Het geven van borstvoeding brengt vele voordelen met zich mee en het is dan ook niet zo raar dat veel vrouwen ervoor kiezen om hun kind inderdaad te voeden met de borst. Hoewel het geven van borstvoeding diverse voordelen met zich meebrengt, is het zeker niet zo dat het geven van borstvoeding alleen maar voordelen heeft. Twijfel jij of je borstvoeding wil geven en wil je ook weten wat de mogelijke nadelen zijn van het geven van borstvoeding? Lees dan in dit artikel wat de minpunten zijn van het voeden met de borst en bepaal op de informatie in dit artikel of jij inderdaad borstvoeding wil geven aan jouw kind.
Borstvoeding geven is niet gemakkelijk
Een groot misverstand over het geven van borstvoeding is dat het iets natuurlijks is en dus vanzelf gaat. Dit is absoluut niet het geval, want zowel jij als moeder als je kindje moeten echt even oefenen om het voeden via de borst onder de knie te krijgen. Veel vrouwen raken gefrustreerd in de eerste weken van het geven van borstvoeding, simpelweg omdat dit lang niet zo gemakkelijk gaat als ze hadden verwacht. Raak je gefrustreerd, dan wordt het geven van borstvoeding nog lastiger en blijf je nog langer aanmodderen met je kind. Het eerste nadeel van het geven van borstvoeding is dan ook dat het zeker niet vanzelf gaat en je echt moet oefenen om goed borstvoeding te kunnen geven.
Jij bent altijd degene die het kind moet voeden
Je partner kan geen borstvoeding geven, dus jij bent altijd degene die het kind moet voeden. Dit is overdag niet zo erg, maar in de nacht kan het erg vervelend zijn als jij steeds degene bent die het bed moet verlaten om het kind te voeden. Veel vrouwen onderschatten het, maar als je iedere nacht een paar keer uit bed moet om je kind te voeden en je man altijd mag blijven liggen, kunnen de eerste weken na de geboorte nog pittiger worden.
Je kunt dit probleem overigens gemakkelijk oplossen door melk af te kolven en in flesjes te doen, zodat je partner ook moedermelk kan geven. Wel is hierdoor de essentie van het geven van borstvoeding weg, wat betekent dat je minder bezig bent met het versterken van de band tussen moeder en kind.
Je weet niet hoeveel je kind precies heeft gedronken
Als je een flesje met melk geeft, weet je precies hoeveel melk er in dit flesje zit en hoeveel melk jouw kind gedronken heeft. Geef je borstvoeding, dan moet je gokken hoeveel jouw kind gedronken heeft en heb je hier minder invloed op. Je kind stopt zelf wel met drinken als hij of zij genoeg heeft gehad, maar je hebt wel minder controle over de voeding van je kind dan wanneer je een flesje gebruikt om je kind te voeden.
Je moet altijd in de buurt zijn of moet melk kolven
Een ander nadeel van het geven van borstvoeding, is dat je altijd in de buurt van je kind moet zijn. Ben je een dag niet in de buurt, bijvoorbeeld omdat je weer gaat werken of omdat je een dagje uit gaat met je vriendinnen? Dan moet je je op deze dag voorbereiden door melk te kolven. Een spontane dag weg zonder je kind is er dus niet meer bij, want je moet jouw dag weg altijd voorbereiden door een paar uur te kolven. Een bijkomend nadeel van jouw verantwoordelijkheid als moeder die borstvoeding geeft, is dat je je voor honderd procent verantwoordelijk voelt voor de voeding en de gezondheid van je kind. Lukt het niet om borstvoeding te geven of heb je het idee dat je het niet goed (genoeg) doet, dan kan dit voor stress en gevoelens van falen zorgen.
Het geven van borstvoeding kan voor lichamelijke klachten zorgen
Tot slot kan het geven van borstvoeding ook voor lichamelijke klachten zorgen, zoals:
- Vermoeidheid
- Tepelkloven
- Gevoelige tepel
- Borstontsteking
Daarnaast is het ook mogelijk dat jij en je kind spruw krijgen. Spruw is een schimmelinfectie die bij het kind voorkomt op de mond en bij jou als moeder op de tepel kan komen. De infectie is gemakkelijk te verhelpen, maar wel vervelend om te krijgen.
Zeker als het geven van borstvoeding (niet altijd) goed gaat, heb je meer kans om dit soort lichamelijke klachten te ontwikkelen. Emotionele klachten die je kunt krijgen als je borstvoeding geeft, is een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de voeding en gezondheid van je kind, stress, gevoelens van falen en frustraties als het niet lukt om borstvoeding te geven.
TIP: Medela Hydrogelpads – Verkoelende en verzorgend bij pijnlijke tepels
Tijdens de eerste week kunnen moeders last hebben van gevoelige tepels, wat het gevolg kan zijn van normale huidveranderingen na de geboorte of complicaties bij de borstvoeding.
Bij gevoelige tepels bieden deze kompressen van Medela verkoeling en bescherming. Medela Hydrogel Pads geven direct verlichting bij tepelkloven en -wondjes, en verzachten pijnlijke tepels.