Niet kunnen slapen of doorslapen zijn enkele voorbeelden van vervelende slaapproblemen waar je mee te maken kunt krijgen. Zeker bij warme zomerdagen kan dat een probleem vormen. Slaapproblemen kunnen de oorzaak zijn van een heleboel kwalen en ongemakken, zoals depressie, overgewicht, hart- en vaatziekten, een verstoorde hormoonhuishouding, angstgevoelens, ontstekingen en problemen met je afweersysteem.
Om je op de goede weg te helpen naar dromenland hebben we enkele slaaptips voor je op een rijtje gezet.
1. Verduisterde kamer
Om goed te kunnen slapen is het voor veel mensen noodzakelijk dat de slaapkamer goed verduisterd is. Dat kun je doen door sterk verduisterende gordijnen te kiezen zodat er geen daglicht of kunstlicht van buitenaf je kamer binnen kan dringen en je uit je slaap kan houden.
2. Verlucht je kamer
Verlucht dagelijks je slaapkamer. Doe dit ten minste 2 keer 15 minuten per dag. Doe dit vooral 's morgens of 's avonds wanneer het buiten koeler is. Sluit je kamer gedurende de dag af met rolluiken of gordijnen, zodat de warmte je slaapkamer niet kan binnendringen.
3. Koude douche
Neem voor je in bed kruipt nog snel even een koude of lauwe douche. Het zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt waardoor je beter gaat slapen.
4. Blootstelling aan daglicht
Door overdag je lichaam bloot te stellen aan daglicht zal er bij het slapengaan voldoende melatonine geproduceerd worden om verzekerd te zijn van een goede nachtrust.
5. Geen alcohol of cafeïne
Alcohol en cafeïne zijn vaak de veroorzakers van slaapproblemen. Deze stoffen houden je immers ongewild wakker. Door twee uur voor bedtijd geen alcoholische- of cafeïnehoudende drank meer te drinken kun je dit voorkomen.
6. Zwaar tafelen
Een zware maaltijd eten vlak voor je naar bed gaat, is bijna vragen om een slechte nachtrust. Je lichaam zal dan immers zo actief zijn met de vertering van het genuttigd voedsel dat er van slapen vaak weinig komt.
7. Koud waterbad
Plaats een emmer met koud water naast je bed. Als je het te warm krijgt, steek je voeten dan eventjes in de emmer en dat zal meteen voor afkoeling zorgen.
8. Bioritme
Door rekening te houden met je bioritme zal je beter slapen. Het is dus verstandig om op vaste tijden te gaan slapen en te ontwaken.