It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Anticonceptie combinatiepreparaten

Olivier
4 min read

Anticonceptie combinatiepreparaten bevatten een oestrogeen hormoon en een progestageen hormoon en zijn verkrijgbaar in diverse vormen. Zo kun je de volgende anticonceptie combinatiepreparaten aanschaffen om te voorkomen dat je zwanger wordt:

  • De anticonceptiepil
  • De anticonceptiepleister
  • De anticonceptiering, ook wel de vaginale ring genoemd

In dit artikel lees je meer over de drie anticonceptie combinatiepreparaten. Zo lees je hoe deze anticonceptiemiddelen werken, maar ook hoe je de anticonceptiemiddelen moet gebruiken om te voorkomen dat je zwanger kunt worden.

De werking van anticonceptie combinatiepreparaten

Anticonceptie combinatiepreparaten bevatten hormonen die de afgifte van de natuurlijke hormonen in het hersenaanhangsel blokkeren. Deze hormonen zijn nodig om de eierstokken te stimuleren een rijpe eicel te produceren, waardoor je zwanger kunt worden. Neem je anticonceptie combinatiepreparaten, dan komt er geen eitje meer vrij en kun je niet meer bevrucht worden. Dit betekent dat je niet zwanger kunt worden.

In combinatiepreparaten zitten oestrogeen hormonen en progestagenen. De progestagenen zijn verantwoordelijk voor de blokkade van de eisprong en het oestrogeen is toegevoegd om het baarmoederslijmvlies wat sterker te maken. Hierdoor heb je geen last van tussenbloedingen en is er in de stopweek een onttrekkingsbloeding die op de menstruatie lijkt. 

Omdat de eierstokken door de combinatiepreparaten in rustfase worden gebracht, zijn deze middelen ook uitermate geschikt voor het behandelen van heftige en pijnlijke bloedingen. Daarnaast heb je ook minder kans op het ontwikkelen van baarmoederslijmvlies- of eierstokkanker als je combinatiepreparaten gebruikt op jongere leeftijd.

Het gebruik van de anticonceptie combinatiepreparaten

Hoe je de anticonceptie combinatiepreparaten precies moet gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt, is afhankelijk van het anticonceptiemiddel dat je gebruikt. In onderstaande alinea’s lees je hoe je de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring moet gebruiken om te voorkomen dat je zwanger wordt.

Het gebruik van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een anticonceptie combinatiepreparaat in pilvorm. Je moet deze pil dagelijks slikken, het liefst op een vast tijdstip. Door de pil op een vast tijdstip in te nemen, is de kans om de pil te vergeten het kleinst. Er kan maximaal 12 uur speling in het tijdstip van inneming zitten, zonder dat de pil onbetrouwbaar wordt als anticonceptiemiddel. Heb je de pil meer dan 36 uur na de vorige pil ingenomen, dan moet je de regels volgen bij het vergeten van de pil. Je slikt de pil drie weken en voert dan een stopweek in, waarbij je een week lang geen pil slikt.

Het gebruik van de anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister werkt hetzelfde als de pil, maar dan gaat het om een pleister die je simpelweg op de huid plakt om hormonen binnen te krijgen. Je vervangt de pleister eens per week en je mag zelf kiezen waar je de pleister plakt. Je mag de pleister alleen niet op de borsten en de binnenkant van de bovenbenen plakken, maar verder kan de pleister overal zitten. Omdat de pleister waterdicht is, kun je gewoon zwemmen, douchen en badderen als je de pleister op hebt geplakt. Na drie weken plak je even geen pleister op, want ook bij de anticonceptiepleister heb je een stopweek van zeven dagen.

Het gebruik van de anticonceptiering

De anticonceptiering wordt ook wel de vaginale ring of de Nuvaring genoemd. Je brengt deze ring eens per drie weken aan in de vagina, op dezelfde wijze als je een tampon inbrengt. Heb je geslachtsgemeenschap, dan mag je de ring kort uit de vagina halen. In de regel is dit overigens niet nodig, omdat je niets merkt van de aanwezigheid van de ring tijdens het vrijen. Net zoals bij de pil en de pleister het geval is, heb je ook bij de vaginale ring een stopweek. Is deze stopweek voorbij, dan breng je weer een nieuwe ring in.

Anticonceptie combinatiepreparaten en het overslaan van de stopweek

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor de stopweek niet meer iedere maand in te lassen. Dit komt omdat de stopweek eigenlijk geen medisch doel heeft, maar enkel bedacht is om vrouwen het idee te geven dat ze toch nog ongesteld worden. Veel vrouwen vinden dit prettig, omdat ze dan zeker weten dat ze niet zwanger zijn. Toch is het belangrijk om te weten dat je in de stopweek niet echt ongesteld bent, maar dat er enkel een menstruatie wordt nagedaan door het lichaam. Wetenschappelijk gezien heeft de stopweek dan ook geen doel, wat betekent dat je deze eenvoudig over kunt slaan. Wij raden je aan dit niet voor altijd te doen, maar bijvoorbeeld twee of drie anticonceptiepil strips te nemen en dan pas een stopweek in te plannen.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...