It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Indalen van je baby: Hoe voelt dat en hoe bevorder je het?

Olivier
8 min read

Iedere vrouw die zwanger is krijgt ermee te maken: het indalen van de baby. Als de baby indaalt, betekent dit dat het kindje in de buik wat meer naar beneden zakt. Het hoofd van een kind heeft de perfecte vorm om tussen de bekkenbotten van de vrouw in te liggen en daarom liggen de meeste kinderen in de laatste maanden voor de bevalling automatisch met het hoofdje naar beneden.

Dit is tevens ook belangrijk, want de houding met het hoofdje naar beneden is de ideale houding om te bevallen van het kind. Is een kind eenmaal ingedaald, dan is het niet meer gemakkelijk om het kind terug te draaien. Dit kan gedaan worden door de dokter, maar het kind kan zelf niet meer terugdraaien na het indalen in de buik.

Op deze pagina lees je meer over het indalen van de baby. Zo lees je niet alleen wanneer de indaling normaliter begint, maar ook wat je voelt als jouw kind aan het indalen is en hoe je de indaling kunt stimuleren. Is jouw kind ingedaald en vraag je je af wat dit over de bevalling zegt? Dan kun je de informatie in dit artikel ook lezen, want het artikel eindigt met een beschrijving van de invloed van het indalen op de bevalling.

Het indalen van de baby: wanneer begint het?

Het is niet eenvoudig om te voorspellen wanneer jouw kind precies gaat indalen en dit komt omdat iedere zwangerschap uniek is en ieder moment van indaling ook uniek is. Kijken we naar de meest voorkomende situatie met betrekking tot het indalen van het kind, dan zien we dat de meeste kinderen gemiddelde gezien tussen de 30 en de 38 weken indalen.

Zeker als je niet voor het eerst zwanger bent, is de kans aanwezig dat jouw kind pas later in gaat dalen. Dit komt omdat de baarmoeder en de buikspieren al opgerekt zijn van eerdere bevallingen en het kind meer ruimte heeft in de buik. Ben je nog nooit zwanger geweest, dan zorgen de stevigere buikspieren ervoor dat je kind automatisch wat verder omlaag gaat liggen.

Bij sommige vrouwen komt het voor dat het kind pas net voor of tijdens de bevalling indaalt. Dit heeft dan geen specifieke reden, maar komt gewoon door het gedrag van het kindje en de ruimte in de buik. Is jouw kind nog niet ingedaald, dan hoef je je hier geen zorgen om te maken.Zoals al eerder vermeld, is iedere bevalling uniek en wordt er met iedere bevalling anders omgegaan in het ziekenhuis. Is jouw kind nog niet ingedaald op het moment van de bevalling, dan wordt hier gewoon op ingespeeld door het verplegend personeel in het ziekenhuis.

Het indalen van de baby: hoe voelt dat?

Omdat het indalen van de baby geleidelijk aan gebeurt, voelen de meeste vrouwen niets van dit moment in de zwangerschap. Heb je niets gevoeld van het indalen van jouw kind, dan betekent dit dus niet dat jouw kind nog niet ingedaald is. Om te achterhalen of jouw kind ingedaald is, kun je een echo uit laten voeren in het ziekenhuis. Op de echo is gemakkelijk te zien waar het kindje in de buik zit en of en hoe ver het kind ingedaald is op het moment van het maken van de echo.

Vrouwen die wel voelen dat het kind indaalt, hebben last van harde buiken in indalingsweeën. Deze weeën voelen niet hetzelfde als de pijnscheuten die je voelt als je gaat bevallen, maar voelen als scherpe, stekende of trekkende pijnscheuten in de liezen of krampende pijnscheuten in de onderbuik.

De weeën kunnen een paar uur duren, maar zijn niet regelmatig zoals bevallingsweeën en bovendien minder pijnlijk. Heb je last van pijnkrampen door het indalen van de baby, dan kun je een warm bad nemen om de pijnkrampen te verminderen of kun je een warme kruik gebruiken om de buik wat meer te laten ontspannen en de pijnklachten te verminderen.

Het indalen van de baby: hoe kun je het bevorderen?

Het indalen van de baby kan wel wat bevorderd worden, maar uiteindelijk bepaalt het kind zelf wanneer het kind wat lager in de buik gaat liggen. Er zijn manieren om de indaling te stimuleren, maar dit betekent niet dat je zelf in de hand hebt wanneer het kind gaat indalen.

Enkele tips die je kunt gebruiken om het indalen van het kind te bevorderen, zijn de volgende:

  1. Probeer veel te lopen. Door veel te lopen, wordt de baarmoeder gestimuleerd om samen te trekken. Hierdoor komt er druk te staan op de baarmoedermond en gaat het kind meer indalen.
  2. Probeer specifieke yoga-oefeningen voor het bevorderen van het indalen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze oefeningen inderdaad helpen, maar veel moeders zeggen wel dat het bij hen geholpen heeft het kind sneller in te laten dalen.
  3. Probeer rechtop te blijven zitten, bijvoorbeeld op een zitbal of geboortebal.

Verder is het belangrijk om niet in de stress te raken als jouw kind nog niet ingedaald is. Zoals al eerder vermeld, dalen niet alle kinderen voor de bevalling in. Raak je in de stress, dan heeft dit invloed op jouw kind en dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van het kind, maar ook niet goed voor het indalingsproces.

Kortom: raak je in paniek omdat jouw kind nog niet ingedaald is, dan is dit niet goed voor het kind en kun je het indalingsproces juist in de weg zitten.

Het indalen van de baby en de bevalling

Veel mensen denken dat het indalen van het kind een voorteken is van de naderende bevalling, maar dit is niet het geval. Het moment van indalen zegt namelijk niets over het moment van de bevalling, simpelweg omdat iedere bevalling uniek is en de indaling helemaal geen officieel teken is dat de bevalling nu echt gaat beginnen. Als je kindje bij 30 weken indaalt, is het nog steeds mogelijk om pas na 41 weken te bevallen. Andersom is het ook mogelijk dat een kind na 39 weken pas indaalt, maar wel na enkele dagen al naar buiten wil en dus niet meer lang blijft zitten.

Omdat iedere bevalling zo uniek is en ieder moment van indalen ook per persoon en per baby verschilt, kan er niets gezegd worden over het moment van indalen en het starten van de bevalling.

Raak daarom vooral niet in paniek als jouw kind niet indaalt, want dit zegt niets over de bevalling en de gezondheid van jouw kind.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...