbaar en de betrouwbaarheid van de middelen kan ook verminderen als je de middelen niet op de juiste manier gebruikt.

In dit artikel lees je meer over mislukte anticonceptie. Zo lees je wanneer je te maken kunt krijgen met mislukte anticonceptie, maar ook wat je in dit geval moet doen om alsnog te voorkomen dat je zwanger wordt.

Oorzaken van mislukte anticonceptie

Anticonceptie kan mislukken door diverse oorzaken, namelijk:

  • Het hebben van geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode, als er (tijdelijk) geen anticonceptie wordt gebruikt. Stop je met het slikken van de pil buiten de stopweek om, dan kun je bijvoorbeeld zwanger worden.
  • Het vergeten van een of meerdere pillen in de week voorafgaande aan of volgend op de stopweek als je in de zeven dagen voorafgaande aan het vergeten van de pil(len) onbeschermde seks hebt gehad.
  • Het te laat omdoen van een condoom, terwijl je geen andere anticonceptiemiddelen gebruikt.
  • Het scheuren of afglijden van een condoom, terwijl je geen andere anticonceptiemiddelen gebruikt.
  • Fouten in de berekening van de vruchtbare dagen bij de natuurlijke methoden van anticonceptie.
  • Het te laat terugtrekken van de penis uit de schede, als dit de methode van anticonceptie is die je gebruikt om een zwangerschap te voorkomen.
  • Het uitblijven van de menstruatie.

De meeste mensen die te maken krijgen met mislukte anticonceptie, hebben dit omdat zij hun voorbehoedsmiddel naar keuze niet goed gebruikt hebben. Denk hierbij aan mensen die het condoom niet op de juiste manier omdoen waardoor deze scheurt, maar ook aan mensen die een of meerdere pillen vergeten in te nemen en hierdoor niet beschermd zijn tegen een zwangerschap.

Oplossingen bij mislukte anticonceptie

Is de zwangerschap door de mislukte anticonceptie niet gewenst, dan is de keuze van behandeling afhankelijk van het tijdstip dat de mislukte anticonceptie aan het licht komt. Tot drie keer 24 uur na de geslachtsgemeenschap, kan de morningafter pil ingenomen worden om een zwangerschap te voorkomen. Kom je er later achter dat de anticonceptie mislukt is, dan kun je nog gebruik maken van het morningafter spiraaltje. Dit spiraaltje kan vijf keer 24 uur na de geslachtsgemeenschap ingezet worden om een zwangerschap te voorkomen.

Word je niet ongesteld en kom je er hierdoor achter dat je te maken hebt met mislukte anticonceptie, dan kun je een overtijd behandeling ondergaan of een abortus uit laten voeren. Een overtijd behandeling of abortus moet je altijd ondergaan in een instelling met een vergunning voor deze behandeling, zoals een ziekenhuis.

Verschillende morningafter middelen

De meeste mensen die ongewenst bevrucht worden door mislukte anticonceptie, komen hier al vrij snel achter. Dit betekent dat zij nog gebruik kunnen maken van de morningafter pil, ook wel de noodpil genoemd. De morningafter pil moet zo snel mogelijk na het mislukken van de anticonceptie worden ingenomen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je na het slikken van de pil, in ieder geval tot de volgende menstruatie een barrièremiddel moet gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt.

Ben je al te laat voor het nemen van de morningafter pil, dan kun je het morningafter spiraaltje laten zetten. Dit spiraaltje wordt altijd gezet door een professional die hiervoor getraind is en het spiraaltje op de juiste manier kan zetten, voor de beste preventie van een zwangerschap. Het spiraaltje owrdt bij de eerstvolgende menstruatie weer verwijderd, maar soms kan het spiraaltje ook blijven zitten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als besloten wordt om het spiraaltje te laten zitten als betrouwbare methode van anticonceptie, zodat je niet nog een keer mislukte anticonceptie kunt krijgen. Houd er rekening mee dat je zowel bij het nemen van een pil als bij het gebruik van een morningafter spiraaltje, te maken kunt krijgen met vervelende bijwerkingen. Denk hierbij aan hoofdpijn, duizeligheid, overgevoeligheid op het gebied van emoties en buikpijn. Niet iedereen heeft deze bijwerkingen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je wel klachten kunt krijgen door het morningafter middel dat je hebt genomen bij mislukte anticonceptie.

Overtijdbehandelingen en abortussen vinden altijd plaats in klinieken of ziekenhuizen die gecertificeerd zijn om deze behandelingen uit te voeren. Je ondergaat deze behandeling enkel als je geen pil of spiraaltje meer kunt gebruiken om een zwangerschap af te breken.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...