De conceptie wordt ook wel de bevruchting genoemd. Het betreft het moment waarop een spermacel een eicel bevrucht en dit gebeurt door een samensmelting van de twee cellen. Na de bevruchting van de eicel door de spermacel, ontstaat er een zogeheten zygote die zich verder ontwikkelt tot een embryo. Meer over de conceptie en het berekenen van de uitgerekende datum met de datum van de conceptie, lees je op deze pagina.
De conceptie: algemene informatie
Iedere menstruatiecyclus kent het moment waarop de rijpe eicel vrij komt bij de eisprong. Na de eisprong komt de rijpe eicel in de eileider terecht, waar de cel bevrucht kan worden. Dit moet wel zo snel mogelijk gebeuren, want na een tijdje is de eicel minder vruchtbaar en sterft de eicel helemaal af. Het beste moment om de eicel te bevruchten, is binnen 12 uur na de eisprong. Op dit moment is de eicel namelijk het vruchtbaarst en dus het gemakkelijkst te bevruchten.
Als een man en een vrouw vrijen en de man een zaadlozing heeft, komen er vele miljoenen kleine zaadcellen in de vagina van de vrouw. De snelste zaadcellen kunnen naar de baarmoeder en naar de eileiders zwemmen, waar er uiteindelijk nog maar enkele duizenden zaadcellen aankomen. Je zou het misschien niet verwachten, maar zaadcellen doen er ongeveer 12 uur over om de tocht naar de eileider af te leggen en onderweg vallen er dan ook veel zaadcellen af.
Uiteindelijk komen er ongeveer honderd zaadcellen in de directe omgeving van de eicel terecht. Eén zaadcel kan de eicel doorboren, waarna de celkernen van de eicel en de zaadcel met elkaar samensmelten. Op het moment dat dit gebeurt, is er sprake van de conceptie of de bevruchting. Na de bevruchting, gaat de bevruchte eicel zich verder ontwikkelen tijdens een zwangerschap. Dit doet de eicel door zich vanuit de eileiders naar de baarmoeder te verplaatsen en hier verder te groeien tot er een embryo en later een echte baby ontstaat.
De datum van conceptie en de uitgerekende datum
Na de datum van conceptie heeft de bevruchte eicel ongeveer negen maanden nodig om zich helemaal te ontwikkelen en vervolgens een bevalling in gang te zetten om ter wereld te komen als een baby. Weet je wanneer je bevrucht bent, dan kun je gemakkelijk uitrekenen wat jouw uitgerekende datum is. Hier hoef je niet eens voor de naar de dokter, want dit kun je eenvoudig online doen. Er zijn diverse tools ontwikkeld waarbij je niet alleen informatie in moet vullen over jouw laatste menstruatie cyclus, maar ook de datum van conceptie invult. Op basis van deze gegevens wordt er berekend hoe lang je zwanger bent en wanneer je hoogstwaarschijnlijk uitgerekend bent.
Bij het berekenen van de uitgerekende datum met de datum van conceptie, moet je rekening houden met de volgende zaken:
- De uitgerekende datum ligt niet vast. Niet alleen omdat je niet zeker weet dat de eicel op de datum van conceptie die jij hebt vastgelegd is bevrucht, maar ook omdat je niet altijd precies negen maanden zwanger bent.
- De datum van conceptie die jij hebt bedacht, is niet altijd de datum van conceptie. Zeker als je echt actief bezig bent geweest met het krijgen van een kindje en meerdere keren seks hebt gehad in een week, kun je nooit precies zeggen wat de datum van conceptie is geweest. Je weet namelijk niet wat er in jouw lichaam gebeurd is na iedere vrijpartij!
- De uitgerekende datum kun je online berekenen, maar deze wordt ook altijd uitgerekend door de arts. In dit geval geldt ook dat het om een richtlijn gaat en dat je je niet te veel vast moet houden aan de uitgerekende datum, want je kunt ook zeker eerder of later bevallen van je kindje.
Denk jij te weten wat jouw datum van conceptie is? Dan is het wel leuk om aan de hand van deze datum uit te rekenen wat jouw uitgerekende datum is. Ook is het verstandig om de datum van conceptie even te noteren, want hier kan de arts ook naar vragen in de eerste afspraak. Heb je meerdere keren seks gehad in een week of in een paar dagen tijd, dan schrijf je de laatste datum van de geslachtsgemeenschap op en gebruik je deze als mogelijke datum van conceptie.