Havermout is gezond én hip. Je kan het verwerken in je ontbijt, in koekjes en zelfs in smoothies. Havermout verlaagt de cholesterol, bevat veel anti-oxidanten en is het bekendste glutenvrije product dat momenteel in de schappen ligt. Het is bovendien ook lekker en zorgt ervoor dat je gedurende een lange tijd verzadigd voelt en niet snel naar ongezonde snacks snakt.
Havermout
Het is een graan dat wordt gemaakt door hele haverkorrels te wassen en te pellen. Daarna worden de korrels verhit en platgedrukt. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.
Wat kan je ermee maken?
1.Havermoutpap
Waarschijnlijk de bekendste bereiding met havermout. Kook je havermout in (kokos)melk of water en voeg er naar smaak fruit en/of gehakte noten aan toe. Voor 1 liter melk heb je ongeveer 80 g havermout nodig.
2. Havermoutpannenkoeken
Bij deze pannenkoeken mix je de havermout tot meel, samen met de eieren, melk, suiker en yoghurt. De hoeveelheid melk hangt af van hoe dik je het mengstel wilt. Mix alles tot een glad geheel en bak de pannenkoeken zoals gewoonlijk. Klik hier voor het recept.
3. Koekjes en cakes
Havermoutkoekjes zijn heel knapperig en lekker.
Ingrediënten
- 100 g margarine
- 60 g suiker
- 2 eieren
- 220 g zelfrijzende bloem
- 100 g havermout
- 50 g amandelpoeder
- 60 g honing
- 2 el melk
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de margarine schuimig, samen met de suiker en roer er vervolgens de eieren door. Meng vervolgens de bloem met de havermout en roer het door het beslag. Doe er dan het amandelpoeder en de honing bij. Maak erna bolletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat. Bak ze een kwartier tot ze goudbruin zijn.
Ook in een cake kan je de bloem vervangen door havermout of haverbloem.
4. Crumble
Door havermout in je crumbledeeg te doen, geef je je crumble een lekker krokant korstje.
Ingrediënten
- Handvol noten, naar keuze
- 4 el havermout
- 2 el muesli
- 1 el bloem
- 3 el maïsolie
- 2 appels
- citroensap
- 1 el suiker
- 2 el rozijnen
- 1 el amandelschilfers
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de noten fijn en schil de appelen in kleine stukken. Besprenkel de appelen met citroensap en meng ze met de suiker en rozijnen. Doe het mengsel in een ovenschaal. Meng vervolgens de havermout met de muesli, noten, de bloem en de olie. Meng tot je vochtige kruimels krijgt. Verdeel de crumble over het fruit en plaats het 20 minuten in de oven.
5. Smoothie
Een smoothie krijgt meteen meer body als je er wat havermout doorheen mixt. Het houdt het hongergevoel langer weg.
6. In yoghurt
Maak een lekkere granola of muesli om door je yoghurt te mengen. Meng 30 g havermout met 160 à 180 ml (kokosàmelk, 180 ml yoghurt en fruit naar keuze. Zet afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend. Voeg eventueel nog wat noten of granola toe.