Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen gezicht

Olivier
6 min read

Heb je te maken met een gezwollen gezicht, dan heb je last van een vergroting of uitzetting van het gezicht als gevolg van een vochtophoping of een ontsteking in de tissues. Een zwelling kan overal in het gezicht optreden, maar is vooral zichtbaar op de lippen, op de wangen en op de oogleden. Heb je te maken met een ernstige zwelling, dan kan de zwelling ook zichtbaar worden in de nek. Een zwelling in het gezicht wordt ook wel aangeduid met de term ‘gezichtsoedeem’: een algemene term voor een gezwollen gezicht.

Wil je meer weten over een gezwollen gezicht als aandoening? Lees dan meer over het gezichtsoedeem op deze pagina. Op deze pagina lees je niet alleen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een gezwollen gezicht en welke symptomen je ervaart als je een gezwollen gezicht hebt, maar ook waarom kinderen en zwangere vrouwen een gezwollen gezicht kunnen krijgen en hoe een gezichtsoedeem behandeld wordt door de arts.

Mogelijke oorzaken van een gezwollen gezicht

Een gezwollen gezicht is een complicatie van vele verschillende aandoeningen. Zo kan een gezwollen gezicht ontstaan door een bepaald syndroom, zoals het pseudo-Cushing syndroom of de ziekte van Hashimoto, maar kan de aandoening ook ontstaan door een verandering in het hormoonhuishouden, bijvoorbeeld door zwangerschap of omdat iemand ongesteld moet worden.

Enkele andere oorzaken van een gezwollen gezicht, zijn het gebruik van prednisolon, een angio-oedeem, overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen, een allergie, rosacea, een nierziekte, een ontsteking van de tandwortel, een bloeduitstorting in het gezicht en een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Omdat er in totaal honderden verschillende oorzaken kunnen zijn bij het ontstaan van een gezwollen gezicht, worden niet alle oorzaken in deze tekst beschreven.

De symptomen van een gezwollen gezicht

Een zwelling van het gezicht kan samen gaan met diverse aanvullende symptomen of klachten, waaronder:

  • Pijn in het oog of roodheid van het oog
  • Aangezichtspijn
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Huidzweren
  • Waterige ogen
  • Jeukende ogen
  • Hoofdpijn
  • Pijn tijdens het kauwen en/of slikken
  • Een pijnlijke zwelling in de buurt van één oor of beide oren

Daarnaast zijn er enkele ernstige symptomen die je kunt ervaren als je te maken hebt met een gezwollen gezicht. Deze symptomen horen niet zo zeer bij een gezwollen gezicht, maar wel bij een aandoening die voor een gezichtsoedeem kan zorgen en als ‘ernstig’ bestempeld kan worden. Enkele symptomen die als ernstig worden bestempeld door artsen en directe behandeling nodig hebben, zijn klachten als een piepende ademhaling, het gevoel een krappe keel te hebben, koorts, netelroos of een andere vorm van huiduitslag, jeuk in de mond of keel, een bleke of blauwachtige verkleuring van de huid, uitpuilende ogen en een plotselinge, ernstige zwelling in het gezicht.

Een gezwollen gezicht bij kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen te maken krijgen met een gezwollen gezicht. Hebben kinderen te maken met een gezwollen gezicht, dan komt dit vaak door een allergische reactie op een bepaald product, de bof of wondroos.

Bof als oorzaak van een gezwollen gezicht

Bof is een aandoening die niet zo veel voorkomt, maar wel voornamelijk voorkomt bij kinderen. Heb je de bof, dan is de grote oorspeekselklier geïnfecteerd en hierdoor krijg je te maken met een dik en gezwollen gezicht. Normaliter worden kinderen gevaccineerd voor de bof, maar dit is niet altijd het geval. Is een kind niet gevaccineerd voor deze aandoening, dan is de kans groter dat het kind mogelijk te maken krijgt met de bof en het gezwollen gezicht dat bij deze aandoening hoort.

Wondroos als oorzaak van een gezwollen gezicht

Een andere mogelijke oorzaak van een gezwollen gezicht bij kinderen, is wondroos. Heb je een klein wondje, dan kan dit ertoe leiden dat de huid in toenemende mate ontstoken raakt door het binnendringen van een vervelend virus of een bacterie. Heb je te maken met wondroos, dan zwelt de huid op en kan de huid pijnlijk aanvoelen. De aandoening kan gepaard gaan met koortsachtige symptomen en misselijkheid.

Een gezwollen gezicht tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam en dit kan zich onder andere uiten in een gezwollen gezicht. Veel vrouwen die zwanger zijn, krijgen in het laatste trimester te maken met een dikker gezicht. Sommige mensen zeggen zelfs dat het krijgen van een dikker gezicht betekent dat het kind er bijna aan komt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Heb je een gezwollen gezicht tijdens de zwangerschap, dan hoef je je in de meeste gevallen in ieder geval geen zorgen te maken. Een gezwollen gezicht is namelijk heel normaal, tenzij dit symptoom gepaard gaat met andere symptomen.

Heb je namelijk te maken met een ernstig gezwollen gezicht, ernstig gezwollen handen en ernstig gezwollen voeten en voel je je niet lekker, dan kan dit duiden op zwangerschapsvergiftiging. Zwangerschapsvergiftiging komt bij ongeveer 15 procent van de zwangerschappen voor en doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap. Heb je te maken met een zwangerschapsvergiftiging, dan is het belangrijk om direct naar het ziekenhuis te gaan en jouw symptomen te laten onderzoeken.

Een gezwollen gezicht door een allergie

Een acute zwelling van het gezicht kan ook zeker het gevolg zijn van het binnendringen van ongewenste stoffen in het lichaam. Heb je een allergie, dan reageert jouw afweersysteem overmatig op het binnendringen van een bepaalde stof. Hierdoor zwelt het gezicht op, simpelweg als allergische reactie. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor pinda’s en krijg je toch een pinda binnen, dan kan dit zorgen voor een ernstige zwelling in het gezicht die vrijwel direct optreedt.

De behandeling van een gezwollen gezicht

Hoe een gezwollen gezicht behandeld wordt, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van het probleem. Heb je te maken met een gezwollen gezicht door een allergie, dan moet de bron van de allergische reactie weggenomen worden en worden er eventuele medicijnen voorgeschreven om het afweersysteem van het lichaam te ondersteunen. Heb je last van een gezichtsoedeem door een achterliggende aandoening, dan moet deze aandoening behandeld worden. Heb je last van een gezichtsoedeem door zwangerschap en heb je geen last van een zwangerschapsvergiftiging, dan wordt er vaak niets gedaan om de zwelling te behandelen en moet het lichaam zelf aan de slag om de zwelling te laten verminderen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…