Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstvoeding, de ideale start voor je baby

Camille
4 min read

Voor je baby wil je natuurlijk het allerbeste. Qua voeding is borstvoeding zonder twijfel het beste wat je jouw kindje kunt geven. Benieuwd welke voordelen borstvoeding heeft voor jou en je baby?

1. De voedingswaarde van borstvoeding

Hoe goed fabrikanten ook hun best doen, de voedingswaarde van borstvoeding blijft beter dan die van flesvoeding. In moedermelk zitten al de voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Het bevat eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, melksuiker, enzymen en water. De hoeveelheden zijn precies afgestemd op de behoefte van jouw kindje.

2. Gezonder door borstvoeding

Uit tal van onderzoeken blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen gezonder zijn. Borstvoeding verkleint het risico op wiegendood en verschillende ziektes, waaronder:

3. Borstvoeding en ontwikkeling

Daarnaast komt moedermelk ook de ontwikkeling van je baby ten goede. Het is bewezen dat de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen beter is bij kinderen die borstvoeding krijgen. Tijdens de eerste twee levensjaren maken de hersenen namelijk een enorme ontwikkeling mee. Ze groeien van 25% tot 75% van het definitieve hersengewicht.

4. Emotionele voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is veel meer dan alleen voeding. Het speelt ook een belangrijke rol bij de hechting tussen moeder en kind. Aan de borst voelt je kindje zich veilig en fijn. Dit komt door de melk, het zuigen en het lichaamscontact. Deze drie zorgen er samen voor dat stresshormonen afnemen en dat gelukshormonen juist vrijkomen. Dit heeft onder andere een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen.

Als je kindje bij je aan de borst drinkt, komt bij jou bovendien het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook tijdens je bevalling en verliefdheid aangemaakt. Het zorgt voor een sterkere band met je baby en een ontspannen gevoel.

5. Voordelen voor de moeder

Het geven van borstvoeding heeft voor jou als moeder ook veel voordelen. Borstvoeding geven verkleint bijvoorbeeld het risico op osteoporose, borstkanker en eierstokkanker. Ook direct na je bevalling heeft het al voordelen. Het vermindert postnatale bloedingen en verkleint hierdoor het risico op bloedarmoede. Ook helpt borstvoeding je om overtollige kilo’s sneller kwijt te raken. Daarnaast is borstvoeding ook nog eens makkelijk. Het is altijd beschikbaar op precies de juiste temperatuur. Je zit niet met restjes melk of juist met een kindje dat net iets meer wilt drinken dan je gemaakt had.

Vragen over de voeding van jezelf tijdens je zwangerschap, of over de voeding van je kindje? De diëtisten van Nutricia antwoorden gratis op al je vragen.

TIP: Medela Hydrogelpads – Verkoelende en verzorgend bij pijnlijke tepels

Pads tegen pijnlijke tepels

Tijdens de eerste week kunnen moeders last hebben van gevoelige tepels, wat het gevolg kan zijn van normale huidveranderingen na de geboorte of complicaties bij de borstvoeding.

Bij gevoelige tepels bieden deze kompressen van Medela verkoeling en bescherming. Medela Hydrogel Pads geven direct verlichting bij tepelkloven en -wondjes, en verzachten pijnlijke tepels.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…