It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hoe moet je een insectenbeet herkennen?

Irma Kroon
6 min read

Joepie, zomer! Fijn dat je weer naar het strand kunt en avonden lang buiten kunt zitten. Er is wel één nadeel: insecten! Natuurlijk, in de winter kom je ook wel eens een verdwaalde mug tegen, maar over het algemeen loop je de meeste insecten buiten tegen het lijf. En heb je pech, dan word je gestoken of gebeten. Lees hier tips hoe je insectenbeten kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Muggen

We beginnen meteen maar met de bekendste: de muggenbeet. Iedereen is wel een keer gestoken door een mug. De een krijgt er een piepklein rood bultje van en voelt helemaal niets, bij de ander kan de bult een hele zwelling veroorzaken en wordt deze bijna gek van de jeuk. Ook kan je meerder muggenbulten over je hele lichaam hebben. Het is maar net waar de mug je precies te pakken heeft kunnen krijgen. Gelukkig zijn er allerlei middeltjes te verkrijgen die de jeuk een stuk doen verminderen.

Muggenbeet herkennen
Muggenbeet herkennen

Mieren

Het zijn meestal de rode mieren die bijten. Een zwarte mier kan ook bijten maar is niet zo agressief als een rode mier. De rode mier spuit ook nog eens wat gif mee met het bijten. Dit gif is ongevaarlijk maar wel erg vervelend. Het zorgt namelijk voor rode vlekjes die erg kunnen jeuken of zelfs brandend aanvoelen. Probeer niet te krabben en breng verkoeling aan op de plek.

Wespen, bijen en hommels

In principe steken deze 3 vliesvleugeligen alleen als ze zich bedreigd voelen. De wesp kan echter wat feller zijn en dan met name het agressieve neefje van de wesp: de hoornaar. Deze jongen is twee keer zo groot als een gewone wesp maar komt gelukkig een stuk minder voor. Word je door 1 van de 3 gestoken, dan krijg je een rode bult. Bij de wesp zal deze brandend en stekend aanvoelen door het gif dat hij meespuit. Probeer dit gif zo snel mogelijk eruit te zuigen en koel de plek zoveel mogelijk af met bijvoorbeeld wat ijs.

Dazen

Een daas is een bloedzuigende steekvlieg. Niet te verwarren met de horzel, deze lijkt erop maar kan niet steken. Hij kan flink agressief zijn en je lang achtervolgen tot hij je eindelijk beet heeft. Met zijn scherpe tandjes bijt hij zo door je zomerkleding heen, en bijt zich vast in je huid om zo je bloed te kunnen drinken. Een dazenbeet kan je herkennen aan een dikke, jeukende en pijnlijke plek. Desinfecteer de plek heel goed. Met bijvoorbeeld wat azijn. Zo voorkom je infectierisico’s en een huisartsbezoek. Koel de plek goed af met koud water of wat ijs.

Spinnen

Spinnenbeten zijn meestal goed te herkennen aan de twee rode puntjes dicht naast elkaar. In Nederland zijn de spinnen die bijten niet gevaarlijk. Toch kan je last krijgen van een rode zwelling, jeuk of pijn. Spoel de plek goed af en verkoel het nog na met bijvoorbeeld wat ijs. Neem eventueel een aspirine bij aanhoudende pijn.

Vlooien

Vlooien zijn parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. De vlooienbeten zijn te herkennen aan kleine rode of donkere bultjes, vaak meerdere bij elkaar. Ze bevinden zich meestal op je onderbenen of voeten. Het speeksel van de vlooien zorgt voor een jeukend gevoel. Krab echter niet, dan ben je namelijk nog veel verder van huis en kan de jeuk zich verspreiden. De jeuk ebt vanzelf weg en is verder niet gevaarlijk.

Bedwantsen

Jarenlang leken ze weg te zijn, maar sinds een aantal jaar zijn ze weer flink in opmars: de bedwants.  Ze verstoppen zich met name in bedden en matrassen en komen ’s nachts op je lichaamswarmte af. Daar voeden ze zich met je bloed en laten kleine jeukende bultjes achter op de huid. Vaak staan deze bultjes op een rijtje. Ze zijn niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Tegen de kriebels kan je een jeukstillende crème gebruiken. Van de bedwantsen afkomen is vaak erg lastig. De beste methode is eigenlijk gewoon een nieuw matras kopen.

Teken

Als laatste maar zeker niet de minste: de tekenbeet. Sinds een aantal jaren hoor je deze vaak in het nieuws. Dat komt niet door de tekenbeet op zich, deze is ongevaarlijk, maar door de ziekte die de teek kan overdragen, de ziekte van Lyme. Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich voeden met bloed. Het piepkleine beestje zit vaak verstopt in struikgewassen of hoog gras.

Als hij zich nog vastgebeten heeft op je lijf zie je hem gelukkig zitten (wel goed oksels, navels en dergelijke checken). Verwijder de teek dan met een tekentang. Is de teek al losgekomen omdat hij zich heeft vol gedronken, dan herken je de tekenbeet aan een klein rood of donker plekje. Vormt er zich een rode kring om de plek, adviseer dan in elk geval de huisarts.

Kun je beten voorkomen met een eenvoudige insectenspray?

Door Irma Kroon

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...