Als je twijfelt of je zwanger bent en dit wilt voorkomen dan zijn er verschillende manieren om een eventuele zwangerschap vroegtijdig af te breken. De meest gekende zijn de morning-after pil en het morning-after spiraaltje.
Het kan zijn dat de bescherming tijdens de geslachtsgemeenschap niet voldoende was of mislukt is. Dit kan veroorzaakt zijn door verschillende zaken:
- Je hebt helemaal geen bescherming gebruikt
- Je hebt de pil niet tijdig ingenomen, vergeten of juist verkeerd ingenomen. Bij gebruik van antibiotica of bij het hebben van diarree is de werking van de pil minder en dien je aanvullende maatregelen te nemen
- Je hebt een condoom gebruikt, maar deze is gescheurd
- Bij natuurlijke conceptie; je hebt een fout gemaakt in de berekening van je vruchtbare dagen
Morning-after pil
Een morning-after pil is in eerste instantie het juiste middeltje om dan meteen naar te grijpen. Niets is vervelender dan te moeten wachten op je eerstvolgende menstruatie om uit te sluiten dat je niet zwanger bent. Eventuele overwegingen voor abortus of niet worden je dan bespaard gebleven. Je kunt namelijk dezelfde dag of de dag daarop bij je apotheek een morning after pil halen om een eventuele zwangerschap te voorkomen. De morning afterpil kan uiterlijk tot 3 dagen na de geslachtsgemeenschap worden ingenomen. Er wordt dan gerekend vanaf het tijdstip waarop de gemeenschap heeft plaatsgevonden tot aan 3x 24 uur. Is deze tijd verstreken dan is een morning after pil niet meer effectief.
Morning-after spiraal
Na deze 3 dagen kun je dus geen beroep meer doen op de morning after pil. Wel kun je nog een beroep doen op de morning after spiraal. Het spiraaltje kan namelijk wel tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap worden gebruikt. Ook hier wordt gerekend vanaf het moment van gemeenschap tot uiterlijk 5 x24 uur. De morning after spiraal wordt altijd door een (huis)arts geplaatst. Het is een koperspiraaltje en is zeer betrouwbaar. Voor de morning after spiraal kunnen alleen koperspiraaltjes gebruikt worden.
Het spiraaltje kan echter niet meteen verwijderd worden. Je kunt het pas laten verwijderen wanneer je voor het eerst ongesteld wordt nadat je het spiraaltje hebt laten inbrengen. Ook het weghalen moet gebeuren door een (huis)arts. De morning after spiraal is echter een spiraaltje wat normaal gewoon ook als anticonceptie wordt gebruikt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het spiraaltje te laten zitten en het te gebruiken als anticonceptie.
Hoe betrouwbaar is het morning-after spiraaltje?
Een morning after spiraal is overigens betrouwbaarder dan een morning after pil. Wanneer je echt zeker wilt zijn dat je geen zwangerschap in het vooruitzicht hebt dan is het raadzaam om voor de morning after spiraal te gaan. De morning after spiraal is voor meer dan 99% betrouwbaar en geeft dus genoeg zekerheid om een zwangerschap uit te kunnen sluiten.
Hoe werkt het?
De werking van de morning after spiraal is als volgt. Het baarmoederslijmvlies veranderd doordat de spiraal is ingebracht. Hierdoor kan een bevrucht eicel zich niet meer innestelen in de baarmoeder. De spiraal is gemaakt van koper. Koper werkt als gif op de bevruchte eicel. Dit heeft als gevolg dat de eicel afbreekt en er geen zwangerschap mogelijk meer is.
Hoe wordt het ingebracht?
Inbrengen van de morning after spiraal wordt zoals elk ander spiraal door je (huis)arts ingebracht. Het kan gebeuren dat na het inbrengen bruine afscheiding ontstaat. Dat is normaal en niets om je zorgen om te maken. Spiraaltjes mag je na een eerstvolgende menstruatie laten weghalen. Maar je kunt het ook laten zitten en als anticonceptie gebruiken. Een koperspiraal kan wat dat betreft wel 10 jaar mee. Elke vrouw reageert weer anders op een spiraal. Voor de een is het een uitkomst, maar voor de ander gaat het gepaard met hevige menstruaties en bijkomende menstruatiepijnen.
Hoeveel kost een morning after spiraal? Wat is de prijs?
Er zijn op de markt verschillende koperspiralen verkrijgbaar. De prijzen van de spiralen variëren natuurlijk heel erg. Zo heb je voor € 30,- al een spiraal, maar je hebt ze ook voor € 120,-. Het beste is altijd om er een beetje tussen in te zitten zodat je verzekerd bent van kwaliteit, maar ook niet met een hele hoge kostenpost te maken krijgt. Overleg met je arts welke spiraal het beste zou zijn voor je.
Verder is het natuurlijk zo dat anticonceptie voor vrouwen boven de 21 jaar niet meer in de basisverzekering is opgenomen en niet meer vergoed wordt. Heb je een aanvullende verzekering, dan kan het zijn dat je de kosten hiervoor wel vergoed kunt krijgen. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
Veel zorgverzekeraars stellen ook aanvullende eisen aan een eventuele vergoeding. Zo moet een spiraaltje op verzoek van een huisarts of specialist zoals een gynaecoloog etc. worden voorgeschreven. Op basis van medische indicatie kan je dus de kosten ook vergoed krijgen.