Door intensief onderzoeken weten we tegenwoordig goed wat een melanoom precies is en hoe we melanoom kunnen herkennen. Deze kwaadaardige moedervlek, die zich zonder aankondiging kan ontwikkelen, kan veel impact op het leven van een drager hebben.
In veel gevallen komt het melanoom voort uit een reeds aanwezige moedervlek. Hierdoor is het niet eenvoudig een melanoom te herkennen, waardoor bij enige twijfel een doktersbezoek aan te raden is.
Wat is precies een melanoom?
Veel experts noemen het melanoom het meest verraderlijke stukje lichaam dat we hebben. Doordat het zo lastig is een kwaadaarde moedervlek van een goedaardige te onderscheiden, ontdekken veel dragers pas laat dat ze huidkanker hebben. Een melanoom is namelijk een teken dat de drager huidkanker heeft.
Overal op het lichaam kan deze kwaadaardige moedervlek zich voortdoen. Per leeftijdsgroep, komen bepaalde plekken vaker voor dan andere plekken. Bij de leeftijdsgroep boven 65 jaar en ouder, komen bijvoorbeeld melanomen vaker voor rond de hals en het hoofd dan bij dragers onder 65 jaar.
Een melanoom komt dan ook regelmatig voor bij mensen van boven de 65 jaar, waar een verhoogd risico aanwezig is door bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan bepaalde stralen waar we later dieper op ingaan. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat ook jongeren met bepaalde vormen van huidkanker worden geconstateerd. Bij twijfel kan een doktersbezoek nooit kwaad.
Symptomen van een melanoom
De symptomen van een melanoom doen zich het duidelijkst voor rondom de kwaadaardige moedervlek. Beginnende symptomen kunnen daardoor te herkennen zijn aan een verdikking aan de moedervlek. Ook kan een moedervlek van kleur of vorm veranderen, wat mogelijk gepaard kan gaan met een verhoogde irritatie of jeuk.
Andere veelvoorkomende symptomen rondom de moedervlek, waarvan een deel weliswaar vaak in een latere fase voorkomt, is pijn aan de moedervlek of het ontstaan van een korst zonder duidelijke oorzaak.
Daar komt bij dat het alsnog niet zo hoeft te zijn dat alle melanomen donker zijn van kleur. Zo kan een melanoom zich ontwikkelen in een gladde huid, waardoor het in het begin alleen lijkt alsof er een nieuwe moedervlek ontstaat. Naarmate de moedervlek in grootte blijft toenemen, zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen.
Deze melanomen welke niet perse zwart van kleur zijn, worden ook wel amelanotisch genoemd. Alhoewel deze vorm zeldzaam is, kunnen ze wel degelijk hetzelfde effect hebben als de overige kwaadaardige moedervlekken. Het is dus niet verstandig om volledig af te gaan op het symptoom van ‘een donkere moedervlek’. Factoren als pijn rondom de moedervlek, verdikking en vervorming moeten altijd worden meegenomen.
Herkennen en reageren
Op basis van de bovenstaande symptomen voldoen waarschijnlijk veel moedervlekken aan de basisvoorwaarden van een melanoom. Echter is maar een klein deel echt kwaadaardig en zullen de meeste moedervlekken geen kwade bedoelingen hebben.
Het herkennen van een melanoom is meer een kwestie van het zekere voor het onzekere nemen. Wanneer er twijfel is of een bepaalde moedervlek een melanoom is, is het verstandig direct een dokter te raadplegen. De dokter zou vervolgens kunnen nakijken of er daadwerkelijk een melanoom aanwezig is of niet.
De bekende ABCDE-regel kan worden gebruikt om een mogelijk melanoom te beoordelen. Deze vijf letters staan voor de volgende vijf woorden
- Asymmetrie
- Border
- Color
- Diameter
- Evolving
Op basis van deze vijf kernwoorden kan een melanoom herkend worden. Zo zal bijvoorbeeld een melanoom niet symmetrie in kleur ofwel vorm zijn. Ook de rand van een melanoom is in veel gevallen niet rond en de kleur is niet te vergelijken met die van een normale moedervlek. Ook is de doorsnede van de moedervlek tenminste 6 millimeter, wat relatief ongebruikelijk is voor een moedervlek. Ook jeukt de moedervlek regelmatig, waardoor er hevige irritaties kunnen ontstaan.
De bovenstaande ABCDE-regel is uiterst bruikbaar voor het herkennen van een melanoom. Wanneer meerdere onderdelen afgevinkt kunnen worden, is een tijdige aanpak onmisbaar.