Seborrhoïsch eczeem is een vaak voorkomende, chronische huidaandoening die typisch roodheid en schilfering in het gezicht of op de hoofdhuid veroorzaakt. Dit soort eczeem kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen, maar dan meestal in de buurt van plooien zoals de navel, liezen, bilspleet, etc. Seborrhoïsch eczeem gaat vaak gepaard met jeuk, vandaar dat sommige mensen wel eens durven denken dat het besmettelijk is. Dat is echter niet het geval: de aandoening is volledig onschuldig en niet besmettelijk.
Bij wie komt seborrhoïsch eczeem voor?
Er zijn twee soorten seborrhoïsch eczeem: een juveniele vorm en een adulte vorm. Het eerste type komt voor bij baby’s tussen 4 weken en 9 maanden oud, vooral in de vorm van vettige, gele schilfers in het gezicht en de huidplooien. Doordat seborrhoïsch eczeem bij baby’s vaak verward wordt met atopisch eczeem of luieruitslag, is het niet helemaal duidelijk hoe frequent seborrhoïsch eczeem is bij baby’s. Het grootste verschil met dit soort eczeem en atopisch eczeem is dat het kind bij seborrhoïsch eczeem amper jeuk ervaart. Daardoor is het ook niet onrustig en kan het gewoon doorslapen. Seborrhoïsch eczeem verdwijnt ook vanzelf na 3 maanden, terwijl atopisch eczeem niet kan genezen worden. Met de juiste verzorgingsproducten, zoals Lipikar Syndet AP+, Baume AP+ en Stick AP+, kunnen de vervelende symptomen van atopisch eczeem niettemin wél bestreden worden*.
Naast de juveniele vorm die hierboven uitgelegd staat, bestaat er ook een adulte vorm. De adulte vorm van seborrhoïsch eczeem komt dan weer voornamelijk voor aan het begin van de puberteit en later. Mannen zijn er iets vatbaarder voor dan vrouwen. Bij volwassenen wordt seborrhoïsch eczeem op de hoofdhuid vaak gelinkt met hoofdroos.
Hoe wordt seborrhoïsch eczeem veroorzaakt?
Hoewel artsen er nog niet helemaal aan uit zijn wat de precieze oorzaak is van seborrhoïsch eczeem, weten ze wel met zekerheid dat het eczeem niet op dezelfde manier veroorzaakt wordt bij baby’s als bij volwassenen.
Bij de adulte variant van seborrhoïsch eczeem speelt een bepaalde gistsoort, Pityrosporon ovale, een belangrijke rol. Deze gistsoort wordt bij mensen met de aandoening namelijk in veel grotere hoeveelheden dan normaal aangetroffen (vaak door een verandering in de talgproductie). Aangezien ook stress de aandoening kan uitlokken, wordt ook wel eens van stress eczeem gesproken.
Bij de juveniele variant blijkt Pityrosporon ovale dan weer geen rol te spelen. Over wat dan wel het seborrhoïsch eczeem bij baby’s verklaart, bestaat voorlopig nog geen eenduidige theorie.
Is seborrhoïsch eczeem besmettelijk?
Nee, seborrhoïsch eczeem is, net zoals alle andere soorten eczeem, niet besmettelijk. Het is dus niet mogelijk de aandoening zelf te krijgen door bijvoorbeeld een baby of volwassene met seborrhoïsch eczeem aan te raken. Enkel en alleen een geïnfecteerde eczeemhuid is besmettelijk. Dat komt echter enkel voor wanneer het eczeem al lang bestaat, hierdoor kan een bacteriële infectie immers makkelijker in de zwaar beschadigde huid optreden. Het dient wel opgemerkt te worden dat een geïnfecteerde eczeemhuid lang niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld een verkoudheid.
Wat te doen bij seborrhoïsch eczeem?
Niet alleen de oorzaak, maar ook de behandeling van de aandoening verschilt voor baby’s en volwassen. Bij kinderen gaat de aandoening sowieso na een paar maanden vanzelf over, maar in de tussentijd kan je uiteraard wel een milde shampoo en zachte borstel gebruiken om wat van de overmatige schilfers te verwijderen. Bij tieners en volwassenen is de behandeling vooral gericht op het onderdrukken van de symptomen. Meestal gebeurt dat aan de hand van een shampoo of crème die de gist Pityrosporum ovale doden.
Nooit panikeren
De boodschap is dus vooral om bij het vaststellen van seborrhoïsch eczeem bij een baby, iemand uit je omgeving of jezelf niet meteen te panikeren. De aandoening is vrij onschuldig en zeker al niet besmettelijk. Bij kinderen gaat het vanzelf over en voor volwassenen bestaan er verschillende middelen om de symptomen onder controle te krijgen.
* De eerste stap om atopisch eczeem te behandelen, gebeurt al tijdens het douchen. De Lipikar Syndet AP+ is een lipidenherstellende reinigingsgel die de huid kalmeert en zachtjes reinigt zonder deze uit te drogen. Daarbij wordt de jeuk verzacht tijdens het douchen. Na het douchen moet de huid gehydrateerd worden, en dat kan door middel van de Lipikar Baume AP+, die de huidbeschermingsbarrière in stand houdt, en jeukopstoten helpt te voorkomen. Indien er zich toch een jeukopstoot voordoet op het gezicht, de handen, knieën, benen, armen of ellebogen, kan de jeuk onmiddellijk gekalmeerd worden door de Lipikar Stick AP+. Dit is een “anti-jeuk” stick die je overal en altijd kan meenemen, doordat het een handig pocketformaat heeft